• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea îi liniștește pe români: ”Exclus să scoatem porcul din gospodării!”

    agrointeligenta.ro -

    Pesta porcină africană este, recunoaște ministrul agriculturii Petre Daea, cea mai mare încercare pe care o are țara și toată lumea. Șeful de la agricultură dă asigurări însă că este exclus să se interzică în gospodăriile populației creșterea porcilor. Afirmația vine în ciuda ordinului pe care ministrul Daea l-a semnat și care stipula că este interzisă creșterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerțului, act normativ care a stârnit revoltă la nivel național și pe care, la cererea premierului Dăncilă, l-a anulat.

    ”Din nefericire mai sunt probleme cu Peste Porcină. Virusul acesta care are 31 de ani, spre exemplu de 31 de ani este în Sardinia și aceasta este legată de faptul că noi avem aceste gospodării, aici nu poți să scoți porcul de la gospodăria populației. Este exclus acest lucru. Este total exclus să oprești porcul la gospodăria populației. Să sperăm că vaccin va fi, am văzut și am trimis o corespondență ministrului din Vietnam pentru că am văzut că acolo este un suuces de etapă în acest sens și i-am făcut o scrisoare rugându-l, pentru că am încheiat și un memorandum de colaborare, să participăm și noi cu echipele noastre de specialiști să vedem dacă putem pune cap la cap priceperea noastră”, a declarat Daea la DCnews.ro.

    Lacrimi în ochi pentru un virus ce pare de neînvins

    Petre Daea  trecut în revistă eforturile pe care le-a făcut pentru a lupta cu virusul PPA. Acesta spune însă că momentan singura soluție este sacrificarea porcilor. ”Am chemat de trei ori în țară cel mai mare specialist al lumii și am stat față în față cu dumnealui și l-am întrebat cu lacrimi în ochi: Domnule profesor, boala asta are vreun secret? Spuneți-mi-l și mie. Dar ceea ce fac, fac bine? Da. Singurul instrument folosit în lume și în China e să sacrifici porcul pe care îl ai acolo”, a povestit Daea.

    Ministrul recunoaște că marii crescători de suine fac eforturi supraomenești să evite cotaminarea cu virusul care a ucis sute de mii de porci. ”Și-l întreb așa: Domnule profesor, la Brăila, am făcut un cerc, am izolat, am sacrificat preventiv 30 de kilometri în jurul complexului, pe o rază de 30 km am ucis tot, ne-am înțeles cu oamenii, a trebuit să le dăm banii, ca să nu intre în complex. Cum vă explicați dumneavoastră că instantaneu mi-a intrat în trei ferme, 45.000 de capete, dacă eu am luat toate măsurile astea? Iar la poartă la intrare, apropo de măsuri de biosecuritate, oamenii ăștia care au complexe de porci stau într-o tensiune extraordinară, au luat niște măsuri de biosecuritate, cu arma stau acolo, îi spală, îi dezinfectează, le iau hainele de pe ei, nu au voie să crească porci acasă. Sunt și insecte purtătoare de acest virus, care pleacă, sunt încă multe necunoscute”, a mai spus ministru.

    Gospodarii, vinovați pentru împrăștierea bolii

    Daea spune că virusul a fost răspândit în țară de gospodarii care au preferat să taie porcii la primele semne ale bolii și nu de porcii mistreți, care par protejați de deciziile de sacrificare a autorităților. ”În momentul în care săracul om sacrifică porcul vede că este bolnav și moare. Și ce spune omul, hai să îi tai că oricum virusul nu afectează omul. Și așa am împrăștiat virusul în România. I-a tăiat, i-a băgat în congelator, le-a luat și a zis du-i și copilului, nu știu la 100 de km, du-i mă și lui o bucată de carne ca să mănânce și el săracul. Fără ca să îți dea seama că animalul respectiv este purtător sau nu de virus. De aceea, oricâți porci ai în jur, dacă unul a murit și este suspect de pestă ești obligat să îi omori pe toți chiar dacă sunt 100.000 de porci acolo”, a mai arătat Daea.

    Potrivit datelor ANSVSA, la această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 231 de localități din 23 de județe, cu un număr de 746 de focare (dintre care 4 focare în exploatații commerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 410.616 porci afectați de boală și există 1.803 cazuri la mistreți.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”