MIC FERMIER: Prefer să cresc VIȚEI decât să VÂND LAPTELE ÎN PIERDERE!
Andreea Elefterie -Creșterea vițeilor în locul valorificării laptelui către procesator. O decizie pe care un mic crescător de vaci a luat-o recent după ce negocierile cu fabrica de lactate din zonă nu i-au adus mai mult de 80 de bani pe litrul de lapte livrat.
Longin Cătuna, mic fermier din comuna Ilva Mare, județul, Bistrița-Năsăud, a luat legătura cu reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro și a vorbit despre situația dificilă în care se află ca și crescător de vaci de lapte.
Prețul laptelui: 80 de bani pe litru pe timpul verii
Bistrițeanul se ocupă de creșterea animalelor de o viață și are în momentul de față 10 vaci – Bălțată Românească și metiși, al căror lapte îl vinde unei fabrici de procesare din apropiere. Prețul pe care îl obține pe un litru de lapte este de 80 de bani pe timpul verii, în timp ce iarna ajunge la 1 leu, preț mult prea mic comparativ cu valoarea produselor finite, după cum spune crescătorul. Deși oamenii își manifestă nemulțumirea, singurul răspuns primit din partea procesatorului este că acesta întâmpină dificultăți în valorificarea produselor pe piață, ceea ce face ca prețul laptelui să fie unul mai mic.
„Am avut contract, dar acum nu mai avem. Anul trecut ni s-a cerut contract, dar anul ăsta au spus că nu mai e nevoie. Prețul laptelui este la fel ca anul trecut, dar este foarte mic comparativ cu prețul produselor. M-am gândit că îl lasă la 1 leu, că nu mai scade sub 1 leu. Dar când spui, ți se răspunde că au probleme, că nu pot vinde marfa. Dar ei își vând marfa, nu e problemă, e abureală. El vrea doar să aibă eticheta de zonă montană, că mare parte din lapte e adus de la unguri. Procesatorul își vinde produsele la prețul pieței și nouă ne dă cât vrea el. E foarte mic prețul în comparație cu ce e pe piață”, ne-a spus crescătorul de vaci.
Laptele ungurilor are o calitate mai slabă
Longin Cătuna susține că pentru a acoperi cererea de pe piață, fabrica de procesare importă lapte pasteurizat din Ungaria și continuă să-l vândă ca fiind lapte din zona montană. Deși procentul de grăsime al laptelui importat este mai mic decât al celui oferit de crescătorii din Bistrița-Năsăud, prețul la care este adus adus laptele de la vecini este unul avantajos. Este motivul pentru care patronul fabricii își permite să renunțe la marfa oferită de crescătorii noștri.
„Patronul fabricii a zis că dacă ne convine prețul, să ducem. Dacă nu, nu e musai. Pe produsul lui spune că e produs din zona montană, dar majoritatea e din Ungaria. De 2 ori pe săptămână vine cisterna cu lapte de la unguri. El aduce laptele pasteurizat din Ungaria, nu îl aduce cum îl mulge de la vacă. Îl aduce undeva la grăsimea 3,1 – 3,2 cam așa. Al nostru e de la 3,5 în sus până la 4 – 4,1%. Aduce lapte din Ungaria pentru că trebuie să acopere cererea pe care o au pe piață. Cam la 1 leu îl aduce. Ungurii îl aduc direct în firmă, nu merge el cu cisterna după el. Îi convine prețul cu care îl aduce de acolo. Mai scrie pe etichetă și bio”, a adăugat Longin Cătuna.
Prețul laptelui, același de la an la an
Fermierul ne-a vorbit și despre faptul că prețul laptelui este aproape neschimbat de 10 ani, atunci fiind ultima dată când, după spusele acestuia, reușea să obțină un preț normal pe litrul de lapte.
„Prețul laptelui e foarte mic, măcar să-l fi lăsat la 1 leu. Prețul normal ar trebui să fie la 1,1 – 1,2 lei. Ultima dată când am avut un preț normal a fost acum 10 ani, când primeam 1 leu/litru pe timp de vară și 1,2 lei/litru pe timp de iarnă, dar acea firmă a dat faliment și am trecut la aceștia din localitatea noastră. Aceștia din localitate nu au mai crescut nimic de-a lungul timpului. Dau 1 leu pe timp de iarnă și 80 de bani vara. Acum 3 ani dădeau 70 de bani vara”, a subliniat Longin Cătuna.
Creșterea vițeilor, alternativă mai profitabilă
Cum nu au prea multe opțiuni, o bună parte din crescătorii din zonă au renunțat la a mai duce laptele la fabrică de procesare și s-au orientat spre creșterea vițeilor și valorificarea acestora toamna, lucru mult mai rentabil pentru care a optat și Longin Cătuna.
„Nu putem merge în altă parte. E foarte greu. Unii oameni nici nu mai duc lapte. Pun vițeii la vaci și îi dau toamna numai să nu își facă el afaceri pe munca noastră, pe laptele nostru. El nu scade prețul de la fabrică, numai la materia primă, la lapte scade prețul. Eu am viței la vaci, îi țin să sugă și e mai rentabil să îi dau la toamnă la abator decât să dau laptele. E mai bine așa. O să dau în continuare și lapte, dar o cantitate mai mică. Bineînțeles, dacă ar crește prețul laptelui, am opta să-l ducem la procesator mai mult”, a explicat Longin Cătuna.