• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXPERȚII RAPIȚEI: Ce tehnologie au aplicat la semănat fermierii intrați în noua competiție Rapool

    Oana Timar -

    Competiția pentru cea mai profitabilă tehnologie la cultura de rapiță continuă și intră într-o nouă etapă! EXPERȚII RAPIȚEI Rapool a debutat la începutul acestei săptămâni cu etapa cea mai importantă: semănatul. Aleși pe sprânceană de către compania Rapool Ring România, cei opt fermieri nou intrați în competiție au venit cu idei noi pe care au început să le implementeze încă din faza de înființare a culturii de rapiță cu hibrizii din portofoliul Rapool.

    După ce anul 2017 a fost marcat de CAMPIONII RAPIȚEI în zona de sud a țării, la fema JD Agro Cocora în Ialomița, iar anul acesta de PROFESIONIȘTII RAPIȚEI în Oltenia, la ferma Agromec Vișina, în această toamnă Rapool Ring România a luat decizia ca următoarea fază a competiției de tehnologii să fie EXPERȚII RAPIȚEI. Regulile de bază au rămas aceleași: opt fermieri aplică tehnologii proprii, recoltarea și profitul obținut fiind decisive pentru desemnarea celei mai bune scheme de cultură a rapiței Rapool. Față de anii anteriori, competiția nou lansată în această toamnă se anunță una cu mult mai multe provocări.

    Fermierii vor înfrunta condițiile climatice din județul Buzău

    Proiectul nostru a fost unul de succes încă din prima etapă, așa că ne-am dorit să îl continuăm, de data aceasta într-o zonă agricolă ce se confruntă cu provocări specifice legate de nivelul de precipitații, de temperaturi, de riscuri la iernare. Dorim să mulțumim fermei gazde Agri Consortium – Amaru Trade din județul Buzău pentru deschidere. Le mulțumim și fermierilor din zonă care s-au înscris și au acceptat provocarea pe care noi am numit-o în acest an EXPERȚII RAPIȚEI. Într-adevăr, fermierii din noua competiție Rapool fac agricultură la un nivel ridicat, cunosc hibrizii Rapool și obțin la ei în ferme producții mari pe suprafețe însemnate. De aceea va fi cu siguranță interesant de văzut ce tehnologie vor alege în concurs, cu ce cost și cu ce profit”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ing. Mihaela Radu, Manager de Produs Rapool Ring România și Marketing Manager Saaten-Union România.

    Analiză de sol pentru suprafața din concurs

    Înființarea culturii, semănatul a fost prima ”probă de foc” pentru fermierii intrați în competiția Rapool. După lucrarea de semănat de luni, 10 septembrie, suprafețele au primit un aport mic de apă din precipitații – circa 3 litri de apă pe metrul pătrat, fermierii așteptând acum o ploaie serioasă care să le asigure o răsărire uniformă a culturii.

    Fiecare dintre cei opt fermieri a venit cu ceva diferit încă de la semănat. Jumătate, adică patru dintre ei au optat pentru tehnologia Clearfield la rapiță și au semănat hibridul nostru Phoenix CL, în timp ce restul restul loturilor din concurs au fost înființate cu hibrizii Rapool Dariot, Franklin, Sherpa și Dalton. Ce aș dori să subliniez este că pentru suprafețele intrate în concurs s-au efectuat analize de sol, iar înainte de a-și schița tehnologia, fermierii au primit rezultatele și cunosc toate informațiile legate de acea solă care, pot să vă spun că este cel mai bun teren din ferma Amaru Trade, astfel că există toate premisele obținerii unor producții aproape de potențialul genetic al hibrizilor Rapool. Bineînțeles, dacă și vremea va ține cu noi, mai ales pe partea de precipitații, dar și dacă fermierii vor gândi o tehnologie aplicată la zona de cultură”, a mai spus ing. Mihaela Radu, inițiatoarea proiectului pe care Rapool Ring România l-a lansat în premieră în urmă cu doi ani.

    Iată cine sunt fermierii care au intrat în competiția EXPERȚII RAPIȚEI:
    Dragoș Anghelache – Ovion Comserv din Ciorăști, județul Vrancea
    Ricardo Luis – KC Agro Management din Luciu, județul Buzău
    Petrică Enache – Euroagriservice din Gologanu, județul Vrancea
    Steen Pedersen – Agri Consortium din Amaru, județul Buzău
    Ștefan Bădălan – Bădălan Company și Silistraru, județul Brăila
    Dorin Buruiană – Dorin SRL din județul Galați
    Cătălin Coroeru – Ice Blink Agricultura din Poghidia, județul Vaslui
    Nelu Costoiu – I.I. Costoiu Nelu din Puiești, județul Vaslui

    Fermierul Petrică Enache a ales hibridul Phoenix CL

    Fermierul Petrică Enache reprezintă ferma Euroagriservice în competiția Rapool. Tehnologia aplicată de acest agricultor se anunță una intensivă, acesta optând pentru hibridul Phoenix CL de la Rapool și beneficiind de o pregătire standard a terenului printr-o scarificare și apoi o trecere cu combinatorul Tiger, apoi încă o trecere cu combinatorul și tăvălug. Semănatul pe lotul lui Petrică Enache s-a făcut cu o cantitate de 60 de boabe germinabile pe metrul pătrat, iar semănătoarea a fost setată la o distanță de 30 de cm între rânduri și pentru o lucrare la 3 centimetri adâncime. În aceeași zi s-a fertilizat cu 200 kg de complex 18:46:0, fiind făcută și o tăvălugire.

