Piaţa terenurilorŞtiri agricole

S-a votat în Parlament: REGULI NOI pentru VÂNZAREA PĂMÂNTULUI ROMÂNESC!

Vot în Senatul României! Parlamentarii au aprobat favorabil, astăzi – 22 mai, o serie de modificări care vizează măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 89 de voturi “pentru”, cinci abţineri, 11 voturi ”împotrivă”.

În textul de lege se precizează că în vederea consolidării pieţei funciare româneşti, măsurile preconizate a fi aplicate vizează stabilirea ordinii de preempţiune astfel: coproprietari şi rude până la gradul I; arendaşi; statul român prin Agenţia Domeniilor Statului şi proprietari de terenuri agricole vecini.

Un amendament propus recent de parlamentarii UDMR şi adoptat ulterior vizează schimbarea ordinii preemptorilor la cumpărare, vecinii urmând să fie înaintea statului.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, terenul nu poate fi înstrăinat timp de 15 ani, conform proiectului legislativ, pentru a se evita specula. ”Aceasta este raţiunea pentru care noi vrem să stopăm. Dacă terenul este cumpărat de cineva pentru a face agricultură, cu siguranţă va face agricultură 15 ani, fără nicio problemă. Dacă este cumpărat doar în interes de a face speculă cu el, atunci este interdicţia aceasta de vânzare a lui”, conform acestora.

Potrivit aceleași surse, în perioada 2014 – primul semestru din 2017, a rezultat că suprafața totală de teren agricol ce a fpcut obiectul ofertelor de vânzare este de 469. 984 de hectare.

Modificările complete le găsiți în următorul document: 18L149EM!

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Cameră sesizată.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Modificarile aduse chiar daca tardive (raul a fost facut incepand cu 2003 – tot psd…prin tov. Adrian Nastase) sunt binevenite, fondul funciar este de interes national si are drept scop limitarea speculatiilor cu teren agricol, consolidarea exploatatiilor existente. Pentru fermierii care sunt proprietari de teren si doresc sa vanda este onest sa faca oferte mai intai rudelor, coproprietarilor, vecinilor si, da, statului, acelasi stat care a RECREAT dreptul de proprietate prin Legea 18. Pentru vecinii sai, de asemenea fermieri, este o oportunitate corecta de a-si consolida si proteja suprafetele fata de “strainasi”, fie ca sunt speculatori romani, fie ca sunt fonduri de investitii straine. Din pacate sunt multi la noi care ar vinde mai curand unor straini de loc si de sat, decat rudelor, vecinilor, altor fermieri din zona, din pura ambitie. Limitarile si noile reguli vor avea drept consecinta si temperarea cresterii preturilor cauzata de speculatiile dintre aceste fonduri de investitii, nu cred ca vor mai fi asa de multi doritori arabi, evrei, danezi, francezi, portughezi, austrieci care sa cumpere pamant in Romania cu intentia de a-l revinde daca vor trebui sa astepte 15 ani, iar ce au cumparat deja vor fi nevoiti sa vanda celor care sunt oameni ai locului, din comuna respectiva. Poate ca ar fi trebuit introdusa si o limita a detinerii de terenuri/exploatatie, un maxim de 2000 ha, in loc sa avem mamuti care au zecii de mii de hectare si in acelasi timp zeci de mii de tineri din mediul ruralcare ar putea lucra fiecare 50-100 ha si din care ar putea trai confortabil o familie. In Franta, tara la care ne raportam, exploatatia medie este de 60 ha. Dreptul de dispozitie este un atribut esential al dreptului de proprietate, dar din totdeauna si in toate civilizatiile au existat limitari ale acestui drept de dispozitie din ratiuni de securitate agroalimentara, politica sociala, etc. Va fi mai dificil de inlaturat efectul negativ al achizitiilor masive de terenuri de catre speculatorii strainii din ultimii 15 ani si din pacate inca o generatie va trebui sa munceasca pentru a rascumpara pe bani grei pamantul inaintasilor nostri. Printre putinele masuri bune luate de PSD.

  2. Se invarte acest Domn.Ministru in juru’ cozii ceva rau.Aplica dmle. taxare puternica celor care vor sa cumpere pamant in Romania cu venituri din afara Romaniei si gata.Nu stupizenia asta de lege.

  3. Dan L-total de acord.Terenul e proprietatea mea si vreau sa il vand cui vreau eu,cand vreau eu,cu cine am relatii comerciale,nu vecinului sau statului.Stoparea cumpararii terenului agricol ar trebui gandita din perspectiva valorificarii produselor obtinute aici si nicidecum atatea reguli ciudate.Poate totusi vor revizui legea.Poate totusi se va lua in considerare si se va schimba ordinea,scotand statul din schema si sa fie vandut la liber,cum am zis si mai sus sa exite o impunere ca x% din ce produci sa il vinzi/valorifici aici sa vedem si produse la raft.

  4. foarte tare, proprietatea mea, munca mea, iar statul vrea totul pe gratis, si daca eu am probleme si vreau sa vand urgent, nu pot ca asa vrea un nationalist sau birocrat puturos, eu am stat noptii fara sa dorm, eu nu am facut concedii, eu am fost in soare, in ploaie, de sarbatori, de ce dracu nu nationalizeaza tot si sa ne faca sclavi la colhozurii, o lege facuta cu dedicatie, pe asa zisii fermierii fostii activistii de partid, ca doara nu or s amai aiba insula unde o sa plateasca arenda de nimic si trebuie de la altii fraieri, las ca o sa apeleze la asistatii,

  5. Si eu ca proprietar de pamant agricol,daca vreau sa il vand in cativa ani,ce fac?Vreau sa il vand unei persoane din alt judet,dar vad ca nu se poate din cauza statului.Nu s-ar putea pune in lege sa fie vandut la liber,dar viitorul cumparator sa demonstreze ca face agricultura si ce cultiva vinde statului roman un procent insemnat (min 50%)?

Scrie un comentariu