• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AU MIZAT PE CALCIU ȘI AU CÂȘTIGAT: TREI POVEŞTI AGRICOLE DE SUCCES!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Dacă în articolele trecute vă vorbeam despre influenţa TerraCalco® 95 asupra băltirilor (prin afânarea solurilor, rezultând un grâu/orz de culoare verde-albăstruie, sănătos), acum a venit momentul să vă împărtăşim experienţele unor fermieri care folosesc acest produs. Pozele şi experienţa lor vorbesc de la sine:

    Ferma Tagu Roşu – Kovacs Ede – 1000 ha, Satu Mare

    Am împrăştiat TerraCalco® 95, în vara trecută la răpiță. Cu 20 zile înainte de semănat, în doză de 1 to/ha. Practic, această tonă de Terracalco ne-a înlocuit 5 tone de carbonat, scutindu-ne de manipulări multiple, împrăştieri greoaie, lipsa omogenităţii pe sol, forţa de muncă, omul cu lopata etc. Pot să spun că după atâţia ani în care am folosit câte 5 to de carbonat/ha, cu TerraCalco® 95, la împrăştiat, eşti ca un rege. Pe lângă acest aspect, am observat că a intrat mult mai repede în reacţie şi acest lucru s-a văzut pe plante. Era diferenţa de minim 20 cm între plantele de răpiță unde am aplicat şi unde nu am aplicat. Am comparat cu cele 5 to de carbonat (pe care le-am aplicat într-o parcelă, pentru constatare diferenţe) şi pot să spun că efectul TerraCalco® s-a văzut mult mai bine. Puteţi observa şi în poze. Am în plan să aplic pe toată suprafaţa, deoarece am observat că îşi face efectul scontat, iar raportul calitate/preţ este ok!

    Nicușor Carpen – Agroland Ema 530 ha

    Am aplicat în toamna lui 2017, apoi am scarificat. Am dat 850 kg/ha, 120 ha. Vreau să vă spun că este uşor de lucrat cu el faţă de amendamentele clasice. Foarte uşor. Nu am ajuns la proba cântarului, dar cert pot să vă spun două lucruri: culturile arată foarte bine iar solul este mult mai afânat. Voi continua achiziţia şi aplicarea de Terracalco. Recomand!

    Gorgicze Ştefan, Sânpetru German, judeţul Arad

    Am aplicat în primăvară la floarea-soarelui. Rezultatele m-au uimit şi pe mine. Priviţi pozele. În partea dreaptă TerraCalco®, 500 kg/ha, iar în partea stângă nu s-a aplicat. Oricine ar spune orice, asta e diferenţa dintre a aplica TerraCalco® şi a nu aplica. Nu am un sol excesiv de acid, dar se cunoaşte că a deblocat elementele nutritive din sol.

    Diferențele după folosirea TerraCalco sunt vizibile în partea dreaptă a imaginii, unde plantele sunt deja mai dezvoltate, cu o talie mai înaltă, în comparație cu partea stângă, unde nu s-a aplicat produsul Carmeuse

    DE CE TERRACALCO®? EXPLICAŢIA CHIMICO-ȘTIINȚIFICĂ

    Demian Viorel – consultant agricol independent: “CALCIUL ESTE UN ARBITRU PE TERENUL DE FOTBAL AL MACRONUTRIENȚILOR”

    – Ce ar trebui să ştie un fermier despre solul pe care îl lucrează?
    În primul rând ce tip de pH are acest sol: bazic sau acid?

    – De ce?
    Comportamentul solului în raport cu planta şi schema de fertilizare şi amendare este FOARTE DIFERIT în funcţie de acest pH. Dacă cunoaştem tipul de sol pe care ne încadrăm atunci se pune întrebarea ce cunoaştem despre solul acid?

    – Ne vom rezuma astăzi la solul acid:
    Solul acid se consideră a fi amendabil când pH-ul scade sub valoarea de 5,80 – 6
    Solurile acide vor avea intodeauna o deficienţa de Calciu, această deficienţa de Calciu va fi o permanentă stare de prioritate şi de luptă pentru fermierii care au terenurile pe această zonă.

    – De ce constituie o prioritate calciul?
    În primul rând Calciul are rolul de NUTRIENT şi apoi are rolul de AMENDAMENT. ROLUL DE NUTRIENT constă în faptul că el este pe locul trei ca număr de atomi extraşi de plante după azot-N şi potasiu-K dar poate să fie şi pe primul loc după masa atomică în anumite situaţii. Deci practic se consumă în procesul de producţie şi se exportă cu producţia.

    Porumbul consumă spre exemplu 8-9 kg de Ca pe/tonă de boabe (mai mult ca fosforul).
    ROLUL DE AMENDAMENT constă în faptul că el este “purtătorul” de anion de hidroxil OH – – acest anion atât de deficitar în solul acid, el face diferenţa de pH.