    Fermierul Ștefan Bădălan merge tot pe tehnologia Clearfield

    Brăileanul Ștefan Bădălan a intrat în competiție cu hibridul Phoenix CL, mizând astfel pe tehnologia Clearfield. Pregătirea terenului pe lotul său s-a făcut cu o scarificare și apoi cu combinatorul Tiger, iar la semănat s-a folosit o semănătoarea de precizie pentru cele 60 b.g./mp, cu o distanță de 30 de centimetri între rânduri și o adâncime de 2,5 cm la semănat. Ca fertilizare, în data de 10 septembrie s-a venit cu 200 de kilograme de complex 18:46:0.

    Fermierul Nelu Costoiu se bazează pe hibridul Dalton

    Ferma administrată de Nelu Costoiu în județul Vaslui a ales ca lotul din competiția Rapool să fie cu hibridul Dalton. Cu aceleași pregătiri pentru patul germinativ, echipa de la Puiești a venit la semănat cu o cantitate mai mică de sămânță – 45 b.g./mp, dar cu o distanță mai mică între rânduri, de numai 15 centimetri, cu o adâncime de 3 cm la semănat. Fertilizarea s-a făcut în această fază tot cu 200 de kilograme de complex 18:46:0.

    Sherpa, alegerea fermierului Cătălin Coroeru

    Tot din Vaslui ca și Nelu Costoiu cu care este ”vecin” de lot în concurs, Cătălin Coroeru a ales să cultive hibridul Sherpa. A semănat tot pe data de 10 septembrie, dar cu 56 b.g./mp, cu o distanță de 30 cm între rânduri și la o adâncime de 2,5 cm. La fertilizarea efectuată împreună cu semănatul, fermierul de la ICE Blink Agricultură a aplicat 350 de kilograme la hectar de fertilizant NPK 5:20:9 îmbunătățit cu sulf, magneziu și calciu. Îngrășământul a fost încorporat la o adâncime de 6 centimetri.

    Dragoș Anghelache a ales hibridul Franklin

    Hibridul Franklin a fost alegerea fermierului Dragoș Anghelache care face agricultură în județul Vrancea. Pe lotul său din județul Buzău, acesta a semănat în data de 10 septembrie cu 52 b.g./mp, la 30 de cm distanță între rânduri și la 2.-2,5 adâncime. Fertilizarea s-a făcut cu 280 de kilograme la hectar de complex 16:16:16:

    Fermierul Dorin Buruiană este adeptul Clearfield

    Gălățeanul Dorin Buruiană a ales tehnologia Clearfield cu un hibrid-vedetă din portofoliul Rapool România: Phoenix CL. Semănatul s-a efectuat cu 58 b.g./mp, la o distanță de 15 cm între rânduri și o adâncime de 3 centimetri la care a fost ”poziționată” sămânța. Fertilizarea s-a făcut la semănat cu 250 kg/ha de 18:46:0.

    Fermierul-gazdă a suplimentat fertilizarea cu postasiu

    Steen Pedersen de la Agro Consortium este gazda competiției ”Experții Rapiței”. Fermierul, unul dintre cei mai performanți din România, a ales tot un hibrid pentru tehnologia Clearfield – Phoenix CL, pe care l-a semănat în cantitate de 50 b.g./mp, cu 15 cm între rânduri și 3 cm adâncime la semănat. Fertilizarea din ziua semănatului s-a făcut la lotul său cu 180 kg/ha de 18:46:0 și supliment de potasiu – 50 kg/ha de K60 0 0:0:60.

    Dariot cel productiv, opțiunea fermierului Ricardo Luis

    Ricardo Luis de la KC Agro Management din județul a optat pentru hibridul Dariot de la Rapool, un hibrid care a dovedit în România că are potențialul de a depăși pragul de 6 tone la hectar producție. Fermierul din județul Buzău a semănat cu 55 b.g./mp, cu distanță de 15 cm între rânduri și 3 cm adâncime pentru sămânță în sol. Fertilizarea din data de 10 septembrie s-a realizat cu 175 kg/ha de complex NPK 18:46:0.

    De precizat că fiecare fermier din competiția EXPERȚII RAPIȚEI are la dispoziție o suprafață standard de 1,08 ha, iar lucrările de prelucrare a solului, de semănat, de fertilizarea sau de aplicarea tratamentelor se efectuează conform indicațiilor concurenților, folosindu-se utilaje de ultimă generație pentru un consum optimizat și pentru minimizarea pierderilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania