Ştiri agricole

DECLARAȚIILE care au ridicat SALA ÎN PICIOARE! Fermierul DIMITRIE MUSCĂ: Îmi vine să plâng. Mă transformați ÎNTR-UN INFRACTOR!

Dimtirie Muscă este cunoscut pentru faptul că spune mereu tranșant lucrurilor pe nume

O sală întreagă, ridicată în picioare de declarațiile cunoscutului fermier Dimitrie Muscă. Președintele Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad a fost aplaudat în picioare de toți participanții de la Congresul FARM FOOD FORUM. Evenimentul organizat de către Federația Națională PRO AGRO a reușit să pună accentul pe problemele reale ale fermierilor din România, între care impozitarea subvențiilor și interzicerea neonicotinoidelor în tehnologiile agricole.

Fermierul Dimitrie Muscă a pus degetul pe rana tuturor fermierilor din România! Agricultorul din județul Arad s-a arătat nemulțumit de faptul că interesele agriculturii românești nu se văd la Bruxelles. ”Domnilor europarlamentari, nu ați făcut nimic pentru protejarea fermierilor. Neonicotinoidele nu noi le-am inventat, companiile le-au inventat pentru a combate Tanymecus. Acum noi ce să facem? De ce nu ați putut obține măcar o derogare în continuare. Îmi vine să plâng. Mă aduceți în situația de a deveni infractor, pentru că eu oricum trebuie să dau cu substanțe, ce vreți să fac, să închid ferma? Am mii de oameni care depind de mine”, a spus Dimitrie Muscă la prima ediție a evenimentului organizat de PRO AGRO.

Fermierul a primit un răspuns pe loc din partea europarlamentarului român Daniel Buda, cel mai activ reprezentant al țării noastre la Bruxelles și membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European. Daniel Buda a replicat că nu este vina europarlamentarilor ce s-a întâmplat, întrucât din Parlamentul European utilizarea neonicotinoidelor a plecat cu aviz pozitiv, Consiliul European fiind cel care a votat negativ. ”Europarlamentarii români îi sprijină pe fermieri”,  a subliniat Daniel Buda.

În continuare, fermierul Dimitrie Muscă a arătat că poate fermierii români sunt prea ”disciplinați și cuminți” în raport cu producătorii din alte state UE, producători care reușesc să își impună punctul de vedere la nivelul UE. ”Nu suntem ca ăia care au aruncat dejecțiile pe câmpuri, nu suntem ca ăia care au vărsat cisternele de lapte sau ca ăia care au blocat șoselele și autostrăzile și așa mai departe. Asta e diferența între noi și ei. (…) De la nivel de UE nu s-a stabilit ceva. Dacă Ungaria a stabilit – nu vindem nici un metru pătrat de pământ către nici un străin european, de ce nu ați blocat la UE ca nici ungurii să nu mai cumpere nicăieri în Uniune pământ? Vin și cumpără în România, în Ardeal cât încape. Haideți toți să dăm acel 0,5 euro pe hectar pentru că altfel Emil (Emil Dumitru – președintele Federației Naționale PRO AGO – n.r.) nu poate să se ducă să ne reprezinte”, a încheiat mesajul său Dimitrie Muscă.

Declarațiile de astăzi ale directorului CAI Curtici vin după ce ieri, în cadrul întâlnirilor de lucru organizate de PRO AGRO, tot Dimitrie Muscă a ridicat o problemă veche și încă nerezolvată a fermierilor. ”Suntem singura țară din UE care impozitează subvenții. De ce? Ce înseamnă o subvenție? Este o problemă ridicată într-o discuție avută cu șeful statului român la ediția de anul trecut a târgului INDAGRA. Încă aștept răspuns din partea dânsului”, a declarat Dimitrie Muscă, președinte CAI Curtici, în cadrul panelului vegetal de la Congresul PRO AGRO.

Reamintim că peste 450 de fermieri și reprezentanți din industria agroalimentară participă în perioada 8-9 mai la primul congres organizat de Federația Națională PRO AGRO. Evenimentul are loc la Poiana Brașov și a reușit să aducă la masa discuțiilor atât producători agricoli, cât și decidenți politici din țară și de la nivelul Uniunii Europene. Cel mai important moment al Congreslului PRO AGRO este ședința comună a organizației ce reprezintă interesele fermierilor și procesatorilor din industria agroalimentară.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Tratamentul samantei cu neonicotinoide impotriva ratisoarei nu are nici un efect.O recunoaste si reprezentantul Monsanto,dl Ghita ,care recomanda ,chiar trei stropiri cu alte insecticide,pentru “corectie”. Asa ca nu vad de ce atata zbatere pentru derogari de la UE pentru aceste insecticide si nu zbater pentru folosirea unor insecticide care si-au dovedit eficienta,gen carbofuran,promet etc.Apicultorii se cred buricul pamantului.Sa arate studii clare ca neonicotinoidele aplicate pe samanta cat si alte insecticide le-au distrus lor albinele.Nu se mananca numai miere pe lumea asta.Fara porumb ,adio hrana in zootehnie.

