Agricultor: La producții de peste 2 tone la hectar, rapița este superprofitabilă
agrointeligenta.ro -Costică Măcelaru, un agricultor din Brăila, spune că 2013 este un an agricol bun. La grâu se așteaptă la producții superioare celor din 2012 atât cantitativ, cât și calitativ. E bine, însă, să pui de toate.
Agricultorul, care este și președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila, susține că se poate face agricultură profitabilă în România, dacă se aplică tehnologia. La rapiță, de exemplu, la producții de peste 2 tone/ha, vorbim de la o cultură superprofitabilă, în condițiile în care se pot obține ușor și 4 tone/ha.
La grâu, costurile sunt acoperite de la 2 tone/ha în sus, iar la porumb de la 1,5-1,8 tone/ha, povestește fermierul. El, de exemplu, obține într-un an normal, 5-6 tone/ha la grâu, 7-10 tone/ha la porumb, 3-4 tone/rapiță și 6-7 tone/ha la orz.
Ploile din mai au redus deficitul de apă din sol
Agricultorul spune că ploile de la sfârșitul lunii mai au completat deficitul de apă din sol, la momentul actual culturile păioase și rapița prezentându-se bine. În ce privește porumbul, floarea soarelui și soia, acestea n-au suferit de secetă la Brăila și se așteaptă producții bune.
Măcelaru administrează circa 500 hectare de teren agricol, arendat în mare parte, pe care cultivă grâu, orz, rapiță, floarea soarelui, porumb și plante furajere. Are și vsreo 200 de oi și 1.000 de porci pentru că astfel poate să folosească produsele secundare de la culturile vegetale și să-și asigure un cash –flow lunar la limita de supraviețuire.
‘’În general, e bine să pui de toate, pentru că nu știi ce îți oferă piața’’, spune Măcelaru, care face aluzie la fluctuațiile de prețuri din piață. Se referă în special la porumb, care a ajuns acum să se vândă cu 70 de bani kilogramul, după ce în toamnă s-a pornit de la 1,1 lei/kg. O situație atipică, determinată, însă de mai mulți factori.