• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CCR A DECIS: Lege NECONSTITUȚIONALĂ ÎN AGRICULTURĂ! Președintele KLAUS IOHANNIS A AVUT DREPTATE!

    Roxana Dobre -

    Lege aprobată de Guvern, neconstituțională! Este concluzia la care au ajuns, astăzi – 9 mai, cu unanimitate de voturi, judecătorii Curții Constituţionale a României (CCR) după ce președintele Klaus Iohannis a redactat pe 8 aprilie o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, considerând că actul normativ încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei.

    Legea amintită  modifică o altă ordonanţă privind prescuitul şi acvacultura, care stabileşte printre altele măsurile referitoare la concesionare, închiriere sau privatizarea în domeniul piscicol.

    Potrivit unui comunicat de presă, CCR a fost sesizată de preşedintele României, în cadrul controlului anterior promulgării, cu soluţionarea obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

    „În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura este neconstituţională, în ansamblul său”, se precizează în comunicat.

    Conform aceleiaşi surse, judecătorii constituţionali au constatat că întreaga problematică a privatizării societăţilor cu profil piscicol şi a amenajărilor piscicole, aflate în portofoliul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, ţine de regimul juridic general al proprietăţii, deci de domeniul legii organice, iar condiţiile administrării, concesionării sau închirierii bunurilor proprietate publică trebuie, de asemenea, stabilite prin lege organică.

    „Prin urmare, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura ar fi trebuit să fie adoptată şi votată ca lege organică (…). Totodată, întrucât dispoziţiile art.I pct.17 din legea criticată modifică limitele speciale ale pedepsei cu închisoarea pentru infracţiunile din domeniul piscicol stabilite prin lit.a)-c) ale art.65 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.23/2008, Curtea a constatat că acestea au un caracter organic şi, în consecinţă, legea supusă controlului de constituţionalitate trebuia votată şi adoptată ca lege organică”, se mai arată în comunicat.

    CCR a mai constatat că, în condiţiile în care forma adoptată de Camera Deputaţilor modifică substanţial configuraţia iniţiativei legislative şi a formei adoptate de Senat, au fost încălcate şi dispoziţiile constituţionale referitoare la principiul bicameralismului.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris aici despre demersul președintelui de a ataca la CCR legea amintită: LEGE DIN AGRICULTURĂ, RESPINSĂ DE PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!” Casa Verde Fotovoltaice 2024 – sesiune nouă. Când se depun dosarele pentru cei 30.000 lei/locuință

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar