Furaje, seminţe, îngrăşăminteŞtiri agricole

Elveția nu renunță la glifosat. Ce decizie au luat autoritățile de la Geneva!

Elveția nu renunță la glifosat! Decizia importantă luată de autoritățile responsabile de la Geneva este adusă în atenția fermierilor de către Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Într-o comunicare transmisă Agrointeligența – www.agrointel.ro, APPR arată că revista France Agricole relatează că, la reuniunea sa din 9 mai 2018, Consiliul Federal Elvețian a adoptat raportul Biroului Federal Veterinar si pentru Siguranța Alimentară (FSVO) cu privire la efectele glifosatului în Elveția.

Analizând un eșantion format din 243 de probe de alimente preluate din rețeua națională de comerț cu amănuntul (în principal produse din cereale și leguminoase), raportul arată că 60% dintre acestea nu conțineau glifosat, iar celelalte aveau urme de produs în concentrații foarte scăzute și mult sub limita maximă permisă. Prin urmare, aceste alimente nu reprezintă un pericol pentru sănătate

În comunicatul de presă al Consiliului Federal se arată că există o perfectă coerență între rezultatele studiului FSVO si cele ale evaluărilor de risc realizate de organizațiile internaționale, reziduurile de glifosat din produsele alimentare analizate nepunând problema vreunui risc de cancer. De aceea, nu este necesar să se modifice legislația specifică, cu mențiunea că în Elveția este interzisă aplicarea de glifosat pe culturi chiar înainte de recoltare.

Prin urmare, Consiliul Federal împărtășește opinia Uniunii Europene și a altor autorități internaționale, considerând că produsul poate fi utilizat în condiții de siguranță în agricultură.

Reamintim că, la sfârșitul lunii noiembrie 2017, statele membre au extins autorizația pentru utilizarea glifosatului pentru cinci ani.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!