NOUTĂȚIŞtiri agricole

DIRECT DE LA BRUXELLES: FERMIERII NOȘTRI – SUBVENȚII EGALE CU CEI DIN FRANȚA!

Subvenții egale între fermierii români și cei francezi, țara care se află printre cele mai performante în agricultură din Europa. Un europarlamentar român a solicitat imperativ condiții egale pentru fermierii români la fel cu cele oferite restului europenilor.

Gabriela Zoană, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European, a arătat într-o alocuțiune adresată luni comisarului pentru Agricultură, Phil Hogan, în plenul Parlamentului European că menținerea bugetului viitoarei Politici Agricole Comune și cei doi piloni sunt necesare. ”Banii din bugetul UE destinaţi agriculturii au transformat Uniunea într-unul dintre cei mai mari producători de bunuri agro-alimentare la nivel mondial, dovadă clară că trebuie să menţinem acelaşi buget PAC și cei doi piloni”, a arătat eurodeputatul.

Totodată, europarlamentarul român a susținut și interesele marilor fermieri pe lângă cele ale micilor fermieri. ”Da, este nevoie de o finanțare orientată pentru fermele mici și mijlocii, dar și fermele mari au nevoie de o finanțare adecvată. Nu sunt de acord cu plafonarea nivelului subvențiilor şi recomand ideea de a avea o plată redistributivă mai accentuată. Dacă majoritatea statelor membre vor vota pentru plafonare, atunci mă voi exprima ferm pentru plafonare voluntară”.

Gabriela Zoană a pledat pentru o egalizare a subvențiilor la nivelul tuturor țărilor membre

”Pe partea de convergență externă, trebuie să ajungem la o egalizare a plăților directe între fermierii europeni. Raţiunea care a fost avută în vedere la stabilirea cuantumului diferit al subvenţiilor între fermierii europeni, respectiv costurile de producţie diferite de la o ţară la alta, nu mai este de actualitate. Petrolul, utilajele agricole, hrana muncitorilor, pesticidele folosite în agricultură, forţa de muncă, toate au acum aceleaşi preţuri în toate statele membre UE. Pentru ca fermierii europeni să aibă șanse egale pe piața internă a Uniunii, trebuie ca fermierul român să aibă aceeaşi subvenţie cu fermierul francez, nu jumătate cum se întamplă astăzi”, a mai adăugat europarlamentarul român.

În această perioadă se negociază intens la Bruxelles și Strasbourg bugetul pentru viitoarea Politică Agricolă Comună. De succesul negocierilor, la care Gabriela Zoană în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European depune eforturi susținute, depinde viitorul agriculturii românești după anul 2020.

Sursa: www.stiripesurse.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. Stați liniștiti ca NU veți vedea asa ceva. Titluri de prostit gloata, Praf in ochi!! Vorbe goale, doar ptr ca se apropie alegerile Europarlamentare si Domnița stie ca n-a prestat mai nimic ptr fermierii de acasă si ai scad abrupt șansele sa mai prindă inca un mandat de 15mii euro lunar cu ecuson la Bruxelles. In plus, PSDista face lobby la ordin, in principal ptr marii, (nu micii fermieri), adica milionarii din agricultura, evident in majoritate sponzori grasi la partid, gen Musca & co, ptr ca au rădăcini in PCR-FSN-PSD.

 2. Felicitari d-na Zoana , asa este situatia agricola cum o prezentati domnia voastra si prin corespondenta faptica asa ar fi normal .
  Intradevar , in aceste zile se adopta bugetul PAC pentru perioada urmatoare, pentru toate tarile din UE .
  Daca ar depinde de d.-na Zoana sunt convins ca ar fi la acelasi nivel cu a Frantei de exemplu , dar; exista un dar, si acesta este la Bucuresti.
  Din ceea ce face PSD-ALGE-UDMR , acompaniati de CCR , ma tem ca nu vom vedea banii din acest buget , ba mai degraba se poate intimpla ca UE sa spuna , sa stea Romania vreo 20 de ani sa invete cum trebuie sa fie in UE , si pe urma mai vedem daca va reprimim in UE.
  Atunci nu vor mai fi bani UE , nu vom mai avea europarlamentari , nu vom mai fi prezenti in diferite organisme ale UE , etc,etc,etc.

 3. Am crezut ca la parlamentul european nu e decat DANCILA PREPELEAC care lupta ptr noi !
  Mult succes in demersul dvs dna Gabriela Zoana,si va rugam sa ne tineti la curent cu ceea ce se intampla in continuare.
  Felicitari si ptr Agrointeligenta ca reusiti sa ne informati la timp si corect cu ce se intampla in domeniul agricol.

  1. Vrăjeala de articol propagandistic! Desi mi-as dori egalitate la subvenții, insa e doar praf in ochi aruncat de aceasta duduie PSDista, care de fapt încearcă sa se afirme pe final de mandat ineficient! Plus ca face lobby nu ptr micii fermieri ci exclusiv la ordinul sponsorilor milionari din agricultura.

Scrie un comentariu