Ministrul PETRE DAEA, anunț de ULTIMĂ ORĂ despre RECOLTA AGRICOLĂ DIN ACEST AN!
agrointeligenta.ro -Premieră pentru agricultura românească! Ministrul agriculturii Petre Daea a făcut un anunț important despre producția agricolă din acest an! Campania agricolă 2018 a demarat, primăvara, cu „o sincopă” la semănat, din cauza vremii, iar acum suntem în situaţia că am intrat mult mai devreme la recoltat, a declarat joi ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Conferinţa Fermierii României: Prețul corect al recoltei din 2018, organizată de Grupul Agrointeligenţa-BT Video împreună cu Mediafax.
„Astăzi se recoltează în țară în ferestre de timp, știind mai bine decât mine ce au însemnat capriciile acestei primăveri din punct de vedere al semănatului, din punct de vedere al răsăritului, din punct de vedere al depunerii de cereri, pentru că eram într-un galop permanent pentru a depunela timp cererile și încă nu eram capabili să definitivăm tarlalele cu culturile pe care le-am impus, fermierul găsindu-se într-o situație dificilă că nu putea să declare practic ce nu semănase. Și am fost în acest marș al interesului legitim pentru fermier în primul rând, pentru țară în integralitatea ei. Nu am putut să răspundem într-un timp pe care noi ni l-am fi dorit atunci. Să semăn la timp, nu am putut, pentru că condițiile din câmp nu permiteau. Nu am putut și săracii fermieri care s-au grăbit pentru a nu pierde epoca au intrat în sol mai devreme, agitând condițiile și creând un pat germinativ care a fost defavorabil și nu au răsarit unele din culturi. Așa am ajuns în această primăvară, printr-un cumul de factori naturali, printr-o forțare tehnică și printr-o lipsă de umiditate în luna aprilie, să intrăm mult mai devreme la recoltat. Știu bine condițiile din câmp. Experiența de viață m-a purtat în grupuri ale deciziei, dar niciodată nu am intrat la recoltat așa devreme spun specialiștii, discutau și sunt mulți aici. Le mulțumesc tot timpul pentru ce fac în România. Discutând cu dumnealor spuneau că avem o biomasă redusă. Anul trecut am avut și pai și spic. Anul ăsta avem mai mult spic, iar câmpul ne confirmă acest lucru, însă îngăduiți-mi acum să vă dau cifrele pe care le am și sunt calde, le-am luat azi dimineața”, a spus ministrul Agriculturii.
Petre Daea a exemplificat cu câteva date la zi privind stadiul campaniei de recoltare: „În România avem cultivat cu orz 262.810 hectare. S-a recoltat până la această data 187.301 hectare, ceea ce înseamnă 71,27%. La orzoaică de toamnă avem o suprafață de 56.138 hectare, recoltată 38.631 ha, adică 68,81%. Și orzoaică de primăvară, suntem doar la primele hectare recoltate și suprafața este de 83.540 hectare. Vreau să ma opresc la această secvență. Iată într-un an capricios, într-un an cu puține ferestre bune de lucru, fermierii au reușit să recolteze până la aceasta dată o asemenea suprafață. Ce demonstrează acest lucru? Capacitatea tehnică de care dispun. Astăzi se recoltează cu alte combine, dotarea este alta, gradul de înțelegere este mult ridicat, iar acțiunea este mult mai scurtă și cu un randament mult mai bun. Felicităm pe de o parte fermierii, felicităm în același timp și pe cei care au luat decizia la timpul potrivit ca România să intre în UE, să ne folosim de acest statut, pentru că ne-a prins bine, iar PAC a fost un lucru bun pentru țară și este avantajos pentru fermieri și de care ne-a folosit”, a mai arătat ministrul.
Rapița de ulei prinde teren în suprafețele cultivate
Petre Daea a subliniat că o cultură care a început să ia cât mai mult spațiu din suprafața țării este rapița de ulei. ”La rapiță suntem la început. Din 654.048 hectare s-au recoltat 84.037 și asta înseamnă 12,85%. La fel la mazăre, și cam astea sunt culturile care se află acum în plin recoltat aproape în toată țara și aici am evidența pe județe și evident a început și vestul, a început și sudul, a început și estul și o parte mai sus în zona de nord pe anumite suprafețe. Evident, s-a început recoltatul și stiți foarte bine, fermierii cunosc și este decizia lor unde intră la recoltat, suprafețele care sunt sau culturile care au fost pe nisipuri, acelea au fost primele la recoltat”, a mai arătat șeful de la agricultură.
Ministrul Agriculturii a mai spus că producţia din câmp începe să se vadă şi în magazine. „În 13 iunie ne-am întâlnit cu reprezentanţii fermierilor plecând de la o constatare în câmp, că există producţie, şi de la o consatatare în piaţă – că nu erau produse. Fusesem cu o zi în urmă la un supermarket (n.n.- pe care ministrul l-a şi nominalizat) şi nu era niciun produs românesc, nu puteam vorbi de ceapă sau roşii… Lucrul acesta am fost să-l verific acum, azi-dimineaţă, şi am fost plăcut surprins să găsesc rafturile pline de produse româneşti”, a arătat ministrul.