• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INNVIGO: ANALIZA SOLUȚIILOR TEHNOLOGICE FOLOSITE LA CULTURA DE GRÂU ȘI RAPIȚĂ – SCDA LIVADA 2018

    Roxana Dobre -

    În data de 22 mai anul acesta, la SCDA Livada, județul Satu Mare a fost organizată cea de-a 19 ediție a evenimentului ”Ziua grâului”, eveniment la care au participat fermieri din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor și Cluj precum și o serie de parteneri- furnizori și distribuitori de semințe, produse fitosanitare și fertilizanți în agricultura zonei de nord a României.

    La eveniment, participanții au putut aprecia în câmp eficacitatea soluțiilor tehnologice complete propuse de Innvigo Agro, pentru cultura de grâu și rapiță. Au fost trecute în revistă de asemenea și soiurile de grâu și triticale menținute și multiplicate de către SCDA Livada, pentru campania de însămânțări din toamna acestui an.

    Soluții de erbicidare pentru combaterea buruienilor în 2 fenofaze 

    În cadrul poligonului de testare au fost aplicate la grâul din soiul Boema erbicide pentru combaterea buruienilor în două fenofaze de vegetație a culturii, efectuându-se aplicări de erbicidat în toamna anului 2017, cât și în primăvara anului 2018, cu doze diferite, confirmând încă o dată posibilitatea combaterii buruienilor atât cu aplicare erbicidelor în toamnă prin utilizarea produsui Galmet 20 SG în doza de 30 gr/ha (metsulfuronmetil) cât și în primăvară cu aplicare de Galmet 20 SG în doza de 20 gr/ha , simplu sau în amestec cu erbicide specifice pentru comabterea buruienilor graminee anuale.

    Avantajul aplicării din toamnă a erbicidelor cu perioadă lungă de activitate pe bază de metsulfuron, clorsulfuron și diflufenican este datorat faptului că prin pelicula formată, combate toate buruienile asupra cărora acționează și reduc astfel concurența dintre buruieni și plantele de cultură care în condiții favorabile unui consum mai ridicat de nutrient din sol care determină o dezvoltare viguroasă a plantelor și intrarea în iarnă în fenofaza de înfrățire.

    Innvigo Agro are în portofoliu erbicide care se pot aplica în rețete tehnologice complete care oferă fermierului soluții parțiale prin aplicarea unui singur erbicid, în funcție de spectrul de îmburuienare a solelor sau amestecuri de produse comerciale pentru combaterea întregului spectru de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate anuale și perene pentru cultura de cereale de toamnă și primăvară.

    În cultura grâului au fost aplicate mai multe variante de combatere a buruienilor

    Astfel în primăvară sau folosit variante compuse din Galmet 20 SG doza de 20 gr/hectar, Trimax 50 SG (tribenuron metil) doza de 30 gr/hectar, Galaper 200 EC (fluroxipir) 0,5 litri/ha pentru comabarea întregului spectru de buruieni dicotiledonate, iar la varianta completă de combatere s-a introdus și Herbos 110 EC (fenoxaprop) 0,7/ha pentru combaterea gramineelor anuale.

    Astfel, s-a confirmat încă o dată faptul că produsele Innvigo Agro constituie parte dintr-un program tehnologic complet pentru orice suprafețe infestate cu buruieni.

    O problemă ridicată de specialiștii de la SCDA Livada a fost prezentată ca fiind prezența ruginilor în special a ruginii galbene (Puccinia striiformis) care afectează toate culturile de cereale din zona de nord a României fiind o presiune mai mare de infecție în ultimele 3 sezoane, aceasta fiindf avorizată de arealul specific al zonei, variațiile de temperatură din această primăvară, când media temperaturilor a crescut brusc de la 8-9 grade Celsius la 23- 27 grade în perioada de primăvară, precum și de apariția unei rezistențe la această boală, după cum a prezentat d-na director dr. ing. Sirca Crucita.

    Fungicidele folosite în cultura de grâu din cadrul variantelor efectuate cu care Innvigo Agro controlează apariția și combaterea întregului spectru al bolilor sunt cunoscute de fermieri datorită faptului că principile active pe care le conțin sunt din grupa triazolilor, fiind întâlnite și în alte produse comerciale, dar pe care Innvigo Agro le produce în doze mai concentrate decât produsele consacrate, astfel:

    Propico 250 EC (propiconazol) în doza de 0,5l/ hectar utilizat pentru tratamentul în T1 la colet pentru controlul făinărilor, ruginilor și septoriozei, aplicat singur sau în amestc cu Dafne 250 EC (difenoconazol) 0,5l/ hectar pentru tratamentul 2 iar în cazul unor infestări cu fusarioză (Fussarium spp.) se aplică produsul Zizan 500 SC (tebuconazol 500 g/l) în doza de 0,25-0,5l/ha aplicat singur sau în amestec cu celelalte fungicide prezenate anterior, asigurând astfel din 1-2 tratamente protecția fitosanitară completă a culturilor de cereale.

    Un element de noutate a fost aplicarea regulatorului de creștere Reducer 510 SL

    Combaterea dăunătorilor s-a efectuat cu insecticidul Delcaps 50 CS (deltametrin) în doza de 0.1 l/hectar. Un element de noutate a fost aplicarea regulatorului de creștere Reducer 510 SL (etefon) în tratamente secvențiale în variante de 1 sau 2 aplicări cu 0,9 l/hectar per aplicare pentru reducerea taliei plantelor și creșterea rezistenței la cădere a cerealelor factor favorizat de fertilizarea în exces cu azot în defavoarea fosforului și a potasiului .

    La SCDA Livada aceste testări sunt foarte relevante deoarece SCDA Livada este una dintre puținele stațiuni de cercetare din țară care mai păstrează experiențe statice cu fertilizanți NPK în diferite doze aplicate pe aceeași suprafață consecutive încă din 1962 .

    Fermierii și distribuitorii au avut astfel posibilitatea de a vedea pe viu în câmpurile stațiunii, variantele testate cu soluțiile tehnologice complete de la Innvigo Agro pentru combaterea buruienilor, bolilor, dăunătorilor și soluții de regularizare a creșterii plantelor.

    Pentru campania de toamnă Innvigo Agro va completa portofoliul de erbicide cu aplicare timpurie în toamnă sau primăvară pe bază de diflufenican și clorsulfuron.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius