DOCUMENT EXPLOZIV DE LA APIA: Fermierii, somați SĂ DEA ÎNAPOI BANII ÎN TERMEN DE 30 DE ZILE!
Roxana Dobre -Fermierii primesc notificări de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Producătorii din sectorul zootehnic trebuie să înapoieze la agenția de plăți banii primiți în plus pe cap de animal după recalcularea făcută de APIA pentru subvențiile acordate crescătorilor de vaci în Campania 2017. Termenul pentru returnarea banilor este de numai 30 de zile de la primirea înștiințării APIA.
Trebuie să achite banii în cel mult 30 de zile
În ultimele zile, mai mulți fermieri au luat legătura cu reporterii Agrointeligența-ww.agrointel.ro și ne-au comunicat că au primit procesele verbale prin care trebuie să înapoieze banii către APIA. Crescătorii de animale sunt disperați întrucât sumele trebuie restituite într-un termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării. În caz contrar, crescătorii de animale sunt avertizați că neplata creanței bugetare, conform termenului stabilit, atrage dobândă și recuperarea acesteia conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 66/2011.
Mai mult, în caz de neplată voluntară, APIA precizează că depășirea termenului stabilit de 30 zile, determină recuperarea prin deducere din primele plăți ulterioare atât a creanței principale, cât și a accesoriilor calculate între data scadenței și data recuperării.
Fermierii pot contesta măsurile dispuse de APIA
Crescătorii de animale trebuie să mai știe că împotriva măsurilor dispuse se poate formula contestație ce se depune, sub sancțiunea decăderii, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a Centrelor Județene de care aparți.
Informațiile suplimentare se vor solicita de către fermier la Centrul Județean sau după caz Centrul Local, unde acesta a depus cererea de sprijin.
Crescătorilor li se cer banii înapoi pentru patru scheme de sprijin
Crescătorii de animale notificați urmează să înapoieze o parte din sumele încasate din următoare scheme de sprijin:
- ANTZ 8 – Ajutoare nationale tranzitorii, specia bovine, schema de plata decuplata de producție în sectorul carne – diferența de 2,32 euro/cap;
- SCZ BIVOLIȚE – Sprijin cuplat categoria bivolițe de lapte – diferența de 13,74 euro/cap;
- SCZ TAURINE DE CARNE – Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne si metisii acestora – diferența 73,40 euro/cap;
- SCZ VACI LAPTE – Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – diferența de 40,89 euro/cap.
Iată notificarea primită de fermieri prin poștă, transmisă de crescătorii de animale pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. Din motive ce țin de respectarea dorința exprimată de către fermier de a nu i se divulga identitatea, am decis să publicăm acest proces-verbal cu eliminarea datelor personale sau care țin de centrul APIA care a emis documentul.
Fermierii care încă nu au primit banii încasează sumele deja ajustate
Deși majoritatea crescătorilor de animale au primit sumele din SCZ în conturi mai sunt fermieri care încă nu au încasat banii. Aceștia vor primi sumele deja tăiate fără să fie nevoiți să respecte întregul proces de restituire a banilor.
Iată care sunt cuantumurile finale pe care fermieri le primesc pentru Campania 2017:
Reamintim că APIA a anunțat oficial că fermierii -crescători de animale trebuie să înapoieze o parte din subvențiile primite în Campania 2017. Eroarea s-a produs, conform explicațiilor APIA, deoarece la momentul stabilirii sprijinului cuplat au fost folosite informațiile din baza de date APIA, pe care le-au declarat fermierii. În procesul de simplificare a procedurilor europene, au fost făcute modificări conform cărora, animalele scoase din efectivele înregistrate au putut fi înlocuite.
Această măsură, solicitată de fermieri, venind in sprijinul lor, le dă posibilitatea să își completeze efectivele de animale. În intervalul declarării și cel al controlului, s-au produs modificări in cadrul efectivelor. Așa se face că existat o diferență în plus de 19.830 animale, care a generat corectarea valorii sprijinului pe cap de animal.
APIA face precizarea că, pentru prima dată, în Romania s-au plătit avansul si plata finală înainte de 1 ianuarie 2018, pentru zootehnie, folosindu-se baza de date rezultată prin înregistrarea cererilor unice. S-a procedat în acest mod pentru a veni in sprijinul celor care desfășoară activități în zootehnie. ”Modificările europene efectuate după 1 ianuarie 2018 au impus schimbări și în legislaţia românească. Astfel, s-a emis Ordinul nr.38/2018, privind modificarea OMADR 619/2015, prin care se acordă condiții egale pentru crescătorii de taurine, plătind astfel subvenție pentru întregul efectiv eligibil la plată. Dacă nu se făcea această corecție ar fi însemnat ca unii fermieri sa primească subvenții si alții nu, ceea ce este de neacceptat”, a mai argumentat agenția de plăți.