AFIR: FONDURILE EUROPENE pentru POMICULTURĂ S-AU EPUIZAT!
Roxana Dobre -Fonduri europene epuizate! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță într-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că fondurile disponibile prin submăsura (sM) 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” din sesiunea actuală, au fost epuizate, fiind atinsă limita de 200% din alocare.
Pentru sM 4.1a, AFIR a primit on-line în sesiunea din acest an 291 de solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 170,4 milioane de euro. Alocarea financiară, disponibilă pentru sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare a investițiilor la nivel național a fost de 85 milioane de euro.
„Numărul mare de proiecte, cât și faptul că plafonul financiar pentru depunerea cererilor de finanțare a fost epuizat arată clar un interes major pe care investițiile în sectorul pomicol îl au în ultima perioadă. Dacă la primele sesiuni am constatat o anumită reținere din partea solicitanților, iată că în acest moment lucrurile se îndreaptă în direcția bună. Este și o consecință a faptului că am reușit să simplificăm multe aspecte pe care beneficiarii ni le-au semnalat și să fim mai aproape de ei în acest proces, deloc ușor, al depunerii de proiecte în sectorul pomicol” a precizat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
AFIR precizează că depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiunii s-a oprit înainte de termenul limită prevăzut în anunțul de lansare pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depășit 200% din alocare (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase). Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiții în exploatații pomicole prin sM 4.1a a fost lansată în data de 27 decembrie 2017. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare era de 30 iunie 2018.
Pentru această sesiune de proiecte AFIR a crescut intensitatea sprijinului nerambursabil până la 90% pentru procesare și comercializare la nivelul fermei. De asemenea, pentru speciile nuc și alun au putut fi utilizate și materiale CAC (conformitas agraria communitatis), pentru că fermierii erau în imposibilitatea de a găsi în România specii de alun și nuc din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. În același timp, s-a acceptat finanțarea investițiilor pentru cultivarea mai multor specii în spații protejate: căpșuni, cireș și arbuști fructiferi.
Alte modificări au fost introducerea unui criteriu de selecție nou prin acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare în domeniul proiectului, precum și corelarea între perioada de depunere a cererii unice pe suprafață la APIA și deschiderea sesiunii de primire de proiecte finanțate prin PNDR – dacă în sistemul electronic nu se pot vizualiza înregistrările solicitantului în timpul campaniei de depunere a cererii unice de plată, acesta poate face dovada înregistrări printr-o adeverință emisă de APIA.