Ştiri agricoleStrategii de afaceriUtilaje și tehnologii

UN NOU JUCĂTOR PE PIAȚA UTILAJELOR AGRICOLE: „Ne adresăm FERMIERILOR MEDII ȘI MICI, neglijați de marile branduri”

Un nou jucător intră în forță din acest an pe piața utilajelor agricole din România. Cu o rețea ce deja numără 50 de reprezentanți de vânzări în toată țara și cu o bază consolidată de fermieri-clienți, compania RodBun a decis să ofere agricultorilor pachetul complet care să includă și partea de mecanizare.

Anunțul privind noua latură a portofoliului RodBun a fost făcut miercuri, 23 mai, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului ”Zilele Câmpului”. Întâlnirea în câmp a reunit circa 400 de agricultori din zona de sud, invitați la platforma localizată la Spanțov, în Călărași, într-una dintre fermele grupului care, în total, lucrează și 10.000 de hectare.

Genetica Premium de la RodBun

Evenimentul a oferit agricultorilor ocazia să afle care sunt noutățile companiei, dar și să vadă cum se prezintă, în câmp, culturile înființate cu sămânța din portofoliul Rodbun. Specialiștii companiei au susținut prezentări în care le-au vorbit fermierilor mai ales despre materialul genetic produs de Rodbun, despre soiurile și hibrizii produși sub marca Genetica Premium, dar și despre soluțiile oferite acelor producători care se îndreaptă spre agricultura bio.

Utilajele agricole, noi în oferta Rodbun

Noutatea grupului Rodbun pentru acest an este propria rețea de distribuție a utilajelor agricole. O parte din oferta Gamma Technik pe partea de mecanizare a fost expusă și la ”Zilele Câmpului”, reușind încă de la început să atragă atenția fermierilor prin ofertele speciale la echipamentele indispensabile într-o fermă perfomantă.

 

Despre noutățile cu care Rodbun vine pe partea de utilaje agricole ne-a vorbit Florin Răducanu, directorul executiv al companiei, care a punctat că la acest moment, punctul principal de interes îl reprezintă brandul UNIA, dar că Rodbun are o colaborare și cu o firmă italiană ce are acces la mai multe branduri de utilaje.

Gama de utilaje noi practic nu am introdus-o, ci am preluat ca distribuitor brandul UNIA și mai suntem în colaborare cu o firmă italiană, care aduce multe alte branduri. Ei sunt ca un consorțiu și au acces la mult mai multe branduri din Italia. Pentru noi, UNIA a reprezentat interesul principal pentru că oferă o gamă largă de echipamente pentru prelucrarea terenului și cred că aceasta a fost cea mai importantă investiție pentru noi. Avem combinatoare, grape cu discuri, plug, scarificatoare, mașini de erbicidat, mașini de împăștiat îngrășăminte chimice, absolut toată gama care se folosește, prese pentru baloți, mașini de înfoliat, mașini de împrăștiat gunoi de grajd, remorci de transportat cereale, absolut tot”, ne-a declarat Florin Răducanu.

Ofertă completă pentru fermieri

Cu un business solid pe partea de inputuri agricole, decizia RodBun de a intra pe piața de distribuție a utilajelor agricole a venit din dorința de a oferi fermierilor un pachet complet de produse și servicii. „Ideea a aparținut acționarilor Rodbun, domnii Daniel Muntean și Alexandru Iancu. Ei și-au propus să ofere fermierilor români pe lângă semințe, pesticide și ceea ce este legat de cultură și pachetul acesta de utilaje cu care să pregătească culturile.  Practic, să preia cultura de la pregătirea terenului, de la sămânță și până la recoltare. Un pachet complet, ca într-o familie: noi vă oferim tot ce aveți nevoie ca să produceți sămânța de la A la Z”, a explicat directorul executiv al Rodbun.

Rețea de distribuție în toată țara

Pe partea de utilaje agricole, Rodbun țintește mai ales fermierii mici și medii, iar distribuția la nivel național nu va pune probleme întrucât este asigurată de 50 de reprezentanți de vânzări.