    Cantitate mică de cation de calciu în solurile acide va avea efect şi asupra cationului de potasiu care de obicei se blochează atunci când pH scade prea mult. Nu intrăm în detalii explicative a acestui fenomen, important este de ştiut că limitele extreme de pH, blochează macronutrienti principali ca: fosfor, potasiu şi a ionului NITRIC, prin blocarea reacţiei de nitrificare, deoarece şi nitrificarea încetează la pH<5, crescând, acumularea azotului amoniacal care nu intodeauna este utilizat de plante, sau de către anumite plante de cultură. Atunci când un fermier va fertiliza cu un îngrăşământ care are azotul sub formă amoniacală pe un sol foarte acid s-ar putea de fapt să nu dea azot la acea plantă.

    De fapt deja vorbim de sorturi de îngrăşăminte care trebuiesc alese în funcţie de pH solului şi implicit de conţinutul de calciu al solului-un fapt puţin cunoscut în producţie şi chiar neglijat în tehnologia de fertilizare. De exemplu: ureea cu eliberare lentă este exclusă de la fertilizare pe un astfel de sol foarte acid şi neamendat.

    Calciul ESTE UN ARBITRU pe terenul de fotbal al Macronutrientilor. Imaginaţi-vă cum ar fi un meci de fotbal fără un arbitru, aşa este şi un sol fără calciu.

    SĂ URMĂRIM O ANALIZĂ COMPARATIVĂ ÎNTRE TERRACALCO® şi un alt produs de pe piaţă:

    ANALIZA CHIMICĂ A PRODUSULUI TERACALCO® comparativ cu un alt produs de amendare superior de pe piaţă, pe care îl notăm cu” X”

    TerraCalco®este produs net superior la tot ce este pe piaţă la ora actuală, prin PUTEREA MARE DE AMENDARE ÎNGLOBATĂ ÎNTR-UN VOLUM MIC, care se administrează cu uşurinţă.

    Produsul TERACALCO® este un oxid de calciu CaO şi are PNA =170%, a nu se confunda cu conţinutul de calciu care la Terracalco este de 95%
    PNA=puterea de neutralizare a amendamentului

    Este cea mai mare valoare a PNA a produşilor din piaţă.

    Spre exemplu Carbonatul de calciu cu azot REZIDUU de la fabrici are PNA=50-85 % şi un conţinut de apă până la 30%

    Corectarea pH ului:

    CaO +H2O–––DEGAJARE DE CALDURA––Ca (OH)2-Ca2+ +2OH-

    OXID de calciu Hidroxid de calciu

    OH – -Hidroxizii eliberaţi în soluţia solului sunt anioni care corectează reacţia solului, iar cationi de Calciu sunt purtătorii de anioni, fără această pereche nu putem vorbi de amendare!”

    Când şi cum se aplică TERRACALCO®:

    – La pregătirea terenului, apoi încorporăm (de la 60 zile până la 5-7 zile înainte de semănat), la răpiță

    La grâu şi orz putem aplica încă de acum şi până la 5 zile înainte de semănat

    – Putem aplica atât înainte de o lucrare de bază a solului (arat) cât şi de o lucrare superficială (combinator, disc)

    – Nu conţine apă, sau cantităţi nesemnificative, este granulat şi se aplică cu uşurinţă ca un îngrăşământ

    – Se administrează uşor, DAR este foarte higroscopic şi prin urmare trebuie depozitat sub acoperiş, iar sacii nu trebuie deschişi până în momentul aplicării lui. Se recomandă ferirea de ploaie.

    – Dacă în timpul manipulării se rup saci trebuie ştiut că produsul face reacţie puternică cu apă (se dizolvă) şi prin urmare ceea ce a căzut din saci trebuie imediat administrat pe câmp sau băgat sub şopron rapid până la primul moment posibil de aplicat pe ogor.

    În concluzie, Terracalco®şi-a dovedit eficacitatea în îmbunătăţirea radicală a solului, iar în baza unui program de aplicare fie doza unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, creşte în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor. Avantajele folosirii sale sunt:

    puterea de neutralizare mult mai ridicată faţă de orice alt produs pe bază de calciu;
    doză mică la unitatea de suprafaţă, comparativ cu orice alt amendament;
    acţiune rapidă, dizolvându-se aproape instant; intră în acţiune mai rapid decât orice alt amendament;
    produs granulat (se împrăştie cu MA-ul cu care împrăştiem fertilizanţii) până la 36 m
    – produs uşor manevrabil (ambalat la big-bag) – astfel costurile cu manipularea şi împrăştierea scad enorm
    – procentul de praf rezultat în urma aplicării este mult mai mic decât în cazul utilizării oricărui alt tip de amendament
    – datorită intrării rapide în reacţie, se recomandă a se folosi atât pentru campania de primăvară (ianuarie- aprilie) cât şi pentru cea de toamnă (iunie – decembrie), în funcţie de cultura care urmează.

    Pentru relaţii suplimentare precum şi dicutii contactaţi echipa Carmeuse Agricultură!
    Dr. Ing. Bogdan Costea
    Team Leader Carmeuse Agricultura România
    Str. Carierei Nr. 127A, 500052, Brașov, România
    Tel: 0268.516.841 M: 0757929157
    E-mail: bogdan.costea@carmeuse.ro
    www.carmeuse-agricultura.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații