Creșterea animalelorŞtiri agricole

Un cioban român a dat în judecată Uniunea Europeană

Foto: www.adevarul.ro

Cioban român, înfruntă autoritățile europene! Un crescător de ovine din țara noastră s-a supărat pe ”mai marii” din Europa și a decis să dea în judecată Parlamentul European şi Consiliul European la Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, instituţii pe care le acuză că nu depun suficiente eforturi pentru a stopa sau atenua fenomenul schimbărilor climatice.

Petru Vlad locuieşte în cătunul Călene din județul Alba, are 50 de ani și deţine în gospodărie 19 bovine şi 150 de oi. S-a ocupat cu creşterea animalelor de când se ştie iar planurile i-au fost ”încurcate” în ultimii ani de…schimbarea climei.

Omul spune că este nevoit periodic să urce mai sus pe munte pentru a putea duce animalele la păscut sau pentru a găsi apă. ”An de an, temperaturile sunt în creştere, nu mai este suficientă apă pentru bovine şi oi. Trebuie să-mi iau bovinele de la 600 metri altitudine până la 1.400 metri pentru ca iarba decentă să treacă, dar mai ales pentru apă. Iar mai departe nu pot duce animalele, pentru că la peste 2.000 de metri nu mai e decât cerul”, spune ciobanul supărat.

Schimbările climatice dau peste cap…ciobănia

Petre Vlad mai spune că în ultimii ani e nevoit, an de an, să plece cu animalele tot mai sus, pe munte, din cauza căldurii. ”În aprilie a nins şi după trei săptămâni s-a schimbat şi a crăpat pământul de secetă. Schimbările climatice sunt o problemă de dreptate care trebuie rezolvată. Noi nu am poluat aerul. Să facă dreptate de acolo de unde a plecat virusul de poluare”, a mai precizat ciobanul.

Alături de acesta, au decis să dea în judecată cele două instituţii reprezentative ale Uniunii Europene alţi nouă crescători de animale din Portugalia, Germania, Franţa, Italia, Kenya, Fiji şi Suedia. Acţiunea a fost depusă joi, 24 mai 2018, la instanţa de judecată din Luxembourg.

Demersul crescătorilor de animale este susţinut de câteva organizaţii ecologiste şi sunt reprezentanţi în instanţă de profesorul german de dreptul mediului Gerd Winter de la Universitatea din Bremen, avocatul de mediu din Hamburg, Roda Verheyen, şi avocatul baroului din Londra, Hugo Leith.

Plângerea adresată Curţii Europene de Justiţie afirmă că obiectivul actual al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 faţă de nivelurile din 1990 este insuficient în ceea ce priveşte necesitatea reală de a preveni schimbările climatice periculoase şi incapabil să protejeze drepturile fundamentale ce ţin de viaţă, sănătate, muncă şi proprietate. Oamenii susţin că nivelul ridicat de gaze cu efect de seră care pot fi emise în continuare prin actele legislative emise de instituţiile europene nu reflectă ceea ce poate face UE în funcţie de potenţialul său de a reduce emisiile.

Continuarea pe Ziarul Adevărul


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Domnul Vlad ar trebui sa-i dea in judecata si pe cei care trec cu vederea defrisarile abuzive din tara si din judetul in care traieste,ca stim bine,clima locala este influentata puternic de raportul de acoperire a solului cu vegetatie forestiera.Totodata ar trebui trasi la raspundere si parlamentarii care au fost de acord cu desfiintarea politiei silvice in ideea ca “poporul sa nu fie interesat de situatia padurilor”.Tupeisti Domniile lor !!!

Scrie un comentariu