• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rekord™ Max – pachetul de erbicidare care lasă terenul gol de buruieni

    agrointeligenta.ro -

    Un aspect esențial pentru cultura de porumb este terenul curat de buruieni. Pentru aceasta, BASF a creat o soluție eficace, capabilă să combată integral buruienile în postemergență, printr-o singură aplicare.

    Noul pachet Rekord™ Max este o soluție completă de erbicidare, fiind alcătuit din două erbicide, Callam® și Samson® Extra 6 OD, cu substanțe active ce au un mod de acțiune sistemic, plus adjuvantul Dash® HC, al cărui rol este de îmbunătățire a efectului erbicidelor. Noul pachet, lansat de BASF în România în 2018, are o eficacitate mult mai bună decât pachetul precedent pentru erbicidarea porumbului, dar și un preț mai mic.

    Rekord™ Max este un pachet dedicat erbicidării culturii de porumb, se poate aplica pe 5 hectare, fiind alcătuit din 3 produse:

    Acțiunea eficace a substanțelor active duce la distrugerea tuturor buruienilor, dintr-o singură aplicare. Așa cum se poate vedea, este nu doar o soluție completă pentru cultura de porumb, ci poate cea mai favorabilă soluție de erbicidare, ce se poate aplica în postemergență, de la stadiul de 2 până la maxim 6 frunze ale porumbului, în funcție de stadiul de dezvoltare a buruienilor.

    Astfel, buruienile monocotiledonate anuale trebuie să se afle în stadiul de 1-3 frunze, până la înfrățire. De exemplu, costreiul (Sorghum halepense) trebuie să aibă în jur de 15-20 de centimetri înălțime, iar pirul târâtor (Agropyron repens) în jur de 15 cm înălțime. În ceea ce privește buruienile cu frunză lată, acestea trebuie să fie în stadiul de 2-6 frunze.

    Ce substanțe active conține pachetul Rekord™ Max

    Primul component al pachetului, erbicidul Callam®, are o acțiune dublă, dată de tritosulfuron și dicamba. Prima substanță este una nouă, ce face parte din familia sufonilureicelor (HRAC B). Callam® este un erbicid destinat în exclusivitate combaterii buruienilor cu frunza lată.

    Tritosulfuronul este absorbit în principal prin intermediul frunzelor, este translocat acro și bazipetal, are acțiune sistemică, fiind deosebit de eficient în cazul buruienilor tinere și a celor aflate în stadiul de creștere activă. Mai exact, substanța activă blochează enzima ALS, ducând la întreruperea producției de aminoacizi esențiali, astfel oprind creșterea și diviziunea celulară a buruienilor sensibile.

    Cea de-a doua substanță activă a erbicidului Callam® este dicamba. Aceasta face parte din familia acizilor benzoici (HRAC O), perturbând procesul de creștere al buruienilor. Mai exact, dicamba este un regulator de creștere la nivel auxinic. Cele două substanțe active fac ca efectele Callam® să fie vizibile în doar 3-5 zile de la aplicare. Buruienile își opresc creșterea, își schimbă rapid culoarea și dispar complet în aproximativ două săptămâni de la aplicare, în funcție de condițiile de mediu. Distrugerea buruienilor survine cu atât mai rapid cu cât vremea este mai caldă și mai umedă, condiții meteorologice favorabile creșterii.

    Atunci când erbicidul Callam® este aplicat la doza omologată de 0,4 kg/ha, împreună cu adjuvantul Dash® HC (în doza de 1 l/ha), se poate observa o combatere superioară a buruienilor cu frunza lată precum: teișorul, știrul, ambrozia, loboda, sugelul, zârna, susaiul, ardeiul broaștei, muștarul sălbatic sau rocoina.

    Cel de-al doilea erbicid din componența pachetului este Samson® Extra 6 OD. Acesta este un produs sulfonil-ureic, ce conține substanța activă nicosulfuron, are acțiune sistemică, spectru larg de combatere și totodată beneficiază de o selectivitate excelentă față de cultura de porumb. Erbicidul Samson® Extra 6 OD se aplică în pachet la doza omologată de 0,7 litri/ha, ceea ce înseamnă 42 de grame de nicosulfuron pentru fiecare hectar. Acțiunea sistemică a nicosulfuronului inhibă acetolactat sintaza (ALS).

    Primele simptome după aplicarea erbicidului Samson® Extra 6 OD se pot vedea la 7-14 zile. Creșterea buruienilor va înceta imediat după aplicarea tratamentului, iar efectul vizibil este culoarea roșiatică pe care o vor căpăta acestea, urmat de etiolarea și apoi necrozarea lor. Distrugerea completă a buruienilor are loc după 20-25 de zile.

    Menționăm că erbicidul Samson® Extra 6 OD trebuie aplicat în condiții de umiditate adecvată pentru a asigura nivelul optim de combatere a buruienilor. Activitatea erbicidului va fi mai rapidă în condiții de temperaturi și umiditate mai ridicate, în vreme ce efectul său va fi întârziat în condiții de temperaturi scăzute și secetă.

    Pe lângă selectivitatea excelentă față de cultura de porumb, erbicidul Samson® Extra 6 OD are o eficacitate foarte bună asupra celor mai importante buruieni graminee, precum: iarba bărboasă, costreiul, mohorul, meișorul sau pirul târâtor.

     Care sunt avantajele pachetului Rekord™ Max

    Pachetul Rekord™ Max acoperă necesarul de protecție a culturii de porumb în postemergență. Mai simplu spus, cu ajutorul acestui pachet, veți beneficia de:


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd