PRIMA ȚARĂ care reacționează la TĂIEREA BANILOR PENTRU SUBVENȚII: ”Este de neconceput, NU VOM ACCEPTA”
Roxana Dobre -Vestea că subvențiile fermierilor din toată Europa vor scădea nu a fost bine primită de statele membre, mai ales de cele cu un potențial agricol ridicat. Eurodeputații care au fost prezenți ieri, 2 mai, la prezentarea bugetului UE 2021 – 2027 s-au înscris la cuvânt și au adus reproșuri privind tăierile de bani de la agricultură. În replică, Comisarul european pentru buget, Günther H. Oettinger, le-a răspuns scurt și direct: ”Este o minune că agricultura încă este subvenționată”.
Agricultura este pe lista domeniilor cu propuneri de scădere a banilor nivel ce se va atinge progresiv de-a lungul anilor. ”Avem minus 5 la sută la agricultură și aproximativ minus 4 la sută pentru plățile directe din agricultură. S-a făcut posibilă convergența (egalizarea subvențiilor n.r)”, a anunțat ieri Günther H. Oettinger.
Primul care a reacționat vehement la această veste a fost guvernul francez care a calificat drept „inacceptabile” propunerile bugetare ale Bruxellesului în ce priveşte Politica Agricolă Comună (PAC). Franța este de departe cel mai mare beneficiar al PAC.
„O asemenea reducere, drastică, masivă şi lipsită de raţiune, este pur şi simplu de neconceput şi Franţa nu va putea accepta nicio scădere a subvenţiilor directe pentru agricultori. Scăderea prevăzută ar genera un risc fără precedent pentru viabilitatea exploataţiilor, cu impact periculos asupra veniturilor agricultorilor, pentru care ajutoarele directe constituie o plasă de siguranţă esenţială”, a arătat într-un comunicat Ministerul francez al Agriculturii citat de AFP.
Pe baza propunerilor din 2 mai 2018, Comisia va prezenta, în săptămânile următoare, propuneri detaliate privind viitoarele programe financiare specifice pentru fiecare sector.
Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European. Propunerea de buget trebuie negociată între statele membre şi Parlamentul European.
Reamintim că banii pentru subvențiilor fermierilor vin în cea mai mare parte de la Comisia Europeană și doar câteva scheme se achită din bugetul de stat. Sprijinul financiar acordat în cadrul schemelor şi măsurilor de plăți derulate de APIA este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe în vegetal și zootehnie inclusiv Sprijinul Cuplat, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile comspensatorii şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii.
În perioada 2015-2020, România beneficiază de alocari financiare de peste 20 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru agricultură. Astfel, bugetul incredințat APIA pentru gestionare, în cadrul noii Politici Agricole Comune care a început în 2015, a crescut substanțial: aproximativ 14,25 miliarde euro, din care circa 11,35 miliarde euro revin României pentru acordarea plăților directe și a măsurilor de piață, restul fiind alocați prin delegare de la bugetul FEADR pentru gestionarea măsurilor care vizează mediul, agricultura ecologică, zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, dar și pentru asigurarea bunăstarii animalelor.
Procentual, APIA gestionează circa 70% din valoarea totala a fondurilor alocate României pentru sectorul agricol.