• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anchetele antidumping asupra importurilor de vin, prima săgeată trimisă de la Beijing către Bruxelles

    agrointeligenta.ro -

    Ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a taxa importurile de panouri solare din China, Beijing a decis să demareze anchete asupra vinurilor importate din UE. 

    ”Dacă cei 27 tot nu înţeleg, vor urma alte represalii”, previne ziarul oficial China Daily. Decizia Chinei de a lansa o anchetă antidumping şi antisubvenţii asupra importurilor de vin din Uniunea Europeană dă de înţeles că ţara îşi va proteja interesele sale economice majore – şi că dispune de numeroase mijloace în acest scop.

    Ministerul Comerţului chinez a declarat că a iniţiat ancheta respectivă la cererea producătorilor locali de vin. Anchetă care intervine după decizia UE de marţi de a impune o taxă iniţială de 11.8% asupra importurilor de panouri solare, celule şi plăci de siliciu din China. Iar dacă cele două părţi nu ajung la un acord până în luna august, tariful va fi majorat la peste 47% în medie.UE a luat această decizie în ciuda unei opoziţii puternice din partea Chinei, şi deşi vor fi afectate şi multe întreprinderi europene ale sectorului.

    Un avertisment cu tâlc

    Ancheta asupra vinurilor este un avertisment cum că, dacă UE îşi va menţine poziţia protecţionistă, întreprinderile europene ale sectorului fotovoltaic nu vor fi singurele care vor suferi.Criza stăruitoare a datoriilor din Europa a şubrezit dinamismul său economic, dar nu protecţionismul este soluţia. Acesta va aduce doar represalii de tip lex talionis care vor înrăutăţi perspectivele economice.

    China a depus eforturi necontenite pentru a tempera situaţia, căutând negocieri cu UE, şi a dat dovezi clare asupra faptului că urmăreşte să rezolve diferendul prin consultare şi negociere, şi nu printr-un război comercial.Dar, impunând taxe asupra importurilor din China, UE nu a demonstrat acelaşi tip de angajament. Această acţiune va duce la un număr mare de închideri de companii din China, iar aceasta nu mai are altă alegere decât să lupte.
    Diferendul dăunează locurilor de muncă

    Exporturile de vin nu sunt, desigur, atât de importante pentru UE cum sunt exporturile fotovoltaice pentru China. În 2012, peste două treimi din cele 430 de milioane de litri de vin importate de China au provenit din UE, cu o valoare de peste 1 miliard de dolari (762 milioane de euro), în timp ce China a exportat către UE produse solare în valoare de 27 de miliarde de dolari.

    Dar, dacă UE continuă să ignore interesele Chinei, ancheta asupra importurilor de vinuri ar putea fi urmată şi de alte acţiuni. Totalul importurilor Chinei din UE a ajuns la 212 de miliarde de dolari (aproximativ 162 de miliarde de euro) anul trecut, ceea ce oferă ceva mai mult spaţiu de manevră.

    Acum mingea este în terenul UE. Aceasta trebuie să-şi demonstreze voinţa de a rezolva diferendul în cadrul viitoarelor negocieri.Şi cum se pare că a devenit o ţintă a măsurilor antidumping a celorlaltor ţări, China ar trebui să-şi arate şi ea mai mult dinţii atunci când vine vorba despre protecţia intereselor sale legitime.

    Din Franţa: o taxă chinezească pe vin ar fi „o catastrofă”

    Pentru viticultorii francezi, ameninţarea Beijingului, de a impune o taxă vamală asupra vinurilor europene, este un motiv de îngrijorare, deoarece „Imperiul de Mijloc este astăzi cea mai mare piaţă de export pentru vinurile de Bordeaux” subliniază Les Echos citând cifre: cu echivalentul a 48 de milioane de sticle, China reprezintă astăzi 22% din exporturi, şi chiar 27%, dacă punem la socoteală Hong Kong […]. Fie de două ori şi jumătate cât piaţa germană. Pentru o sumă de 565 de milioane de euro, fie 26% din total.

    Pentru La Croix, consecinţele unei taxări a vinurilor europene de către China ar fi deci o „adevărată catastrofă” pentru viticultorii din zona Bordeaux, care „tremură” în faţa unei astfel de eventualităţi, viticultura reprezentând 55 000 de locuri de muncă în regiune: dacă China duce la capăt această încleştare, vor fi falimente de producători şi de negocianţi şi deci pierderi de locuri de muncă.

    Les Echos reaminteşte, în sfârşit, că China este de asemenea prezentă în podgoriile din sud-vestul Franţei, unde investitori chinezi deţin peste cincizeci de proprietăţi.

    Sursa: presseurop.eu


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”