• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CURĂȚAREA CORECTĂ A SILOZURILOR ȘI MAGAZIILOR

    agrointeligenta.ro -

    Institutul de cercetări Arvalis din Franța a publicat recent, pe 14 iunie, un articol despre curățarea eficientă a spațiilor de stocare, a silozurilor și a magaziilor. Deoarece informațiile oferite de către specialiștii străini sunt foarte utile și pentru fermierii din România, Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a realizat o traducere a materialului pe care îl găsiți și la link-ul Conservation des grains: nettoyer les silos avant la récolte

    Specialiștii Arvalis recomandă să se procedeze în etape pentru o curățare cât mai eficientă a instalațiilor de depozitare. Celulele sau containerele trebuie curățate imediat ce sunt golite, deoarece doar eliminarea tuturor resturilor recoltei stocate anterioar împiedică insectele să se hrănească și să se dezvolte. Această curățare minuțioasă este esențială pentru prevenirea infestărilor și asigurarea unei bune conservări a viitoarei recolte.

    Curățarea spațiilor de depozitare de sus în jos

    Curățarea silozului se face de sus în jos: șarpanta, pereții, pasarelele, pereții celulelor, conductele pentru ventilația interioară, elevatoarele, groapa de recepție. Scopul este eliminarea aglomerărilor de praf și resturilor de boabe care pot constitui adăposturi sub care unele insecte asteaptă cu răbdare următoarea recoltă, neatinse de tratamentele cu insecticide. Doar cu titlul de exemplu, să amintim faptul că în 28 de zile, în condiții optime, o populație de dăunători din clasa coleopterelor se înmulțește de 25 de ori.

    Tratamentele efectuate după curățarea unui spațiu de depozitare

    După curățarea temeinică a spațiului de depozitare, a silozului sau a magaziei, tratamentele cu insecticid se aplică cu cel puțin 4 săptămâni înainte de recepționarea noii recolte, pentru a asigura și o remanență capabilă de a distruge formele juvenile de insecte, care apar după 3-4 săptămâni de incubare.

    În cazul unor situații specifice când trebuie onorate contracte „fără insecticid“ sau pentru semințe oleaginoase, în celule și în circuitele de manipulare care intră în contact cu boabele nu trebuie aplicate insecticide de contact, deoarece există riscul ca reziduurile să depășescă limitele maxime admise. Cu toate acestea, este posibil să se aplice soluții de pulberi inerte (pe bază de pământ de diatomee – diatomit -, bicarbonat de sodiu sau zeolit), autorizate pentru agricultura ecologică, în instalațiile de depozitare, impiedicand astfel dezvoltarea insectelor în siloz și apoi contaminarea urmatoarei recolte.

    O unitate de depozitare goală și bine curățată facilitează, de asemenea, eradicarea rozătoarelor și a păsărilor, deoarece acestea nu pot găsi hrană sau adăpost și, prin urmare, sunt nevoite să părăsească spațiul sau să consume momeala disponibilă. Atenție: colțurile inaccesibile sunt rezervoare potențiale pentru toate tipurile de dăunători.

    Spațiile destinate depozitării pe sol, dar utilizate în timpul iernii pentru alte scopuri, trebuie spălate cu o mașină de spălat sub presiune pentru a elimina orice risc de contaminare.

    Echipamente de curățare și protecție

    O perie “cap lup” și un aspirator sunt echipamentele cele mai adecvate. Suflanta, cu siguranță foarte practică, este rezervată colțurilor greu accesibile, deoarece favorizează dispersia prafului. Deșeurile rezultate din curățare sunt evacuate imediat pentru a evita recolonizarea spațiilor.

    Evident, este esențial să se respecte instrucțiunile de siguranță și să se poarte echipament personal de protecție. O mască de praf P3 este foarte recomandată.

    Specialiștii de la Arvalis explică faptul că prevenirea riscurilor face parte integrantă din circuitul tehnic al stocării. Împreună cu depozitarea cerealelor uscate, curate și bine răcite, este o garanție a păstrării calității produselor depozitate.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului