Performanță marca DUMITRU VIȘAN: Cum să scoți maxim din pământul mai slab al Podișului Casimcei!
agrointeligenta.ro -Când spui agricultură și spui Podișul Casimcei, deja deschizi un subiect ”fierbinte”. Fermierii care lucrează pământul în această parte a Dobrogei numără anii buni pe degete și celor secetoși le-au pierdut șirul. Situația face ca exploatația condusă de Dumitru Vișan să fie cu atât mai valoroasă cu cât fermierul este printre aceia care, an de an, o ia de la capăt cu același optimism.
În Topolog, județul Tulcea, Dumitru Vișan are în exploatare circa 2.000 de hectare. Mulți l-ar invidia pentru suprafață, însă în spatele performanței din exploatație stau nopțile nedormite, ani nenumărați cu culturi calamitate și lupta pentru a găsi acele tehnologii agricole care pot rentabiliza afacerea agricolă.
La cei 66 de ani ai săi, Dumitru Vișan dă dovadă nu numai de modestie, dar și de implicare și de multă seriozitate. Sunt calitățile care l-au făcut să nu renunțe la agricultură, în ciuda tuturor piedicilor – inclusiv a celor care i s-au pus în accesarea fondurilor europene.
”În această regiune ne este foarte greu. Noi în ultimii ani am ajuns la producții mari de cereale bune, adică producții de cereale care să rezolve și problema cheltuielilor, profitului, dar în general în Podișul Casimcei este foarte greu. Se știe, Podișul Casimcea este o zonă cu teren mai slăbuț și nu plouă aici. Dumnezeu e cel care ne-ajută pe toți!”, este resemnat fermierul.
Cu un teren de la care nu poate aștepta prea multe, agricultorul s-a îndreptat spre tehnologiile agricole care să îi asigure afacerea. Așa a ajuns să colaboreze cu compania Monsanto și să mizeze pe hibrizii DEKALB. La rapiță, anul acest a înființat 500 de hectare cu rapița DEKALB, hibridul său preferat fiind DKC Imaret.
”Sunt hibrizi rezistenți la iernare și la secetă, nu se scutură și au producție. Stabilitatea producției care contează foarte mult. Ne-am legat de Mosanto, am văzut că colaborarea este foarte bună și de aici n-am mai schimbat cu alte firme”, ne-a declarat fermierul.
În fiecare an, Dumitru Vișan este mereu receptiv la noii hibrizi care ies pe piață, convins fiind că progresul geneticii înseamnă și progresul afacerii sale. ”La Monsanto mereu am găsit multă seriozitate. Sunt în distribuție și în discuțiile noastre pe care trebuie să le avem obligatoriu în timpul campaniei de semănat, în timpul campaniei de recoltat, în timpul vegetației, au fost mereu alături de noi”, explică Dumitru Vișan.
Pe partea de tehnologie agricolă, fermierul este ajutat de un inginer tehnolog. Împreună decid atât ce semințe folosesc, cât și tehnologia pe care o vor aplica tot anul agricol. ”Arătura este lucrare de bază la noi în fermă, venim apoi cu combinatorul, semănăm și fertizăm la înființarea culturii”, explică inginerul Constantin Cojocaru. Acesta spune că anul acesta răsărirea a fost ajutată de un val de ploi în octombrie, dar apoi culturile au avutr de suferit din cauza secetei. Rapița DEKALB se prezintă însă foarte bine având în vedere provocările acestui an agricol.
”Rapița este o cultură profitabilă, o recomandăm fermierilor. Multă atenție, multă tehnologie în timp trebuie să fii prezent în câmp ori de câte ori este nevoie. Noi avem o echipă foarte bună în firmă cu ingineri profesioniști cu vechime”, vorbește Dumitru Vișan despre colectivul din ferma de la Topologu.
Cu un ginere care se implică alături de el în agricultură, Dumitru Vișan este optimist cu privire la viitorul muncii sale. Investițiile sale în utilaje moderne, în tehnologie, în spații de depozitare, dar mai ales în oameni, vor avea continuitate. Pentru că dacă vrei să intri în agricultură nu trebuie să intri cu gândul la bani, spune Dumitru Vișan. Subvențiile de la APIA nu trebuie să fie ”motorul” care alimentează o afacere agricolă, ci tinerii care vor să se apuce de agricultură trebuie să fie ”puși pe treabă și să învețe”: ”Așa am învățat și eu de la cei mai cu experiență, așa trebuie să facă și cei mai tineri din ziua de astăzi. Altfel nu se poate profit în agricultură”.