ANUNȚ pentru CRESCĂTORII DE OVINE CARE VOR SUBVENȚIA APIA!
Roxana Dobre -Anunțul Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) pentru toți crescătorii de ovine care sunt interesați de subvenția mare din zootehnie – Sprjinul Cuplat zootehnic (SCZ). Agenția pentru zootehnie a trimis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro o serie de aspecte legate de Controlul oficial al performanțelor de producție și Registre genealogice ce trebuie cunoscute de fermierii care dețin efective de ovine/caprine în lucrări de selecție!
Controlul oficial al performanțelor de producție este realizat de Asociații acreditate pentru prestarea acestui serviciu, în baza metodologiei de lucru, aprobată de Registrul genealogic rasial și avizată de Agenția Națională pentru Zootehnie, conform graficului de control asumat de asociație. Aprobarea și avizare acestui document confirmă respectarea cadrului legal de prestare a acestui serviciu.
Agenția Națională pentru Zootehnie prin Direcția de inspecții în zootehnie și prin structurile teritoriale (Oficiile Județene de Zootehnie – OJZ ) realizează inspecția activității de control oficial al performanțelor de producție și dispune măsuri și sancțiuni în cazurile constatate de neconformitate. În urma acestei activități au fost dispuse următoarele măsuri și sancțiuni: excluderea efectivelor de animale din controlul oficial al performanțelor, excluderea crescătorilor de la acordarea ajutoarelor de stat pentru ameliorare până la remedierea deficiențelor, neavizarea documentației tehnice pentru încasarea ajutoarelor de stat pentru ameliorare, suspendarea eliberării de certificate de origine și chiar retragerea acreditării asociațiilor în cazul în care respectiva asociație nu a respectat în mod repetat, continuu sau general cerințele legislației în vigoare.
Ameliorarea populațiilor de ovine se realizează cu dificultate din cauza intervalului relativ mare între generații (4 ani), intensitatea mică a selecției (număr crescut de reproducători reținuți la montă din total candidați la reproducție) deoarece se folosește exclusiv monta naturală dirijată, preciziei selecției (corectitudinea înregistrărilor de origine, a măsurării și înregistrării performanței), etc., motiv pentru care consolidarea caracteristicilor dorite de ameliorator se realizează în succesiunea generațiilor printr-o muncă de selecție susținută în aşa fel încât fiecare generație să fie mai bună decât precedenta.
Pornind de la aceste considerente și având în vedere anul constituirii registrelor genealogice la specia ovine (anul 2007), considerăm că efectivele de animale active înscrise în secțiunea principală a registrului genealogic ( secțiune care cuprinde doar animale de reproducție de rasă pură) pentru care sunt înregistrate și performanțe de producție, constituie în sine o performanță ducând astfel la o lărgire a bazei de selecție pentru următoarea generație de reproducători.
Pentru realizarea obiectivelor ameliorării și obținerea performanțelor dorite se mențin la reproducție doar reproducătorii care provin din părinți și bunici înscriși sau înregistrați în registrul genealogic rasial, pentru care se poate estima/calcula valoarea genetică pe baza informațiilor de performanță obținute din controlul oficial referitoare la propria performanță, la performanța părinților și bunicilor și/sau la performanța fraților și surorilor.
În lipsa acestor informații un mascul nu poate fi certificat ca reproducător în cadrul unui program de ameliorare deoarece nu i se poate stabili valoarea genetică, aspectul unui animal fiind determinat atât de factori genetici cât și de factori de mediu ( fermă, an, sezon).
Reamintim că pentru înscrierea la Sprijinul Cuplat Zootehnie (SCZ) oierii trebuie să prezinte la APIA în perioada de depunere a cererii unice, adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor/țapilor/oilor/caprelor, pentru care se solicită SCZ, în Registrul Genealogic al rasei și respectarea raportului de maximum 35 femele ovine/caprine la un berbec/țap.
Atenție! Nu uitați termenul care vă poate lăsa fără sprijinul cuplat în 2018
Ciobanii care au cerut Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ ) au obligația să rențină în exploatație ovinele pentru care se solicită bani europeni pe o perioadă de 100 de zile de la data limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări, adică 16 mai 2018 – 23 august 2018 inclusiv) .
Atenție! Încălcarea acestui termen vă poate lăsa fără banii de la APIA!
În plus, pentru subvenția SCZ care în Campania 2017 a avut un cuantum de 25,0020 euro pe cap de ovină/caprină, trebuie îndeplinite următoarele condiții obligatorii:
-să dețină un efectiv de minimum 150 capete și maximum 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția UAT-urilor din zonele montane pentru care se poate solicita un efectiv de minimum 60 capete și maximum 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
-Animalele trebuie să aibă vârsta de minim 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare;
– Femele ovine trebuie să aibă vârsta de maximum 8 ani la data limită de depunere a cererilor. Berbecii trebuie să aibă vârsta de maximum 6 ani la data limită de depunere a cererilor (inclusiv pentru cererile depuse în perioada cu penalizări);
-Efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depuneri cererii unice de plată;
-Berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în registrul genealogic al rasei ;
-Efectivul de femele ovine înscrise registrul genealogic al rasei pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiaşi rase la 35 de femele ovine ;
-Efectivul de femele ovine neînscrise într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine;
-Ovinele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menţinute pe perioada de reţinere de 100 de zile de la data limită de depunere a cererii unice de plată fără penalizări (16 mai 2018 – 23 august 2018 inclusiv) în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
-Fermierul trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004.
Atenție! Sunt eligibile la plată inclusiv femelele caprine care până la finalul perioadei de reținere de 100 de zile, au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar și/sau în/din exploataţiile asociaţiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.