• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERMIERII AU LUAT CU ASALT DIRECȚIA AGRICOLĂ: ”ÎN 10 ZILE VIN ȘI BANII!”

  Roxana Dobre -

  Fermierii au luat cu asalt direcția agricolă pentru subvenții! Sute de fermieri s-au înghesuit marți – 29 mai pe treptele Direcţiei Agricole Olt pentru a-şi depune documentele justificative din care să reiasă că au vândut cantitatea de roşii cerută în Programul „Tomata” 2018. Recent, Guvernul a prelungit perioada de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate până la 15 iunie 2018!

  Încă de săptămâna trecută, legumicultorii olteni au început să meargă în număr mare la Direcția Agricolă Județeană Olt pentru a-şi depune documentele justificative. Potrivit directorului instituţiei oltene, Dragoş Drăghicescu, marţi, s-au prezentat aproximativ 500 de fermieri.

  Oamenii vin să-şi depună documentele justificative prin care fac dovada că au vândut cele 2.000 de kilograme de roşii. Acesta este ultimul pas înainte de a le face plata. Chiar dacă astăzi au fost peste 400 de fermieri, noi suntem pregătiţi, avem cinci birouri, cu câte trei oameni fiecare birou, care preiau documentele. Am făcut o împărţire pe comune, pentru o mai bună organizare şi pentru ca timpul de aşteptare să fie mai scurt”, a precizat Dragoş Drăghicescu.

  Anul acesta, în Programul „Tomata”, s-au înscris 3.989 de legumicultori olteni, 3.785 dintre aceştia valorificându-şi producţia în primul ciclu, în perioada ianuarie-mai, mai ales că termenul s-a prelungit cu încă două săptămâni, 15 iunie. Restul de 204 de legumicultori vor valorifica producţia de tomate în perioada noiembrie-20 decembrie.

  În termen de 10 zile de la depunerea documentelor justificative, oamenii îşi vor primi banii în conturi.

  Guvernul a mai dat o șansă legumicultorilor

  Reamintim că Executivul mai dă o șansă producătorilor agricoli să încaseze ajutorul de stat de 3.000 de euro și prelungește perioada de valorificare a tomatelor cultivate în spații protejate până la 15 iunie 2018, prin completarea art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 943/2017 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2018. Măsura a fost luată din cauza primăverii capricioase care i-a determinat în unele zone pe fermieri să replanteze răsadurile de roșii iar astfel s-a ajuns la o întârziere cu ieșirea legumelor pe piață.

  Guvernul argumentează că decizia a fost luată în contextul fenomenelor meteorologice nefavorabile desfășurate în perioada februarie-martie 2018, care au afectat creșterea și dezvoltarea răsadurilor precum și replantarea acestora.

  Programul guvernamental de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate se află în al doilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă începând cu luna mai și până în decembrie. În acest fel, producătorii vor fi încurajați să obțină produse de calitate, competitive, furnizând tomate autohtone în perioada de extrasezon.

  Numărul fermierilor care valorifică producția în piețe la această dată este de 2.154, dintr-un total de 11.987 înscriși în program, ceea ce reprezintă doar 18 % din total.

  Reamintim condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an:

  -Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp;
  -Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată;
  -Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  DEFOLIEREA ROȘIILOR, lucrare esențială pentru TOMATELE DE SOLAR SAU DE GRĂDINĂ! HERA – soiul de ROȘII CU FORMĂ DE ARDEI CAPIA creat la STAȚIUNEA DE LA BUZĂU! Top 5 cele mai profitabile soiuri de roșii. Tomatele crețe – preț dublu față de cele rotunde

  Ultimele știri

  Adrian Oros: ”Cei care doresc să nu lucreze pământul, să beneficieze de rentă viageră!” Instalarea tinerilor fermieri: Alocare de 520 de milioane de euro, plata maximă 100.000 euro/fermă! Program de un miliard de lei pentru finanțarea fermierilor. Anunțul făcut de ministrul Oros!

  Căutare în articole