• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ: DOCUMENTUL care ar PUTEA SALVA SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

    Roxana Dobre -

    Documentul care ar putea salva subvențiile fermierilor europeni, inclusiv a celor din țara noastră. Producătorii agricoli din toate țările membre au primit primit deja vestea că în noua Politică Agricolă Comună (PAC) banii pentru agricultură vor scădea cu 5 la sută adică circa 365 miliarde de euro principala cauză fiind plecarea din UE a unui contributor important și anume Marea Britanie. 20 de țări membre, printre care și România, se opun însă scăderilor de sume alocate agriculturii în contextul unei lupte inegale cu schimbările climatice dar si atacurile tot mai frecvente de boli și dăunători care necesită o tehnologie costisitoare pentru obținerea de producții bune la hectar!

    Ministrul Agriculturii și Alimentației Publice din Republica Franceză, Stephane Travert a luat cuvântul în numele a 20 de state membre

    La reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură și Pescuit, care a avut loc ieri – 18 iunie la Luxemburg, ministrului Agriculturii și Alimentației Publice din Republica Franceză, Stephane Travert a susținut în numele unui grup de state membre (Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Portugalia și Spania, sprijinită de Croația, Cipru, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Polonia, România și Slovacia) un memorandum comun privind bugetul PAC în contextul viitorului cadru financiar multianual (CFM).

    Luni, în cadrul dezbaterii, acestora li s-au alăturat Austria, Belgia, Estonia, Letonia şi Slovenia. Italia nu s-a raliat la memorandum, dar ministrul Gian Marco Centinaio a apreciat că finanţarea PAC nu este adecvată.

    ”Astăzi agriculta trebuie să facă față la numeroase provocări: siguranța alimentară, lupta împotriva schimbărilor climatice și agriculta de mâine trebuie să ajungă să fie una ecologică și să folosească noi tehnologii inovatoare. PAC-ul trebuie să permită sprijinirea agriculturii în aceste direcții. Nu putem aștepta din partea agricultorilor să fie mai performanți începând de mâine fără să îi finanțăm în mod corespunzător. Este deci semnul că propunerea făcută de Comisie nu poate fi acceptată iar așa cum am spus-o și anterior noi ne opunem oricărei reduceri la bugetul PAC atât pentru plățile directe cât și pe dezvoltarea rurală”,  a declarat ministrul agriculturii din Franța.

    Memorandumul mai arată că reducerea bugetului PAC ar crea un risc fără precedent pentru viabilitatea exploataţiilor agricole europene, pentru veniturile agricultorilor şi pentru capacitatea lor de a răspunde cererilor cetăţenilor privind o alimentaţie sănătoasă, durabilă, accesibilă şi de calitate, privind protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice.

    România, printre susținătorii Memorandumului

    Prezent la Luxemburg, ministru agriculturii Petre Daea a subliniat că România nu este de acord cu scăderea sumelor alocate pentru sectorul agricol. ”Referitor la Memorandumul prezentat de Franța, iată că îngrijorările noastre referitoare la reducerea bugetului PAC nu sunt singulare. Am luat act și de poziția altor state membre prin inițiativa lor au considerat să aducă în atenția discuțiilor un punct de vedere comun care se circumscrie unui nivel optim de finanțare. România se regăsește în această opțiune și este alături de celelalte state membre semnatare ale Memorandulului. Sunt convins, domnule comisar, că putem modela soluțiile”, a arătat Daea.

    Reamintim că la începutul lunii mai, Comisia a propus reducerea bugetului PAC cu 5%, până la 365 de miliarde de euro. Luni, comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a arătat că dacă nu se majorează întregul buget al UE, singura modalitate de a aloca mai multe fonduri pentru PAC ar fi tăierile de la alte capitole, ceea ce ”nu este o decizie pe care trebuie să o ia Comisia Europeană, ci Consiliul şi Parlamentul”.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!