• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV despre TATUAREA URECHILOR LA OVINE. AnunțuL ȘEFULUI ANZ pentru TOȚI CRESCĂTORII DE OI!

    Roxana Dobre -

    Anunț important pentru crescătorii de ovine din România! Șeful Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANZ), Lelior Iacob, a dezvăluit în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că începând din 7 iunie s-a dat oficial startul pentru marcarea prin tatuarea urechilor la ovine. Astfel, animalele care se află în controlul oficial al producțiilor și urmeză să fie înscrise în Registrul Genealogic vor purta tatuat pe ureche un număr matricol unic pentru fiecare animal și niciodată reutilizat!

    Potrivit lui Lelior Iacob, aceasta este o măsură suplimentară de identificare a ovinelor care se află în controlul oficial al producțiilor, prin tatuarea acestora cu numărul matricol, în plus față de crotaliul înregistrat la Autoritatea Sanitar Veterinară. ”Am început această campanie în acord cu Ordinul nr. 1045/2018 al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și nu avem un termen fix de finalizare, ea se va desfășura progresiv în fiecare an. Fermierii nu trebuie să ia măsuri sau să anunțe vreo instituție pentru că asociația unde sunt înscriși, care ține Registrul Genealogic, îi programează și își contactează pentru tatuarea ovinelor”, a explicat Lelior Iacob pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris în premieră despre această campanie aici: TATUAREA URECHILOR LA OVINE – OBLIGATORIE! Ce trebuie să știi despre NOUA METODĂ de identificare PENTRU SUBVENȚII!

    Oficialul spune că fermierii sunt cei care suportă costurile legate de tatuarea ovinelor dar că sumele plătite de crescătorii de ovine sunt foarte mici. ”Vorbim de costuri minime, practic este nevoie de un clește și tuș special care vor fi în permanență la asociațiile care dețin Registrele Genealogice. Fermierii suportă costurile dar nu sunt sume mari. Campania se desfășoară doar pentru ovine/caprine și nu include și bovinele sau alte specii de animale pentru care se țin Registre Genealogice”, a mai punctat șeful ANZ.

    Sunt vizate doar ovinele supuse controlului oficial al performanțelor de producție

    Potrivit ordinului nr. 1045/2018 pentru modificarea și completarea Normelor de apreciere a ovinelor și caprinelor de reproducție apărut în Monitorul Oficial pe 15 mai, toate ovinele/caprinele din fermă să fie individualizate și înregistrate conform sistemului oficial. Până la vârsta de 5 luni, produșii obținuți din ovinele/caprinele supuse controlului oficial al performanțelor de producție se marchează prin tatuare. Mai mult, toate ovinele/caprinele, masculi și femele, animale de reproducție de rasă pură care urmează să se înscrie într-un Registru Genealogic se marchează de asemenea prin tatuare.

    Cu ocazia controlului se verifică dacă animalele sunt individualizate după sistemul oficial și marcate prin tatuare, datele privind organizarea împerecherilor, evidența fătărilor, filiația maternă/paternă, precum și durata medie a gestației.

    Controlul oficial cuprinde următoarele înregistrări:

    – identificarea animalelor conform sistemului oficial și marcarea acestora prin tatuare;
    – controlul producției de lapte;
    – verificarea controlului producției de lapte prin inspecția periodică a fermelor;
    – organizarea controlului montelor, folosirea registrului de fătare.

    Controlul oficial al producției de carne necesită un sistem de identificare și înregistrare a mieilor care include:

    – identificarea animalului conform sistemului oficial și marcarea acestuia prin tatuare;
    – data nașterii;
    – rasa;
    – numărul de ordine al fătării prin care i s-a dat naștere;
    – sexul;
    – identificarea părinților;
    – metoda de reproducție din care a fost obținut, respectiv însămânțare artificială, montă naturală autorizată sau transfer de embrioni, precum și tipul de produs, respectiv produs din fătare cu un singur produs sau gemelară;
    – identificarea fermei unde a fost născut.

    Animalele cuprinse în controlul oficial trebuie să fie individualizate și înregistrate oficial, iar numărul matricol să fie unic pentru fiecare animal și niciodată reutilizat. Pentru animalele cuprinse în controlul oficial se va folosi marcarea prin tatuare, ca metodă suplimentară de identificare, care se va realiza astfel:

    a) până la vârsta de 5 luni, produșii obținuți din ovinele/caprinele supuse controlului performanțelor de producție, obținuți din însămânțare artificială, montă naturală autorizată și transfer de embrioni, se marchează prin tatuare ca metodă suplimentară de identificare;
    b) toate ovinele/caprinele, masculi și femele, animale de reproducție de rasă pură, care urmează să se înscrie într-un registru genealogic, se marchează prin tatuare ca metodă suplimentară de identificare.

    Norme pentru verificarea originii și descendenței

    Controlul oficial cuprinde următoarele înregistrări:

    a) dacă animalul montat este corect identificat, conform sistemului oficial, și marcat prin tatuare;
    b) dacă masculul care a efectuat monta este corect identificat, conform sistemului oficial, și marcat prin tatuare;
    c) dacă data nașterii se încadrează cu +/- 6% din lungimea medie a gestației față de data montei;
    d) dacă descendentul animalului montat este corect identificat, conform sistemului oficial, și marcat prin tatuare;
    e) dacă masculul care a montat este verificat prin evidențe din care rezultă că masculul care a efectuat monta a fost în fermă în ziua montei sau prin declarația medicului veterinar (de exemplu, în cazul transferului de embrioni).

    Foarte important de specificat faptul că identificarea prin crotalii rămâne momentan valabilă. Iată care sunt în prezent numărul de crotalii care trebuie să fie aplicat animalelor, fie că vorbim de ovine sau bovine:

    a) Bovinele trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
    b) Ovinele şi caprinele născute până la 31 decembrie 2007 trebuie să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă.
    c) Ovinele şi caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 – 1 ianuarie 2010 trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
    d) Ovinele şi caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!