Distribuția se face la nivel național, sunt 50 de reprezentanți de vânzare directă și colaboratori. În principiu, ne adresăm tuturor categoriilor de fermieri, cu preponderență clienților noștri direcți cu care colaborăm de o grămadă de timp. În general, noi ne adresăm clienților cu suprafețe mici și medii. Ei sunt targetul principal, pentru că din păcate ei sunt cei mai vitregiți, cei mai ocoliți de brandurile mari prezente pe piața din România. Acești fermieri nu prea au acces la cumpărarea acelor branduri, în primul rând pentru că nu îi vizitează nimeni și în al doilea rând pentru că produsele pe care le comercializează ei sunt la un preț destul de ridicat. Noi venim cu o variantă în care le oferim calitate optimă la un preț accesibil pentru ei, pentru puterea lor de cumpărare”, a explicat Florin Răducanu.

Pentru viitor, Rodbun are planuri mari pe partea de utilaje, însă reprezentanții grupului spun că nu vor să grăbească lucrurile pentru ca evoluția să fie una cu pași mici, dar siguri.

Ne dorim să devenim un jucător important în piața de distribuție a utilajelor agricole. Acesta este targetul nostru momentan. Nu ne-am propus din primul an să devenim gigantici, ci vrem să creștem încet-încet, odată cu fermierii noștri. Având în vedere că suntem la început, noi ne-am propus anul acesta să atingem o cifră de afaceri de 2 milioane de euro. Contabilizată în număr de utilaje, suma ar fi pe undeva pe la 250 de utilaje”, ne-a declarat directorul executiv al RodBun.

Grape cu discuri și combinatoarele – ”vedetele” vânzărilor de utilaje

Pentru faptul că fermierii caută soluții cât mai bune pentru a asigura condițiile optime pentru patul germinativ, Florin Răducanu este de părere că grapele cu discuri și combinatoarele vor rămâne în topul preferințelor fermierilor.

Dacă ar fi să o iau statistic din ce se vinde în România, cele mai căutate utilaje sunt combinatoarele și grapele cu discuri, în general vorbind. Statisticile ne indică aceste utilaje ca fiind cele mai vândute. Oamenii caută soluții să lucreze în ferme în condiții cât mai bune. Pentru sămânță este foarte important să găsească condiții optime în momentul în care a fost depusă în sol și atunci trebuie să oferim și utilaje astfel încât pământul să poată îndeplini condițiile pentru sămânța respectivă”, a subliniat directorul executiv al Rodbun.

Fermierii interesați de oferta Rodbun pe utilaje agricole și nu numai pot lua legătura direct cu reprezentanții companiei care le pot oferi inclusiv o soluție de finanțare.

Pentru a achiziționa utilaje de la noi, fermierii trebuie să ne contacteze sau să aștepte să fie contactați de noi. Vom începe și campania de promovare – în primul rând prin rețeaua noastră de vânzări, astfel că fermierii vor intra în legătură cu reprezentanții noștri, o să li se propună variantele noastre de utilaje, și în același timp încercăm să obținem pentru ei și o finanțare cât mai accesibilă. Le aducem la poartă tot ce au nevoie”, a punctat Florin Răducanu.

De subliniat că dacă utilajele agricole au reprezentat noutatea la ”Zilele Câmpului”, de un mare succes s-au bucurat și loturile de culturi agricole. Fermierii veniți la Spanțov au profitat de prezentările tehnice pentru a afla mai multe despre Genetica Premium la grâu, orz, triticale, mazăre, lucernă și porumb, precum și la floarea-soarelui sau soia.

În cazul porumbului, agricultorii s-au arătat încântați de faptul că Rodbun are în portofoliu și genetică românească, mai exact hibrizi precum Olt (FAO 430), Bărăgan (FAO 390), CERA 395 (fao 390) sau Turda (FAO 340). La lucernă, soiurile Giulia și Hunter River sunt cele care pot oferi profit de 1.000 de euro pe hectar pe an, plus subvenția APIA, în timp ce la mazăre, agricultorii pot opta pentru Velvet și Alvesta/Gambit. Dar mai multe despre oferta de semințe a celor de la Rodbun vă vom prezenta într-un articol viitor.

