Creșterea animalelorŞtiri agricole

ORDINUL care ÎNCHIDE FERMELE DE ANIMALE!

Actual normativ din cauza căruia se închid fermele de animale a fost aspru criticat de Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Acesta a tras un semnal de alarmă cu privire la reglementările privind poziționarea exploatațiilor zootehnice, arătând că măsura a pus deja lacătul pe porțile a mai multe ferme din România.

”Este acel celebru Ordin 119/2014 privind distanțele la care putem să amplasăm fermele. Și vă dau cazul din Mureș. În 2017, în Mureș a fost închise 11 exploatații crescătoare de vaci pentru că a murit vecinul, a cumpărat casa altcineva și mirosea. Era ultima casă din sat și a trebuit să lichideze ferma pentru că miroasea”, a declarat Claudiu Frânc în cadrul Conferinței ”Fermierii României: Prețul corect al recoleti 2018”, eveniment organizat joi, 21 iunie, de Grupul Agrointeligența – BT Video și Mediafax.

Liderul FCBR a arătat că reglementările problematice sunt elaborate de către Ministerul Sănătății, nu de către cel al Agriculturii sau al Mediului. ”Ordinul Ministerului Sănătății vine și ne dă distanțele la care putem să amplasăm fermele. Îmi spune că, de exmemplu, la o exploatație de 20 de vaci am nevoie de o distanță de 500 metri de ultima casă. Dar dacă am această exploatație la 50 metri, platforma de dejecții trebuie să o pun la minim 500 metri până la 1 km. Poate nu am teren acolo și de ce să plimb bălegarul de-a lungul drumului ca să pot să-l depozitez? Aceste anomalii au dus la descurajarea celor care au vrut să-și facă proiecte cu fonduri europene sau suntem chiar cu proiecte în curs de implementare, fermieri care nu pot să obțină autorizațiile și riscă să piardă finanțarea. Asta înseamnă să susținem proiectele și să facem acel zis program de zootehnizare a țării”, a mai spus Claudiu Frânc.

Președintele FCBR spune că, în continuare, soluția pentru ca fermierii să obțină un preț mai bun pentru recolta de cereale este zootehnia, integrarea producției în hrana animalelor: ”Dacă România ar ajunge la 5-6 unități vită/hectar, să știți că nu ar mai fi așa mare nevoie de traderi și alte minuni că în sfârșit am vinde valoarea adăugată„.

Vă reamintim că Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației reglementează distanțele minime pentru amplasarea fermelor de animale în localități. Mai multe detalii despre aceste prevederi puteți citi AICI.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Mergem in Austria in vacante, ca ne-am ajuns. Acolo nu ne pute balegarul, e in regula sa fie animalele in curtea pensiunii.
    In Romania nu se poate, pentru ca trebuie sa cumparam totul din Billa. Productia nu este pentru tarile babuine ca si Romania.

  2. v ecinul trebuie sa suporte mirosul,zgomotul,ca sa nu mai spunem,ca nu exista platforme de gunoi amenajate dupa lege si toata urina si ce se ma sgurge din adapost se infiltreaza in pamant si ajunge in panza freatica,la sat populatia inca bea apa din fantani.

  3. Pai nu intelegeti ca de fapt aceste reglementari sunt rezultatul unui lobby sustinut de catre marile puteri ? Ce interes au ei in Romania ? Sa fim piata de desfacere pentru produsele lor , ei nu vor sa ne transformam din consumatori in furnizori . Atata timp cat in posturi cheie sunt oameni care habar nu au de viata lor , care au ajuns acolo pe considerente politice , Romania nu va prospera . Sunt politicieni care au facut liceul la 40 de ani si au diplome de absolvire la facultati prin care nu au calcat in viata lor .
    Pacat de potentialul acestei tari , ne batem joc de viitorul copiilor .

Scrie un comentariu