Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricoleUtilaje și tehnologii

EVERGREEN PLUS: Soluția pentru protecția culturilor în condiții de secetă

Azotul este elementul chimic indispensabil vieții, cu rol plastic, de construcție în constituția plantelor. Din azotul total prezent în plantă, 80% se regăsește în proteine, 10% în acizii nucleici, 10% în aminoacizi liberi și alți compuși esențiali.

Azotul are un rol determinant în creșterea și dezvoltarea plantelor, în special în:
– producerea hormonilor de reproducere;
– stabilirea capacității germinative a semințelor;
– dezvoltarea sistemului imunitar pentru a rezista factorilor de stres;
– procesul de fotosinteză;
– dezvoltarea celulelor și a membranelor celulare;
– sinteza de auxine și citokinine;
– descompunerea materiei organice;
– sinteza vitaminelor.

Lipsa azotului conduce la stagnarea creșterii, piticirea plantelor, scăderea drastică a cantității și calității producției. Apar îngălbeniri pe vârfurile frunzelor, acestea rămân mici, se subțiază și capătă o culoare violet.

În același timp, excesul de azot conduce la alungirea excesivă a frunzelor, o concentrație mare a sucului celular, sensibilizează planta la cădere, boli și secetă.

Vorbim de un element chimic extrem de important, dar și instabil, cu pierderi mari prin volatilizare sau pătrunderea rapidă în profunzimea solului, până la rezerva de apă freatică (pierderi de aproximativ 40%-50%).

Agro-Est Muntenia deține în portofoliu Evergreen Plus, un produs de înaltă calitate, care conține polimetilen-uree, o formă de azot cu eliberare lentă, sigur în utilizare pentru majoritatea culturilor.

Azotul din compoziția sa este eliberat în decurs de 50-60 de zile, asigurând o creștere susținută și sigură a culturii. Polimetilen-ureea este rezistentă la spălarea în profunzimea solului și la volatilizare, când este aplicată pe sol sau foliar.

Evergreen eliberează gradual elementele nutritive, asigurând hrana pe termen îndelungat a culturii, având următoarele efecte:

  • Îmbunătățeste creșterea și oferă vigoare plantelor.
  • Crește rezistența la atacul dăunătorilor și la infecțiile produse de boli.
  • Dezvoltarea constantă a aparului foliar și a sistemului radicular.
  • Reduce pierderile de apă prin procesul de transpirație, inclusiv aplicat la legume după transplantare.
  • Reduce stresul cauzat de secetă.
  • Oferă siguranță producției.
  • Evergreen Plus poate fi aplicat foliar, la sol, prin fertigare sau irigare prin aspersiune.

În cazul aplicării foliare, doza recomandată este de 2,5-3,5 litri/ha la culturile de grâu, orz, rapiță, soia, fasole, floarea-soarelui, mazăre și de 2,5-5,0 litri/ha pentru culturile de porumb, legume, sfeclă de zahăr, în număr de maxim două tratamente pe cultură.

Momentele optime pentru aplicarea foliară sunt:

– În etapele primare de dezvoltare, când cultura are un proces rapid de creștere, pentru a susține dezvoltarea rapidă si rezistența culturii.

– După finalizarea procesului de polenizare, pentru a-i oferi culturii aportul de azot necesar stabilirii producției.

Nu se recomandă utilizarea la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius, preferabilă ar fi utilizarea în a doua parte a zilei. Evergreen Plus conține P 6%, K 6%, N 18%.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu