TATUAREA URECHILOR LA OVINE – OBLIGATORIE! Ce trebuie să știi despre NOUA METODĂ de identificare PENTRU SUBVENȚII!
Roxana Dobre -Tatuarea – noua metodă de identificare a ovinelor, este de mare interes pentru crescătorii care cer subvenții anuale de la APIA. Printr-un ordin al ministrului agriculturii, la propunerea Autorității Naționale pentru Zootehnie (ANZ) a intrat în vigoarea obligativitatea pentru crescătorii de animale să treacă de la metodele de identificare clasice, adică crotalierea uriculară simplă sau electronică, la tatuarea animalelor.
Tatuarea urechilor oilor devine obligatorie din acest an, iar Secretarul General al Romovis, Ionică Nechifor, a oferit pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro toate explicațiile și noutățile pe care trebuie să le afle fermierii legat de acest subiect.
Reprezentatul oierilor spune că măsura a fost luată pentru a fi înlăturată orice suspiciune legată de fraudarea subvențiilor prin schimbarea sau ”împrumutul” crotaliilor de la o exploatația la alta, chiar dacă recunoaște că nu este cea mai ”fericită” decizie. Despre măsură s-a discutat și cu șeful de la agricultură, ministrul Petrea Daea, într-o întâlnire pe care oierii au avut-o cu acesta marți, 13 martie.
”Am discutat despre acea măsură de tatuare, există un Ordin 338 să tatuăm tot ce înseamnă animale înscrise în Controlul Oficial al producțiilor. Sigur, acel ordin nu a fost printre cele mai fericite ordine semnate de domnul ministru la propunerea ANZ, dar permite să fie modificat și așa cum se întâmplă într-un sistem de identificare, există trecere. Chiar dacă România ia măsura asta suplimentară de a tatua animalele din controlul oficial al producțiilor – și acest lucru se cauzat de suspiciunile create de crotalii și noi am fost de acord, am cerut să se facă o trecere lentă, adică să începem cu miei. De anul acesta, mieii care urmează să fie tatuați sunt cei care au destinație prăsilă. Se va discuta ordinul într-o comisie în așa fel încât animalele care sunt în Registrul Genealogic să fie tatuate”, a explicat Ionică Nechifor pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.
Tatuarea se va face de către bonitorul asociației
Tatuarea oilor se face gratuit de către bonitorul asociației din care face parte oierul. Metoda nouă de identificare a ovinelor se aplică acelor animale eligibile la APIA pentru plata sprijinului cuplat din zootehnie.
”Tatuarea animalului se realizează cu un clește cu ace care conțin niște tuș, se dă pe ureche, sunt mai multe zone care pot fi tatuate, se poate face și la coadă. Acel tatuaj trebuie să cuprindă un cod, codul fermei este cel mai indicat. Nici nu sunt cleștii la ora actuală cu numărul matricol din crotalia electronică. Am cerut în paralel să se facă demersurile către Comisia Europeană. România optează către o anumită categorie de oi, optează pentru tatuaj, dar în paralel la acele animale la care se pune tatuajul, al doilea mijloc de identificare, mă refer la crotalia simplă, să fie eliminată, pentru că regulamentul spune că două mijloace de identificare sunt obligatorii. Acum dacă se intervine pentru aceste animale cu o măsură suplimentară deocamdată până la demersurile făcute către Bruxelles de a fi eliminată crotalia simplă și în locul ei să fie tatuajul”, a mai spus liderul ciobanilor.
Tatuarea oilor devine obligatorie din acest an
Măsura de tatuare a ovinelor devine obligatorie chiar din acest an pentru animalele care rămân la prăsilă și fac obiectul Controlului oficial al producțiilor.
”Tatuarea începe de la tineretul de anul ăsta în paralel cu celelalte până când va aproba Comisia Europeană pentru acestea eliminarea. Dacă nu, nu avem încotro, mergem cu toate cele 3 mijloace de identificare. Noi am cerut domnului ministru ca aceste costuri să fie cumva incluse în serviciile asociației, pentru că într-adevăr sunt niște costuri în plus și dacă toată asociația se ocupă cu acest serviciu, este bine de introdus în HG 1174 privind prestări servicii la Registrul genealogic, la controlul producției. Am discutat pentru că, din 2014, serviciile pe cap de animal privind controlul producției și Registrul genealogic nu s-au modificat deloc. Dar inflația a crescut și atunci costurile la noi sunt mai mari, suntem la nivelul anului 2014 cu sumele pe care ni le alocă, ceea ce nu mi se pare corect. A rămas să se discute și această problemă, adică trebuie căutate resursele financiare. Noi am spus că nu implică nicio suplimentare de buget și echipa din minister o să se ocupe de chestiunea asta. Pur și simplu să modificăm sumele de la control producție lapte, unde este 15 lei, să-l ducem către control producție carne, că tendința este mai mare spre carne”, a subliniat Ionică Nechifor.
Fermierii au la dispoziție 5 luni să tatueze animalele
Potrivit secretarului general al Romovis, acei fermieri care trebuie să tatueze mieii au contracte cu asociația pentru a desfășura activitatea de Control producție, fie lapte, carne.
”Fermierii sigur vor fi contactați de bonitorii noștri și, cum am stabilit cu domnul ministru, în termen de cinci luni de la fătare, efectivul care are destinație prăsilă și în viitor reproducție, atunci se va deplasa bonitorul nostru și va face tatuaj. Deci e o chestiune simplă dacă stăm să ne gândim, e o muncă în plus, dar ca și relație fermier-asociație aici nu se pune problema în ce privește tatuarea. În plus, toată activitatea asta, eforturile pe care le fac atât fermierul, cât și asociația vor fi cumva suplimentate financiar, cum am zis, prin subvenționarea fermelor de elită. Va fi o generare financiară suplimentară față de celelalte animale și, sigur, tendința tuturor este de a obține un venit în plus chiar dacă și efortul este pe măsură”, a mai punctat Ionică Nechifor.
Cum se face identificarea animalelor cu crotalii
Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune care sunt în prezent numărul de crotalii care trebuie să fie aplicat animalelor, fie că vorbim de ovine sau bovine:
a) Bovinele trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
b) Ovinele şi caprinele născute până la 31 decembrie 2007 trebuie să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă.
c) Ovinele şi caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 – 1 ianuarie 2010 trebuie se fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
d) Ovinele şi caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului.