Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

DIRECT de la Guvern despre SUBVENȚIILE APIA: Ce sume au ajuns ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

Subvențiile au fost plătite fermierilor, iar României i-au fost rambursate până în prezent peste 2 miliarde de euro de la Comisia Europeană, a transmis premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței săptămânale de Guvern. Aceasta l-a felicitat pe ministrul Petre Daea pentru această reușită!

”Avem o veste bună: în data de 22 mai 2018 în conturile României au intrat 288,02 milioane euro reprezentând rambursarea plăților aferente Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Această sumă se adaugă la suma de 1,85 miliarde primită până în prezent pentru agricultură. Acest lucru a fost posibil prin acordarea la timp a subvențiilor, și vreau să îl felicit pe domnul ministru Daea, dar și urmărirea atentă a derulării proiectelor de dezvoltare rurală. Astfel, de la începutul anului România a primit de la Uniunea Europeană suma de 2, 14 miliarde de euro reprezentând 67 la sută din suma programată a fi accesată de la Uniunea Europeană de către Ministerul Agriculturii”, a arătat Dăncilă.

Precizările vin după ce Klaus Iohannis, președintele României a tras un semnal de alarmă privind stadiul în care se află țara noastră la accesarea fondurilor europene, inclusiv cele pentru agricultură. Șeful statului a ținut marți – 22 mai un discurs tăios îndreptat spre Guvern și a atras atenția că ”foarte târziu” pentru a recupera banii veniți de la Uniunea Europeană!

”E foarte târziu!”, e semnalul de alarmă al președintelui. ”Cele ce urmează reprezintă o atenționare pentru Guvernul României. Noi dispunem pentru 2014-2020 de fonduri de 31,3 miliarde de euro. Dina acești bani, am folosit 4,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 15,8%. Am trecut de jumătate și, din 31 de miliarde, nu am folosit nici măcar 5 miliarde. Aceste date sunt date oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene, cât și de la Guvernul României. Am căutat cele mai noi date, pentru a prezenta o informație cât mai exactă. Ultima postare care a fost găsită e din 2 februarie, de pe site-ul Guvernului. Nu știu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii cred că se ascunde ceva, alții că au avut altă treabă decât să informeze. Am luat date mai detaliate de pe site-ul Comisiei Europene”, a punctat Iohannis.

Acesta a arătat că pentru agricultură sunt disponibile 8 miliarde de euro. ”Din 23 de miliarde de euro, noi am foslosit 2,2 miliarde. Nici măcar o zecime. Cineva ar putea să spună, nu fece nimic, lucrăm mai intens de acum încolo și folosim banii. Aflăm, de la guvernanți, că rata de contractare, că avem doar pentru 40% din acești bani, nici măcar pentru jumătate. E foarte târziu! ”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin agenția de plăți au fost achitate în perioada 16 octombrie -15 mai 2.667 milioane de euro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!