• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mare fermier, ruinat de pesta porcină africană

    Roxana Dobre -

    Prim-ministrul Viorica Dăncilă a coordonat astăzi  – marți, 3 iulie, reuniunea Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României.

    Reprezentanții ANSVSA au făcut o informare privind situația zonelor afectate de pesta porcină africană și a măsurilor dispuse pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii la nivelul județului Tulcea, unde a fost instituită starea de alertă. Pentru limitarea extinderii bolii, au fost instituite șase filtre la ieșirea din județul Tulcea și două filtre la fermele afectate, care verifică respectarea măsurilor de carantină și a restricțiilor de circulație. De asemenea, a fost suplimentat personalul de specialitate, care se ocupă de evaluarea în teren a situației.

    ANSVSA colaborează cu Ministerul Mediului pentru controlul răspândirii virusului în rândul porcilor mistreți din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, prin identificarea și neutralizarea animalelor bolnave.

    Premierul Viorica Dăncilă a cerut instituțiilor implicate – ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, MAI, MApN – să colaboreze la fel de strâns ca până acum pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare.

    De asemenea, șeful Executivului a solicitat modificarea legislației, astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă. ”Este foarte important să luăm la timp măsurile necesare pentru a împiedica extinderea virusului pestei porcine africane și eradicarea bolii”, a afirmat șeful Executivului.

    La Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană au mai participat vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, secretarul de stat în MApN, Mircea Dușa, vicepreședintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak.

    Un bogat fermier din sud-estul țării, ruinat  în numai câteva zile

    Crescătorul de animale trebuie să asiste neputincios cum peste 45.000 de capete de porcine, adică tot efectivul din exploatație, îi sunt distruse prin incinerare. Totul, după ce în urmă cu câteva zile în ferma sa a fost confirmat virusul Pestei Porcine Africane (PPA).

    Omul de afaceri Nicolae Ciuleac, patronul Carniprod SA, este unul dintre cei mai bogați crescători de animale din Tulcea. Acesta se declară resemnat după ce a aflat că necazul a poposit chiar în exploatația sa. ”De 25 de ani ne-am dedicat acestui sector, unde am investit bani și…enorm de mult suflet. Se pare ca jocul cu natura il vom pierde. Nu cred ca este cineva vinovat pentru aceasta molima. Daca asa ne este scris, asa vom pierde. Nu ai cum sa lupti cu asa ceva!”, a declarat crescătorul presei locale.

    ANSVSA a informat luni 2 iulie că ancheta epidemiologică demarată în data de 28 iunie, ca urmare a depistării virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, precum şi rezultatele examenelor de laborator au confirmat prezenţa acestuia şi în fermele aparţinând aceleiaşi exploataţii.

    „Conform procedurilor, vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în exploataţie (44.580 de capete), de la care se va preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigaţiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie. Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operaţiune au fost aduse din judeţul Timiş, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile”, menţionează sursa citată.

    După depopulare, vor urma operaţiunile de curăţare mecanică, dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie a zonelor afectate şi a mijloacelor de transport.

    Personal sanitar veterinar va participa, alături de reprezentanţi ai poliţiei, la controale în trafic şi la alte verificări specifice, pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină impuse şi a restricţiilor de circulaţie.

    ANSVSA a dispus detaşarea de personal de specialitate din alte zece judeţe iar la acţiunile care se desfăşoară în focar sunt prezenţi preşedintele Autorităţii, Geronimo Brănescu, şi o echipă de specialişti din cadrul ANSVSA, de la nivel central. De asemenea, pentru a veni în sprijinul autorităţilor, au sosit doi experţi din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situaţiei şi vor oferi consultanţă de specialitate pentru o gestionare operativă.

    Este pentru prima dată când se confirmă această boală într-o exploataţie comercială de creştere a porcilor

    Prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a anunţat, în 21 iunie, că aproximativ 500 de suine au fost eutanasiate în ultimele două săptămâni, din cauza suspiciunilor de pestă porcină africană (PPA) apărute în unele comunităţi izolate din Delta Dunării.

    Tot în luna iunie a acestui an, Ucraina a notificat trei focare de pestă porcină africană la porcii domestici, în localităţile situate în apropiere de graniţa cu România. Potrivit sursei citate, porcii bolnavi dar şi animalele care au fost în contact cu aceştia au fost ucişi conform procedurilor, realizându-se ecarisarea cadavrelor.

    Pesta Porcină Africană a fost confirmată anul trecut în România pentru prima dată într-o gospodărie particulară de la periferia municipiului Satu-Mare. Virusul care provoacă Pesta Porcină Africană este inofensiv pentru oameni şi pentru alte animale, însă, pentru mistreţi şi porcii de fermă, boala – pentru care nu există încă un vaccin – este mortală în aproape toate cazurile, ducând la decesul animalelor în termen de 10 zile.

    Autorităţile spun că toate persoanele care au de suferit din cauza pestei porcine vor fi despăgubite.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius