• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ÎN VIZITĂ LA AGROSERV MĂRIUȚA: Fermierul Nicușor Șerban – GAZDA PERFECTĂ pentru SPECIALIȘTII AMERICANI!

    agrointeligenta.ro -

    De la seminar, în fermă! După evenimentul “Noutăți în Ameliorarea și Nutriția vacilor de lapte” ce a avut loc luni, 23 martie, la București, oficialii și specialiștii americani, alături de producătorii români au continuat discuțiile într-un mod aplicat, la ferma Agroserv Măriuța a președintelui Asociației Holstein RO, Nicușor Șerban. Exploatația, una etalon pentru creșterea vacilor de lapte din România, a reușit să îi impresioneze pe oaspeții străini, dar și să ofere un cadru ideal pentru schimbul de experiență între colegii fermieri.

    Citiți și: Cum arată VACA PERFECTĂ LA AMERICANI: de la HOLSTEIN se va intra în ERA JERSEY!

    Turul fermei din județul Ialomița a fost deschis de câteva cuvinte adresate grupului de către John Slette, Detașatul Regional Agricol din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București. Oficialul SUA i-a mulțumit pentru invitație directorului general al fermei Agroserv Măriuța, Nicușor Șerban.

    ”Una este să discutăm despre aceste concepte într-un hotel și alta este să venim în teren și să vedem cum se aplică și în practică aceste concepte. Vă mulțumesc încă o dată că ați venit și mă bucur să văd atâtea persoane care au venit până aici să participe și la a doua parte a programului nostru. Aș dori să le mulțumesc din nou oaspeților noștri din Statele Unite, partenerilor nostri de la Asociația HolsteinRO, și gazdei noastre care ne-a invitat astăzi aici”, a spus Jonn Slette, Atașatul Regional Agricol de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

    Fermierul Nicușor Șerban, gazda evenimentului, a oferit celor prezenți câteva date generale despre Agroserv Măriuța, în special despre începuturile acestei exploatații și despre efectivul de vaci Holstein existent la acest moment în fermă.

    ”Ne aflăm la ferma zootehnică a societății Agroserv Măriuța, din Drăgoești Ialomița, societate înființată în anul 1994. Ca prim domeniu de activitate a fost arendarea terenurilor agricole și lucrarea acestor terenuri. Astăzi societatea a ajuns să lucreze aproximativ 3.500 de hectare de teren arabil. În 1998 am ajuns la concluzia că ar fi bine ca parte din producția vegetală să o valorificăm prin creșterea animalelor și dată fiind zona și tradiția, m-am îndreptat către această specie, către vaca de lapte. În 1998 aveam o vacă, dar o dată microbul intrat în sânge se pare că mori cu el, n-ai cum să mai scapi. În 2005 mulgeam 60 de vaci. Astăzi, aici, pe partea zootehnică, societatea are un număr de 2.600 de animale, din care 1.050 de vaci la muls, cu o producție medie în această perioadă între 37 și 38 de litri pe cap de vacă, avem o producție medie pe 305 zile, pe lactație standard, de 11.830 de litri de lapte. Credem că folosim, în mare parte, cele mai bune tehnologii care sunt în ferme de vaci din lume”, a declarat Nicușor Șerban în deschiderea evenimentului.

    Turul fermei a inclus toate etapele vieții unei văcuțe în fermă, cu toate detaliile despre tehnologia aplicată pentru creșterea bovinelor. Vizita a inclus ”punctul zero” – maternitatea, unde fată vacile și unde vițeii primesc primele îngrijiri. Apoi s-a mers la tineret, urmându-se filiera de la animalele proaspăt fătate la animalele gestante, intrate în repaus mamar. În fiecare punct al fermei, gazda, Nicușor Șerban, a oferit informațiile importante, secontat de medicii veterinari din fermă și de inginerul zootehnist, Ion Silver Militaru.

    Atracția vizitei la Agroserv Măriuța a fost reprezentată de vaca Sorina. Aceasta este prima vacă de lapte din România care a depășit recordul de producție totală de 100.000 de litri de lapte. Acum văcuța Sorina a ajuns la recordul de aproximativ 102.000 de litri, are 11 ani, este răsfățata fermei și vaca de suflet a lui Nicușor Șerban, care are încă mari așteptări de la ea: ”Este o vacă puternică și dacă Răzvan (n.r. Răzvan Toma – medic veterinar) se va ocupa de ea cum trebuie, vom mai avea o lactație de la ea.”

    O importanță deosebită a avut-o în prezentare și investiția semnificativă pe care fermierul Nicușor Șerban a făcut-o în tehnologie și spații destinate zootehniei. Astfel, la Agroserv Măriuța am găsit o hală imensă, unde animalele au parte de spațiu, tratament regesc, o rotativă de muls (singura din România!) și tehnologie complet adaptată după ultimele standarde.

