Ştiri agricoleViaţa la ţară

SESIZARE LA BRUXELLES pentru FERMIERUL ÎN PERICOL SĂ-ȘI PIARDĂ PLANTAȚIA. Daniel Buda, europarlamentar: ”Este un caz de INCOMPETENȚĂ ADMINISTRATIVĂ!”

Prima reacție a autorităților față de nedreptatea făcută cultivatorului Emeric Kolbaszer din Satu Mare vine direct de la Bruxelles din Parlamentul European. Apelul făcut de Agrointeligența-www.agrointel.ro s-a făcut auzit la cel mai înalt nivel iar europdeputatul Daniel Buda a transmis că a trimis deja o sesizare către Comisarul European Phil Hogan pentru a găsi o soluție în acest caz!

Am sesizat astăzi și Comisia Europeană pe acest aspect, în speță pe comisarul pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, solicitându-i în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice recomandările instituției pentru autorităṭile din Romȃnia în vederea identificării unor soluṭii privind stoparea desfiinṭării culturii de goji a fermierului sătmărean. Este inadmisibil ca această cultură, cea mai mare din Europa, să fie pur și simplu desființată din cauza incompetenței administrative și a relei credințe din partea autorităților locale”, a transmis Daniel Buda pe pagina personală de Facebook.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea că probabil mai sunt și alți fermieri în astfel de situații absurde. ”Tocmai de aceea le transmit un mesaj: autoritățile nu au cum să îi evacueze de pe aceste terenuri deoarece cetățenii se bucură de un drept de retenție asupra bunurilor construite, edificate sau plantate iar în urma unei acțiuni în justiție aceștia au dreptul la despăgubiri atât pentru întreaga investiție cât și pentru beneficiul nerealizat. Autoritățile locale să se gândească de două ori înainte să procedeze la rezilieri intempestive deoarece infracțiunea de abuz în serviciu nu este abrogată iar într-o astfel de situație nu au decât să se adreseze instanțelor de judecată, singurele autorități competente în a lămuri situații precum cea de la Satu-Mare”, a arătat Daniel Buda.

Reamintim că cea mai mare cultură de goji din Europa este ameninṭată cu desfiinṭarea în Satu Mare din cauza incompetenței administrative. După şapte ani de muncă şi cheltuială, un fermier din judeţul Satu Mare trăieşte, cel mai cumplit coşmar. Deşi a realizat o performanţă catalogată drept premieră naţională, în primăvara acestui an, se vede nevoit acum să pună afacerea pe butuci. Chiriaş de bună credinţă pe terenul Bisericii Greco-Catolice din Ciuperceni, s-a trezit acum câteva zile cu o somaţie din partea primăriei comunei Agriş, prin care trebuie să părăsească terenul în termen de 30 de zile. Primarul comunei spune că, potrivit documentelor, terenul pe care acum se poate vedea prima plantaţie Bio de Goji din ţară, pe o suprafaţă de 4 ha, trebuie adus la destinaţia iniţială de păşune, unde să pască animalele.

Ȋn aceste condiţii, primul şi unicul soi românesc de Goji, obţinut şi atestat pe plantaţia din Ciuperceni se va duce de râpă, la fel ca şi afacerea construită în ultimii ani. Emeric Kolbaszer a investit până acum peste 300.000 de euro în plantaţie. Toate veniturile familiei au fost cheltuite în acest proiect. Performanţele obţinute cu această plantă au fost excepţionale.

Fructele sunt cele mai valoroase din lume, după relatările cercetătorilor. Rezultatul analizelor de laborator făcute în Germania au scos la iveală proprietăţi şi compuşi naturali cu valori de top. Ȋmpreună cu Institutul Agronomic din Cluj-Napoca au pus pe picioare primul soi atestat în Romȃnia. Institutul de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din acelaşi oraş în colaborare cu proprietarul plantaţiei au patentat un extract din fructul de Goji, pentru industria farmaceutică.

Agrointeligența-www.agrointel.ra transmis povestea cultivatorului de la Satu-Mare și ministrului agriculturii, Petre Daea. Sperăm ca și șeful de la agricultură să aibă o reacție în acest caz extrem de delicat. Momentan ministrul se află alături de premierul Viorica Dăncilă la Varșovia,  unde vor avea loc primele consultări interguvernamentale România-Polonia din istoria relației bilaterale, într-un an în care ambele state celebrează centenarele naționale.

Citiți povestea cultivatorului aici: A INVESTIT 300.000 DE EURO, acum statul îl pune SĂ-ȘI DESFIINȚEZE PLANTAȚIA DE GOJI!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Revoltator! Rusinos! M-am saturat de toti incompetentii care sunt pusi in functii cheie, de conducere din orice institutie, pornint de sus! M-am saturat de toate magariile lor! Am ajuns de rasul lumii intregi! Ne depasesc si tarile din lumea a 3-a! Tot ce-i bun la noi trebuie distrus! Treziti-va slugilor! Voi trebuie sa va ingrijiti de bunastarea poporului/comunitatii, nu sa executati ordinele unor hoti, invidiosi, dictatori, sau alte specimene! Vai de voi cand veti cadea de pe scaunele pe care v-ati asezat si de care va tineti cu protezele, pt. ca dinti nu mai aveti de atata strans de-a lungul celor 30 de ani.

  2. Am sa ma interesez , daca functionarii din primarie au achiesat la aceasta idee sau nu, dar asa cum eu ii cunosc si respect , nu cred ca au facut-o, pentru ca ar fi incalcat legea , mai ales cea a bunului simt .
    Asa cum am mai spus , pina la riul Tur sunt sute de hectare de pasune insuficient exploatate , si de aici transpare faptul si mai ales graba (30 zile) ca d-na primar Marton a primit comanda exacta si precisa de a distruge ceva ce se realizeaza in multi ani, necontind ca ne facem de ris in toata Europa.
    D-na primar – r u s i n o s !

  3. Bravo d-le eurodeputat, bravo agrointel pentru implicare, respect d-le Kolbaszer Emeric, curaj si putere pentru ca sa reusiti sa treceti cu succes peste nenorocirea ce s-a abatut asupra dvs.. De cata prostie pot da dovada uneori autoritatile, stim; dar oare cat de marsav sa fie cineva aflat vremelnic in functii de putere incat sa se comporte astfel?! Sa va amestece pe dvs intr-un litigiu probabil artificial creat, litigiu in care oricum nu trebuia sa fiti amestecat! Cat de parsiv sa va mai si spuna cu nonsalanta (practic un fel de santaj facand) ca daca dvs cumparati o suprafata echivalenta pe care sa le-o dati lor la schimb, treaba se schimba…De parca dvs ati fi altceva decat un chirias de buna credinta pe un teren al altcuiva! Adica Primaria nu intelege ca prima oara trebuie sa-si rezolve (evident ca pe cale judecatoreasca) problema -daca asta intr-adevar exista- pe care o invoca vis-a-vis de pamantul retrocedat candva bisericii, nuuu… primaria incearca doar sa loveasca in dvs. Abject!

Scrie un comentariu