• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 60 DE MILIOANE EURO – AJUTOR pentru OIERI ȘI CRESCĂTORII DE VACI! DECIZIA luată de Senat pentru FERMIERI!

    Roxana Dobre -

    Ajutor de 60 milioane euro pentru fermierii români, adoptat de plenul Senatului. Parlamentarii au votat o lege pe care președintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare din cauza unor prevederi neclare privind tinerii fermieri. Este vorba despre Legea privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, act normativ ce vine în ajutorul crescătorilor de animale pentru care distanța de livrare a laptelui este mult prea mare până la un centru sau o fabrică specializate.

    ”Din cauza distanţelor mari şi a calităţii slabe a infrastructurii de transport, dar şi a lipsei concentrării ofertei, produsele din zona de munte nu sunt valorificate la întreaga lor valoare. Lipsesc în mare parte unităţile de colectare a laptelui în interiorul zonei montane”, se arată în expunerea de motive legii.

    Membrii Comisiei pentru agricultură au admis în parte cererea de reexaminare a legii şi au adoptat un raport de admitere a actului normativ cu un amendament, adoptat de Senat.

    În cererea de reexaminare se arată că sintagma din lege ce îi vizează pe tinerii fermieri sau fermieri „S-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program” este lipsită de precizie, nefiind clar care este momentul la care această condiţie se raportează. Astfel, nu se poate deduce cu uşurinţă dacă măsura îi vizează pe fermierii care s-au instalat în ultimii cinci ani sau pe cei care trebuiau să-şi demareze activitatea cu cel puţin cinci ani înainte.

    Potrivit textului trimis la promulgare, „Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale, cu condiţia ca ajutorul maxim combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru: a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program”.

    Amendamentul admis precizează: „Tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat cu maximum cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program”. Ajutorul acordat fermierilor este în valoare totală de 60 de milioane de euro, iar banii vor fi investiţi în crearea de centre de colectare a laptelui din zona montană.

    Banii nu ajung direct la fermieri

    De specificat că banii nu ajung direct în conturile fermierilor ci prin acest Program, se instituie o schemă de finanţare prin care fermierii/beneficiarii primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale realizării de centre de colectare a laptelui în zona montană.

    Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale cu condiţia ca ajutorul maxim combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru: tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program; investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice; cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004 cu modificările şi completările ulterioare.

    Finanţarea se acordă o singură dată pentru un beneficiar privat şi pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program

    Potrivit iniţiatorilor, investiţiile în program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern şi stoparea depopulării zonei montane.

    Legea nu este momentan în vigoare ci va merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis și va putea fi pusă în practică după ce este publicată în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului