• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț rapiță 2018: Cât obțin fermierii pe tona de semințe vândute la recoltare

    Andreea Elefterie -

    Prețul rapiței din recolta 2018 îi ține în alertă pe fermierii români. Evenimentele din ultimele zile, mai ales furtunile din vestul țării, căderile de grindină, au afectat puternic o parte din suprafețele cu rapiță, așa că agricultorii speră la o creștere a prețurilor care au pornit de 1,4 lei pe kilogram și au început să urce bine peste 1,5 lei pe kilogramul de semințe de rapiță.

    Prețul rapiței în zona de sud cunoaște fluctuații, ne-a declarat fermierul ilfovean Ilie Dan. Acesta a încheiat contractele pentru valorificarea recoltei din vară înainte de a intra la recoltat și spune că au fost momente în care pentru rapiță s-a putut negocia și la un preț de 1,6 lei pe kilogramul de semințe.

    „Am încheiat contracte de vânzare. Nu am încheiat de mult, deja începuseră să mai scadă, pe la jumătatea lui mai așa: 1.550 lei/tonă la rapiță am încheiat Este cam același nivel ca și anul trecut, dar am înțeles că a fost și la 1.600 și ceva tona de rapiță, însă eu nu am prins, am mai așteptat. Pe la noi cred că producțiile sunt cam la jumătate față de anul trecut”, a spus Ilie Dan.

    În județul Vrancea, fermierul Constantin Bazon plănuiește să dea startul campaniei de recoltat la grâu și la rapiță pe 20 iunie. Nu a vândut încă din producție întrucât discuțiile pe care le-a avut nu l-au mulțumit ca și nivel de preț oferit. Este decis să vândă rapița în campania ”dacă va fi preț”.

    ”Producțiile vor fi anul acesta între cele două extreme: și bune, dar și destul de proaste. Adică vor fi și producții peste 3.000 kg/hectar la rapiță, dar vor fi și sole suprafețe la care producția va fi sub 1.500 kg/hectar, pentru că am avut condiții au fost foarte diferite în spații foarte apropiate. Sunt zone în care nu a plouat deloc, sunt zone în care a mai dat, sunt zone în care a băltit foarte puternic în luna martie și au dispărut plantele și cultura a suferit foarte mult. Deci producțiile vor fi oricum mai proaste ca anul trecut. La rapiță probabil voi intra la recoltat în jurul datei de 20 iunie”, ne-a declarat fermierul Constantin Bazon.

    În județul Brăila, fermierii care au intrat la recoltat spun că prețul pe care îl primesc la rapiță este de 1.45 lei pe kilogram, adică 1.450 de lei pe tona de rapiță.

    Prețul rapiței în județul Argeș este în jur de 1,5 lei pe kilogram, și aici fermierii intrând deja la recoltare.

    În nord-vestul țării, în județul Bihor, grindina căzută recent ar putea aduce modificări cu plus pentru prețul rapiței – oferta fiind puternic diminuată. Semințele s-au contractat înainte de recoltare cu prețuri de circa 1,5 lei pe kilogram, iar acum se discută de un preț al rapiței de 1,55-1,58 de lei la unii traderi, cu perspective de a se ajunge la un preț de 1,6 lei pe tona de rapiță din 2018.

    Prețul rapiței cunoaște fluctuații mici (scăderi sau creșteri de 1-2,5 euro/tonă) și în afara României. Pe Bursa de la Paris, contractele Euronext cu livrare în august și încheiate la finele săptămânii trecute s-au făcut pe 349,50 de euro pe tonă ca ultim preț, cu un maxim de 351,50 de euro pe tona de rapiță și un minim de 349,25 de euro pe tona de rapiță.

    Prețul rapiței în Portul Constanța se negocia acum o săptămână între 345 și 365 euro pe tonă, potrivit informațiilor oferite de fermieri.


    Te-ar mai putea interesa

    Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!