 2. ca sa vezi, se simpte ca un infractor, ce isi adduce aminte cum a preluat curticii cap ??? cate despre buda, sa fim realistii asta habar nu are cum e sa ingrijesti jumte de metro de rosii, dapoi implicarea lui in agricultura

 3. Impozitarea subventiilor europene ! Da , pentru ca nimeni nu-i opreste sa impoziteze , deoarece fermierii sunt atat de decapitalizati = saraci , incit se bucura si de aceasta bruma de ajutor subventie.
  Fermierii romani , daca ar fi cit de cit capitalizati , si nu ar depinde de aceast ajutor ,in mod sigur ar bloca soselele dupa model Francez cu utilajele agricole blocind traficul ; si numai dupa blocaj , in mod cert ar rezolva problemele lor , dar din pacate sunt dependenti de aceasta subventie, si le este pe deasupra frica sa nu o piarda.
  Masurile luate de Bruxelles , sunt pentru tari capitaliste cu economie de piata , nu pentru noi care suntem o strutocamila fara fond si fara forma capitalista ci comunista si normal ca este greu sa le aplicam , dar este usor sa ne plingem si sa aratam cu degetul spre altii pentru neputinta noastra.
  Dupa 45 de ani de comunism , gindim comunist si stam linga Moscova , daca am gindi capitalist am fi linga Bruxelles , ( speranta mea sunt nepotii care acuma sunt in occident , ca vor face capitalism , noi nu suntem in stare , si mai grav este ca majoritatea de aici (corega )vrea comunism).
  In agricultura occidentala exista programe si proiecte de dezvoltare , noi avem in agricultura ,harababura, legi cu dedicatie , program de guvernare a psd ( biblie hazlie a psd), si lista poate fi lunga , dar nu programe si proiecte .
  Cum merge agricultura acuma , colegul Musca , dar si multi altii ca el si peste 100 de ani se vor plinge de aceleasi probleme ca cele de azi.

 4. Dragi fermieri, in loc sa blestemați întunericul, mai bine aprindeti o lumânare. Nu folosește la nimic sa aplaudați in picioare ceea ce va place sa auziți. Situatia evoluează in mod cert in alta direcție. Probabil ca nu va este ușor dar mai bine va focalizați pe identificarea de alternative. Cercetarea științifică ar trebui sa va fie alături dar trebuie o abordare strategica pe termen lung, asumată cu responsabilitate de ambele părți. Și agricultorii din restul UE se afla in aceeași situație dar cu siguranța ca gândesc proactiv, nu se multumesc cu aplauze la discursuri plăcute urechilor, care nu folosesc de altfel la nimic. Mai mult decât a încercat MADR sa va protejeze nu se putea face. Nici europarlamentarii romani nu se pot plasa împotriva curentului. Este rândul vostru sa va adaptați acțiunile si planurile de viitor la noile condiții. Iar marile organizații care va reprezintă va fac un deserviciu dacă încurajează discursuri de acest fel in loc de poziții și acțiuni care țin cont de realitate.

 5. nu cumva dl. Musca vrea sa imprastie in continuare acele chimicale care aproape au distrus albinele? ia sa caute alte mijloace, nu doar cele mai confortabile!

  1. Nu il cunosc atat de bine incat sa zic ca nu este un “profitor”!Dar a vorbit depre problemele Tuturor nu doar a lui !Suntem atat de Prosti incat ne impoziteaza subventiile primite de la UE si nu se plange nime!Rusine sa ne fie!Si cei care comentati aiurea dece nu ati ridicat dumneavoastra probleme?

 6. Vad ca peste tot ungurii sunt problema, problema ar fii ca fiecare sa se uite PRIMA DATA IN OGRADA LUI dar din pacate noi romanii ne uitam la altii, de aia ca asa-i romanul ………..

  1. @ unde vezi tu ca ungurii sunt problema? Referirea a fost la RECIPROCITATE, adica daca eu nu pot cumpara la “unguri” pamant, nici ei sa nu poata cumpara la noi!!

Scrie un comentariu