Grupul de companii Rodbun este o afacere 100% românească, cu o cifră de afaceri de 350 de milioane de lei la nivelul anului 2017, și cu 500 de angajați. Rodbun cultivă o suprafață cumulată de peste 10.000 de hectare, în 10 ferme situate în cele mai importante zone agricole ale României. Business-ul include o fabrică modernă de semințe, o rețea de fitofarmacii și o divizie pe partea de trading de piața cerealelor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Despre genocidul produs in satul romanesc,prin distrugerea miculuuiproducator ,decapitalizand-i an de an ,luandu-le pietele de desfacere si scumpirea in mod nesimtit a inpt-urilor,am semnalat de acum cativa ani.Apologia ,facuta desantat a ideii ca agricultura perfomanta se poate face doar pe suprafete mari si punerea ei in practica in mod agresiv ,prin constrangerea economica a micului fermier sa-si dea pamantul in arenda sau ,mai rau,sa-l vanda,a dus la depopularea satului ,la condamnarea spre degradare si ruinarea a acestuia.Beneficiarii acestei tragedii sunt cativa ciocoi noi ,noii Dinu Paturica.

  2. Va veni vremea cind va raspunde cineva si de instrainarea pamintului care a ajuns la arabi danezi italieni.Nici dupa al 2-lea razboi mondial Romania nu a iesit asa distrusa cum a ajuns dupa revolutie

  3. Saraca tara saraca. De la exportator de de utilaje agricole si ingrasaminte, Romania a ajuns sa cumpere toata tehnica necesara activitatilor agricole si chiar ingrasaminte. Nu mai vorbim de starea din domeniul irigatiilor, de la cele trei mil. de ha irigate am ajuns sa detinem cateva sute de mii. De la cca 10 mil de teren arabil am ajuns la cca 8,5 mil. Dar nici aceasta suprafata nu mai apartine romanilor, cca doua mil. ha au fost vandute strainilor. Unde sunt fabricile noastre de utilaj agricol: Tractorul Brasov, Semanatoarea etc si combinatele de ingrasaminte? Unde sunt centrele de cercetare stiintifica pentru agricultura si industria alimentara? Domnilor politicieni, si toti cei implicati in distrugerea industriei romanesti, cum explicati ca o tara care ocupa locul doi ca suprafata arabila in UE, o tara cu cea mai mare suprafata arabila pe locuitor nu are o industrie pentru dotarea agriculturii cu tehnica necesara? Poate prin faptul ca numai importand aceasta tehnica va asigurati spaga care v-a facut milionari?! Dar tara, romanii cat pierd prin acest import neechivalent in raport cu volumul produselor agricole pe care fermierii romani trebuie sa le dea pe aceasta tehnica. Asa cum a venit vremea ca cei responsabili cu crimele de la Revolutia din 1989 sa dea acum, dupa 29 de ani, socoteala, asa se va intampla si cu cei responsabili de acest jaf.

  4. 100% romaneasca. Daca nu se distrugea Brasovul, Bucurestiul, Ptra Neamt (…) Navodari, Craiova, etc. eram departe! Micul fermier trebuie pus in valoare. Dai si el va recompensa economia romaneasca. Am propus ODATA – IUNIE 1996: Acordarea de credite pt. micul fermier in achizitia minimului de utilaje (tractor, plug, disc, semanatoare (gr. pr) si constituirea cu 10 ha de teren agricol prin folosinta gratuita timp de 10 ani dupa care plata in rate la stat a fost o propunere aruncata pe fereastra. I – am spus mai marelui dambovitean sa acorde pt. cei ce au slujit agricultura socialista aceste facilitati. Personal am spus ca las postul de functionar public si ma apuc de …..agric…. Nu a fost sa fie nici pt. mine si nici pt. cei peste 13000 de specialisti pierduti de a lungul timpului. Neaplicarea acestei propuneri a dus la decapitarea micului fermier si transformarea sa in slujbas al strainatatii. Roadele bune se obtin atunci cand cel mic si cel mare este pe picior de egalitate.

Scrie un comentariu