• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SOLUL BĂLAN, o provocare în plus în ferma FAMILIEI NETCU: Cultivăm rapiță DEKALB pentru că este cea mai rezistentă!

    agrointeligenta.ro -

    Agricultura dobrogeană vine la pachet cu numeroase provocări pentru fermierii regiunii. Muncind pământul într-o zonă cu deficit mare de precipitații, agricultorii au parte și de un sol aparte, cunoscut ca ”sol bălan”. Un pământ de stepă pe care familia Netcu a reușit să îl ”îmblânzească” cu ajutorul hibrizilor DEKALB care s-au dovedit cei mai rezistenți și cei mai stabili pentru a obține recolte bune în fiecare an.

    La ferma familiei Netcu se lucrează 2.200 de hectare, iar capul familiei, cunoscutul agricultor George Netcu, lucrează în echipă cu fiul său, Radu. Tânărul a deprins secretele fermei și acum este miezul tuturor lucrărilor agricole desfășurate în cadrul societății Agromonet SRL.

    Avem o fermă de familie. Cultivăm an de an porumb, grâu, în principal, rapiță și cultivăm undeva la 2.200 ha de hectare. Ne bazăm pe agricultură”, vorbește Radu Netcu despre afacerea agricolă din localitatea Hârșova.

    O particularitate a fermei familiei Netcu și a altor exploatații dobrogene este prezența în parcele a solului bălan. O denumire dată pământului care, la nivel international, este cunoscut ca fiind „solul brun deschis de stepă” sau kastanoziom. Acesta face parte din clasa molisolurilor și, la noi în țară, se întâlnește numai în Dobrogea, formându-se în una dintre cele mai secetoase zone ale țării.

    Ca și în anii trecuți, rapița DEKALB ține piept provoărilor venite din partea naturii: sol dificil, deficit de apă, diferențe de temperatură…

    Genetica DEKALB răspunde nevoilor fermierilor

    Prezența solului bălan obligă familia Netcu să fie cu atât mai atentă la alegerea hibrizilor de rapiță, cultura de toamnă pe care mizează an de an pentru a obține profitul exploatației. De aproape un deceniu, așa cum ne-a declarat Radu Netcu, la societatea Agromonet din Hârșova se cultivă hibrizi DEKALB. Motivul: reușesc să dea producția dorită în ciuda solului problematic, a lipsei precipitațiilor și chiar a variațiilor mari de temperatură la care este expusă tot mai des cultura.

    Colaborăm cu Monsanto de nouă ani, în primul rând pentru că ne satisface toate cerințele. Cum la noi în zonă este foarte mică precipitația, hibrizii Monsanto preiau toate resursele din sol, indiferent dacă este sau nu multă apă. Aș sublinia că principala problemă cu care se confruntă agricultura în această zonă este ploaia – lipsa ei. Plouă foarte rar, iar când plouă, avem cantități foarte mici de apă pe metrul pătrat. Monsanto a pregătit diferiți hibrizi care să satisfacă nevoile agricultorului”, ne-a vorbit Radu Netcu despre avantajele hibrizilor Monsanto.

    Alegerea hibrizilor de rapiță DEKALB s-a făcut nu numai pentru că aceștia tolerează foarte bine seceta, dar și pentru că nu se scutură și ramifică foarte bine. Un alt avantaj: calculele fermierului la achiziția de sămânță nu dau niciodată greș. ”La Monsanto, dintr-un sac de sămânță putem semăna chiar și trei ha, datorită ramificației foarte mari. Semănăm hibrizii DEKALB pentru că această rapiță – am testat, se poate recolta în orice perioadă a zilei, indiferent că e dimineață sau seară”, vorbește Radu Netcu despre calitățile rapiței DEKALB.

    Genetica DEKALB asigură fermierilor o foarte bună ramificare și, implicit, o producție maximă

    Hibrizii DEKALB, ”vinovați” pentru producții de peste 4 tone

    Iar când discuția ajunge la producție, fără drept de apel, hibrizii Monsanto s-au dovedit câștigări în ferma constănțeană. ”Rezultatele Dekalb au fost foarte bune. În unii ani am făcut 4-4,2 tone. Suntem foarte mulțumiți, mai ales că hibrizii DEKALB reușesc să valorifice foarte bine azotul în ciuda solului bălan. Aici ne aflăm într-o solă de aproape 250 de ha și sperăm ca anul acesta să fie mult mai bun ca anul trecut”, ne-a mărturisit agricultorul, mulțumit de starea rapiței DEKALB pe care a semănat-o în toamna trecută pe o suprafață de 300 de hectare.

    Rapița, extrem de profitabilă și-n acest an

    Despre rapiță, Radu Netcu ne spune că este o cultură profitabilă dacă ai hibrizii care trebuie, genetică adaptată să facă față alternanțelor de temperatură. ”În general, cultura de rapiță este una foarte profitabilă, deși au fost alternanțe de temperaturi în primăvară, cald cu frig, am fost sigur că rapița nu va avea de suferit, ceea ce ne face să ne gândim că rapița este extrem de profitabilă anul acesta”, apreciază agricultorul.

    Ferma din Hârșova este mereu deschisă altor agricultori. Se fac schimburi de experiențe care îi ajută atât pe cei de la Agromonet, cât și pe alți agricultori, să facă alegerile tehnologice potrivite: ”De curând au venit trei tineri fermieri Iași. Pot spune că sunt foarte încântați de hibrizii Monsanto, au rămas cu gândul la DEKALB și sunt sigur că și ei vor pune în anii ce urmează. Eu le-am și recomandat acești hibrizi, le-am spus că tehnologia este foarte sigură, noi punem de nouă ani tehnologia DEKALB și am fost foarte mulțumiți de aceasta”.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd