• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DOCUMENTUL OBLIGATORIU pe care TREBUIE SĂ ÎI DEȚINĂ CRESCĂTORII DE ANIMALE!

  Roxana Dobre Roxana Dobre -

  Ce verifică inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie “Prof. Dr. G. K. Constantinescu la crescătorii de animale care fac parte din eșantionul de verificări pentru Campania 2018. Șeful ANZ, Lelior Iacob, a dezvăluit pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că de astăzi, 17 iulie demarează controalele în fermele zootehnice iar crescătorii de animale trebuie să dețină o serie de documente pentru verificare.

  ”Fermierul trebuie să aibă fizic în exploatație animalele înscrise în cererea unică, să aibă Registrul Individual de Exploatație (RIE) deoarece este documentul de bază. Noi verificăm în baza de date a ANSVSA-ului efectivul de animale și dacă au documente de intrări-ieșiri. Dacă de la momentul în care au depus cererea și până la momentul de față au mai ieșit sau au mai intrat animale efectiv în exploatație. Și ne interesează să existe animale individualizate, că și oaia mai pierde din crotalii. Ei ar trebui să cunoască lucrurile acestea și toate animalele pe care le au în exploatație să dețină crotalii”, a explicat Lelior Iacob pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

  Iată cum arată Registrul Individual de Exploatație (RIE), documentul de bază în fermele zootehnice: 

  Atenție! Obligaţia de a menţine un registru completat şi actualizat al exploataţiei este a fermierului. Pentru toate animalele care se regăsesc în exploataţie precum şi pentru cele care au trecut prin exploataţie, trebuie să se regăsească date înregistrate în registrul individual al exploataţiei precum şi documente care să ateste intrarea/ieşirea animalelor din exploataţie. Pentru aceasta fermierul anunţă medicul veterinar ori de câte ori se modifică numărul de animale din exploataţie şi se asigură că animalele care se regăsesc fizic în exploataţie. Fermierul este obligat să deţină Registrul Individual al Exploataţiei completat şi actualizat.

  4.750 de exploatații vor fi verficate în 2018

  Potrivit datelor obținute în premieră de Agrointeligența-www.agrointel.ro, eșantionul de control pentru fermele zootehnice include 4.750 de exploatații care vor fi verificate față de 4.043 câte au fost controlate anul trecut. ”Este mult mai mare numărul de exploatații, dar și numărul de animale. Numărul de animale se apropie undeva de 1 milion de oi și circa 25.000 de bovine. Nu vor fi însă probleme întrucât noi ne-am mobilizat foarte bine, avem echipele de control, avem logistica necesară”, a explicat șeful ANZ, Lelior Iacob pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

  Reamintim că în sectorul zootehnic se acordă ajutoare naţionale tranzitorii, denumite ANTZ, fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:

  a) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
  b) schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
  c) schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

  De asemenea tot în sectorul zootehnic se acordă sprijin cuplat, denumit SCZ, fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine şi crescătorilor de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale/număr cutii ouă viermi solicitat de beneficiar, din următoarele categorii:

  a) bivoliţe de lapte;
  b) ovine;
  c) caprine;
  d) taurine din rase de carne şi metişii acestora;
  e) vaci de lapte;
  f) viermi de mătase.

  Având în vedere acordul de delegare încheiat între APIA și ANZ, privind verificarea la fața locului a respectării de către fermieri a condițiilor privind ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine și a ajutoarelor privind sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, în următoarea perioadă ANZ-ul va efectua controlul la fața locului privind schemele de sprijin din cererea unică de plată, respectiv ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ), pentru speciile ovine/caprine și sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ), pentru speciile ovine/caprine și bovine.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  De vorbă cu fermierii, episodul 3: ”Suntem pregătiți pentru toate lucrările, dar depindem de vreme!” Răspuns DSVSA! Ce documente se mai eliberează crescătorilor de animale de medicii veterinari! Rusia și Ucraina limitează exportul de cereale până în iunie. Ce strategie aplică marii exportatori de la Marea Neagră

  Ultimele știri

  Provocare lansată de fermierul Dan Felea: Ce soluție viabilă avem dacă o fermă este atinsă de COVID-19? Guvernul a aprobat 54 de milioane de lei pentru un ajutor de stat pentru crescătorii de animale! Aminosol® – Stimulează creșterea sănătoasă a plantelor!

  Căutare în articole