    ”Sunteți în cel mai mare adăpost de vaci din Europa. Un grajd pe o suprafață de 1,35 hectare, deci 13.500 de metri pătrați, care adăpostește 800 de vaci de lapte, sala de muls și partea de birouri, de managementul efectiv al fermei de vaci. (…) Este foarte important și cum reușim să le ținem sănătoase din punct de vedere al picioarelor. La noi în fermă facem trei curățări de picioare la fiecare animal pe an. Am adus din Danemarca ultima noutate în materie de stand de contenție pentru picioare, care nu a costat puțin. Am adus din Austria, un profesor care a venit de 3 ori până acum, și mai vine încă la noi, pentru instruirea oamenilor noștri. În utilaj intră animalul, se ridică la înălțimea omului, astfel încât omul să nu stea aplecat când lucrează, ca să aibă randament. Dacă stă aplecat când lucrează, va putea să lucreze 20 de vaci pe zi, dar dacă stă în condiții confortabile, face lejer 40. Dacă un animal nu vrea să intre, există și un sistem cu care poate fi tras ușor cu sfoara, fără a fi bruscat. Este un sistem de contenție foarte eficient, atât pentru noi cei care lucrăm, cât și pentru animal. Este cea mai bună firmă din lume care face standuri de contenționat animale”, a vorbit fermierul despre atenția care se dă îngrijirii ongloanelor vacilor de lapte.

    Turul de la Agroserv Măriuța s-a încheiat cu discursurile de mulțumire ale invitaților din Statele Unite ale Americii. Aceștia au fost foarte încântați de prezentări dar și de modalitatea în care animalele sunt tratate în ferma lui Nicușor Șerban.

    ”Mulțumim pentru invitație, pentru turul fermei, foarte frumos, vă sunt recunoscător. Vreau să le mulțumesc și lui Scott (n.r. prof. Scott Jensen) și lui Jay (n.r. Jay L. Weiker), că au participat la aceste vizite”, a deschis seria de mulțumiri Jonn Slette, Atașatul Regional Agricol de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

    ”La începutul turului am fost prima dată în zona dedicată tranziției, și când a început să explice managementul tranziției la animale, am înțeles că acest om este umblat, a mers peste tot în lume și știe despre ce vorbește. Tot ce a prezentat, de la managementul vițeilor, peste tot în fermă, tot ce a prezentat, nu necesită comentarii din partea mea. Nu am să-i dau niciun sfat cum ar putea să îmbunătățească situația pentru că face deja o treabă foarte bună. (…) Un alt aspect care m-a impresionat foarte mult este implicarea personalului, cât de bine îngrijesc cu toții animalele și cât de bine pun umărul la succesul acestei ferme. Deci complimentele mele pentru tot ce faceți”, a spus și Jay L Weiker, Președintele Asociației Naționale de Ameliorare a Animalelor din Statele Unite ale Americii.

    ”Este evident pentru mine că dvs acordați atenție detaliilor. Apreciez asta și apreciez dorința de a învăța continuu și a îmbunătăți randamentul fermei de vaci. Și când ajungeți la Idaho în vara aceasta, mi-ar plăcea să ne întâlnim și să veniți la mine în vizită”, a încheiat, cu zâmbetul pe buze, prof. Scott Jensen, profesor în programe non-formale (Extension), de la Universitatea Idaho, Statele Unite ale Americii.

    Printre participanții la turul fermei Măriuța s-a numărat și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, dr. ing. Iacob Lelior, care pe lângă mulțumiri, a vrut să facă și câteva precizări. ”În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru că am putut face parte din această delegație, am fost și la seminarul organizat de experții americani, mulțumesc pe această cale doamnei Dobrescu și celor care s-au implicat în acest eveniment și tuturor fermierilor interesați de noutățile din zootehnia românească. Le mulțumesc experților americani pentru seminarul de ieri, referitor la genetica bovinelor de lapte și la alimentația bovinelor de lapte, două probleme foarte importante care se încununează cu succes. Pe parcursul vizitei de astăzi, am putut vedea cum selecția și alimentația, practic rasa și condițiile de creștere ale animalelor duc la performanța pe care am văzut-o astăzi aici. Am văzut cum a reușit domnul Nicușor Șerban să coboare vârsta primei însămânțări, practic să avem fătarea la 23 de luni. Asta înseamnă practic bani mai mulți în cont și mai devreme și înseamnă un management foarte bun începând de la creșterea tineretului. Așa cum am văzut și în America, când am fost anul trecut, o atenție deosebită este acordată la creșterea tineretului femele, și de startul de care are nevoie pentru a ajunge la o vârstă de 13-14 luni, să ajungă la greutatea de adult și să poată intra la reproducție. De asemenea, numărul de doze – 1,3 doze pe gestație la tineretul femele, înseamnă două lucruri: material genetic de calitate deosebită și management în fermă deosebit. Chiar dacă distanțele dintre România și America sunt foarte mari din punct de vedere geografic, din punct de vedere zootehnic, din punct de vedere al geneticii bovinelor de lapte, sunt foarte aproape”, a spus dr. ing. Iacob Lelior.

    Cuvântul de încheiere i-a aparținut gazdei noastre. Fermierul Nicușor Șerban a profitat de ocazie pentru a-și exprima și dorința sa pentru un viitor mai bun al fermelor de lapte din România: ”Oricând sunt bucuros să am în fermă colegi, să am în fermă oameni din administrație, să am în fermă oameni din presă, pentru că numai așa, împreună, vom reuși să creștem calitatea fermelor de lapte din România, și poate ne ajută Dumnezeu, ca după niște ani, România să nu mai importe lapte materie primă, ci să devenim exportatori, pentru că este păcat de condițiile pe care le avem de la natură să nu facem treaba asta. Dar pentru acest lucru trebuie toți să punem umărul, fiecare în postura în care ne găsim, de fermieri, de lucrători în administrație, de presă, care aveți un foarte mare rol în a ne ajuta să stabilim niște direcții bune pentru dezvoltarea fermelor de vaci”.


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul

    Ultimele știri

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina