Mangaliţa, porcul-somon, își face loc pe masa de Crăciun. Într-un an, cererea s-a triplat!

Carnea, dar şi specialităţile de caramangerie din porc Mangaliţa au căutare mare printre români. Crescătorii de „porc somon” spun că cererea e atât de mare încât au ajuns în situaţia să nu poată onora toate solicitările pentru Crăciun.

Crescătorii se adaptează pieţei

„Este o cerere în continuă creştere pentru carnea de porc Mangaliţa. Faţă de anul trecut, cererea s-a triplat. Numai la noi în judeţ, pentru sărbătorile Crăciunului, sunt sute de solicitări pentru porci de Mangaliţa peste oferta noastră. Ne-ar mai trebui aproximativ 500 de porci ca să putem onora toate comenzile”, a declarat inginerul agronom Ioan Tătăran din localitatea Lăpuşel, judeţul Maramureş, crescător de porci din rasa Mangaliţa şi administrator al unei carmangeri.

tataran
De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa susţin că fermierii şi+au dublat, faţă de anul trecut, capacităţile crescătoriilor de porci Mangaliţa, tocmai datorită cererii foarte mari.
„În judeţul Maramureş, fermierii au, în prezent, în crescătorii, peste 3.000 de porci Mangaliţa. Se consumă tot mai multă carne de Mangaliţa datorită calităţii deosebite şi campaniilor desfăşurate în presă”, spun cei de la Asociaţia Crescătorilor de Porci Mangaliţa.

„Porcul cu blană” sau „porcul somon”

Porcul din rasa Mangaliţa este foarte rezistent la condiţii aspre de climă, foarte rezitent la boli şi stres şi deloc pretenţios la hrană şi adăpost. Porcul Mangaliţa are nasul cârn, părul creţ, blond sau roşcat, iar pe vremuri era crescut în toate gospodăriile din România pentru carnea sa gustoasă şi săracă în grăsimi.
Mangalita-varietatea-rosiePorcul de Mangaliţa mai este denumit: porcul cu blană, porcul cu lână creaţă, porcul-somon sau uleiul de măsline cu patru picioare, porcul cu părul creţ etc. Carnea lor are mai multe vitamine şi un profil lipid deosebit pentru sănătate.
În prezent, se estimează că în ţară mai există circa 35.000 de exemplare din rasa Mangaliţa, cu variaţiile sale – Mangaliţa cu burtă albă, Mangaliţa cu păr blond sau Mangaliţa roşcat. În fermele din Maramureş, numărul porcilor din această rasă este estimat la 3.000 de exemplare. Numărul porcilor Mangaliţa din aceste ferme variază de la două exemplare la zeci (30-100 exemplare).

Foto: Dailymail

Citeşte şi: Crescătorii de mangaliţa au pătruns în hipermarket: “Stăm lângă raft şi le spunem cumpărătorilor povestea porcului-somon”

58 Comentarii la Mangaliţa, porcul-somon, își face loc pe masa de Crăciun. Într-un an, cererea s-a triplat!

  1. am uitat sa adaug, procedura de dresaj autorizata de instiutiile internationale este cu biciul. II dai bice pe soric pana ii iese smecheria din cap.

  2. Vand porci Mangalita in viu, curati, vaccinati, tunsoare de igiena realizata in toamna. Ieftin. Ofer 6 tone in viu cu transport ANSVA autorizat valabil 45 zile. Taxele inclus, pret negociabil la fata locului.

  3. Vind jeaca in doua culori (alb si beju) si cojoc blana de Mangalita negociabil. Absolut noi. Accept si schimburi cu asemenea. Astept oferta serioasa. Nicu Man, com Colosnita, Teleorman.

  4. Sunt Calugarul Teofil din vestitul desert Arizona, SUA. Aduceti porcii Mangalita la mine sa-i mitraliez cu Kalashnikov-ul meu rusesc adus din Cuba. Mii si miidegloante 7,62 mm in capetele lor crete. Facm piftii, ciolan cu fasole, costite afumate si pulpane perpelite. Fratii mei, va astept la mine, veniti cu totii in desertul Arizona. Aduceti portii Mangalita cu voi

  5. Ce dragalas easa cret cu nasul carn. E o barbarie sa sacrifici asemenea frumuseti. Ma gandesc mai degraba pentru utilizarea ca animal de companie. Cu o zgarda rosie, cu niste botosei neegrii…Stie cineva ce talie are? Exista si varianta pitica de apartament?

  6. Stimati colisteni, m-am interesat despre porcul cret si am aflat lucruri inimaginabile de la un cercetator in genetica dar care doreste sa ramana anonim. Mangalita e o rasa de laborator genetica. S-au implatat gene de oaie clonata pe porc romanesc ca sa distruga efectivul de animale din Tara Romaneasca. Din cate se pare ingineria s-a produs intr-un laborator secret de genetica de langa Budapesta, totul sub coordonarea serviciilor de informatii maghiare. Primul exemplar a fost un esec, un porc lanos cu uger. In fine, pana la urma s-a ajuns la un consens, la porcul degenerat cret implantat cu celule se somon urias rusesc, din zona Siberia. Atentie! Nu cadeti in plasa tradatorilor de neam si tara. Nu cresteti asemenea exemplare pt ca scopul vecinilor unguri ar fi atins si integritatea Transilvaniei arputea fi pusa in pericol! Frati romani, la lupta,fiti vigilenti!

  7. Oda porcului maslina
    Porcul meu cu parul cret,
    E destept ca e mistret
    El bea apa de izvor si mesteca-ncetisor
    I se zice porcu’ cret sau somon omega 3

  8. Pana la urma, este Mangalita unguresc sau nu? Aceasta-i intrebarea ! Bunica spune ca Mangalita e un specimen modificat genetic la Institutl de Genetica din Mangalia, judetul Constanta si de acolo ii vine numele. Ea zice ca nu e ungurescu, ca aia in pusta nici nu stiu ce e aia ferma. Mai degraba, Mangalita-Mangalia

  9. Sint inginer agronom si toata nebunia de aici de pe forum ma lasa cu gura cascata. Pai, ati devenit toti interesati de Mangalita si pana acum vreo zece ani nimeni nu vroia sa auda de rasa asta. Toti taranii preferau mai degraba un Bazna decat Mangalita. Cred ca e ceva trecator, taranii nu vor creste aceasta rasa din simplumotiv ca e mai dificila, are grasime foarte multa, iar comercializarea nu se face chiar asa de usor cum isi inchipuie unii. Iar pentru autoconsum, va asigur, mai rentabil e porcul de Bazna. Succes!

  10. Ioi…vai…..iștenem …. 😆 😆 …..sunteti mai buni decât orice trupa umoristica ….Bravo !!! ….așa comentarii n-am citit demult ….am rîs cu lacrimi !!!

  11. Toate natiile jegoase post-Trianon se imbulzesc acum sa paraziteze brandul unguresc.

    Nu au vrut Ungaria Mare, dar vor sa scoata bani de pe urma imaginii pozitive maghiare: romanii se baga la mangalita si la palinka, slovacii se baga la vinul Tokaji, iar austriecii se baga la vacile gri unguresti.

    Nu furati. Creati valorile voastre, puturosilor!

  12. Pare borc corgit cu oaie. Oricum nu e voie sa mincam, chiar daca e unguresc. Si lana e murdara in poza, de ce nu spala fermiei animalu cu apa si zabun?

  13. Da confirm e Mangalitsa rasa pura ungureasca. Grofii nu mancau decat Mangalitsa la protap. Nu exista masa sau petrecere domneasca fara porc somon sau maslina pe patru picioare cu ulei omega 3 foarte necesar pentru organism.

    • Atentie!! Scenariul ce parea conspirationist de otravire a populatie cu carne de porc clonat cu oaia englezeasca Dolly are un substrat de realitate. Experimente restranse au inceput, iar extinderea lor e doar o chestiune de timp:
      Articol din Ziarul de garda din 7 decembrie 2013
      „De Craciun, puscariasii din Bacau vor avea carne de porc Mangalita, poezie cu tematica suina, filme despre cresterea porcilor Mangalita si slujbe
      Proiectul „Sfintele Sarbatori de Craciun”, derulat toata luna decembrie 2013 se anunta o gura de oxigen pentru tinerii private de libertate. In prima zi de sarbatori, puscariasii vor avea pe masa ciorba ardeleneasca cu carne de porc Mangalita crescut in Ungaria, friptura din carne de porc Mangalita si piure de cartofi, muraturi, cozonac si carnati din carne de porc Mangalita…”

  14. Diferenta intre Mangalitza si Grasul de Bazna e grosimea la soric. La Mangalitza soricule fin, se topeste in gura si are grosimea maxima de 1,2 cm. La Grasu porc de Bazna soricul e ca cauciucul, are gust de opinca si grosimea de 4 cm. Daca nu stiti nu mai vorbiti e diferenta mare si nu va mai dati mari cunoscatori

    • Pai la porcul tau cu sorici de 1,2cm grosime iti trebuie flex ca sa-l tai… de bazna cu 4 cm ce sa mai vorbim…. am auzit ca americanii folosesc soricul la fabricarea vestelor antiglont.

  15. Ce vrajeala!…
    Lasati-o balta cu slanina mangalita sau bazna. Porcul este porc! Diferenta dintre un porc gras, cu 60% grasime si 40% carne si oase din rasa, mangalita si bazna si un porc de carne din rasa Marele Alb sau York spuneam, diferenta nu este colesterolul sau alte vrajeli, diferenta esta aceea ca, rerspectivul grasan bazna sau mangalita este crescut cu scop industrial – carnea si oasele in cantitati modeste se ompenseaza de abundenta de grasime necesara in industria de fabricare a sapunului! Povestea(de doi bani) cu „colesterolul” este doar o consolare pentru cei care au luat plasa, cumparand fara sa se priceapa la… rase de porci.

    • Vorbesti sa te afli in vorba si habar n-ai. Mangalita este porcul-somon sau maslina pe patru roti. Esti varza. Daca faci tratament cu untura de porc Mangalita, data pe paine prajita frecata cu usturoi o sa-ti iasa toate basinile din cap pe care le ai. Stai pe scaun si-ti mirosi besinile prin maieu, mai desteptetule. Untura si saninuta de porc Mangalitza are Omega 3 ca la somon, ori ca mananci somon ori ca gusti Mangalita e acelasi lucru

  16. Cind eram mic si bagabond, parintii ma trimiteau cu porcii Mangalita la pascut. Eu nu stiam ca sunt porci, cand ma intorceam acasa, le spuneam alor mei ca mioarele sint satule si au pascut iarba grasa. Abia apoi am alfat ca oile crete cu nas cirn sunt porci in toata regula. Facea mamaia niste costite fripte de nu pot sa le uit nici acum gustu. Se topea in gura, le curgeau balele la toti ca pofteau

  17. Rasa Mangalita a fost multa vreme crescuta in Romania. Defectul rasei este cantitatea foarte mare de grasime si cantitatea prea mica de muschi, si aia impanati cu grasime, deci procent foarte mic,nerentabil de „carne slaba”. O fi ea grasimea mai altfel decat la alte rase,desi nu e credibil deloc, dar nu cresti porc sa te umplii de grasime. De aceea romanu s-a reorientat spre rase cu mai multa carne slaba si mai putina grasi,e, Bazna, de exemplu, sau Marele Alb. Plus ca Mangalitzu creste foarte greu. Asa ca, cine stie, nu inghite bazaconiile cu „somonu” sau altele.

    • Lasa-ne dom’ne in pace cu povestile astea cu grasimea. Si Mangalitsa si marele porc e Bazna si Grasu Alb sint tot rase neaose unguresti nu le-ati inventat voi in ultimii 30 de ani. La fel si Baltata Romaneasca cu care va tot laudati tot de la Ungaria e adusa. Ce sa zic…teumpli de grasime, dar iti lingi degetele cand halesti o ceafa la gratar de porc Mangalitsa. Se creste greu? Da, cind e vorba de munca, de rinit, porcu e greu de crescut, mai bine lipsa

  18. Buna ziua, doresc sa export in Vietnam si China o cantitate de cateva zeci de tone de picioare de porc (adidasi)si va rog sa-mi spuneti daca se poate face o piftie buna din copita fara sa adaug gelatina. Cei care doresc sa faca o afacere cu mine trebuie sa organizeze o sesiune de degustare la China Town Voluntari cu produse dupa reteta Asia. Rog seriozitate si prezentati mostre degustabile

  19. Citesc si ma minunez de fel de fel de comentarii nefondate. Eu sint crescator de porci bazna marele negru urias si am probleme cu metanizare fecala porc ferma in bazin biogaz. Stie macar cineva daca besina de Mangalita e mai calorica pt ca porcul la cum arata pare putoare. Daca e mai eftin si e eficient energetic prefer sa cresc Mangalita si sa fac biogaz ieftin pe care sa-l vand in reteaua locala la tarani sa nu mai cumepere butelie cu 50 lei.

    • @ Sorin Ghe … daca mai perfectionezi/rafinezi putin biogaz-ul de porc obtinut in casa/curte, vei putea folosi si in masina ta personala in loc de alt combustibil in rezervor!!! Nu uita sa-ti cumperi si deodorante … :)))

  20. De 28 de ani locuiesc in Nashville in USA si am ferma cu porciimport Hungaria.Am si sese bucati Mangalitsa foarte resistent la boala. Anul trecut am vindut cirnati de Mangalitsa la restaurant vietnamese si toata lumea a fost fericit de gust si savoare special. Rog daca aveti recipe cu carne de porc in sepcial cu jelatina sa-mi trimiteti la mine pentru a putea esperimenta la vinsare si la gustare tip imbiss sau fast food preambalat. Detailati si costuri aferente va rog din tot sufletul. Se poate gonsuma cu leguma, cum e patate dulce de Mosambic.

    • Domnule, habar n-ai. Coada si urechile sunt delicatese absolute. E ceva special. Coada se frige pe un bat, se pune piper si se mananca cu sos de usturoi. O nebunie. Urechile se fierb la oala de presiune, se freaca cu usturoi, le bagi intr-o chifla cu varza si mustar si lesini mancand. Numai cunoscatorii stiu ce e ala rafinament.

  21. Ce porc dragut…Se pot face pulovere din lina creata? Aincercat cineva? Va rog sa ma contactati in vederea unei eventuale afaceri deoseite cu pulovere din lana de porc cret Mangalitsa

    • Vind lina porc Mangalitsa, dat de trei ori prin filator. Am 450 kilogram balotat. Pret pe kilo 1 euro. reduceri la cantitati mari. Culoare amestec, livrare in judetele de langa Giurgiu

  22. cretzul din poza mai are par pentru doua bai…..e tare asta cu poza fermierului si cum incepe descrierea rasei de porci in continuare…..am ras ca un thampit….you made my day….

    • De ce nu binevoiti sa discutati in maghiara, asa cum este normal pentru ca Mangalitsa e acasa doar la el in Ungaria, unde fermierii unguri ii ingrijesc cu drag pentru ca ei au creat rasa asta cu secole in urma.

    • @Rubi Naud: Asta cum că discuţiile despre Mangaliţa trebuie purtate în ungureşte e o perlă de toată frumuseţea. Te pomeneşti că şi despre şampanie trebuie discutat numai în franţuzeşte sau despre pizza numai în italiană.
      Şi mă mai gîndesc cu milă la sărmanii porci minoritari din Transilvania, care, săracii, nu s-or fi simţind prea bine, de vreme ce ei sînt acasă doar la ei, în Ungaria, unde fermierii îi îngrijesc cu drag…

  23. nu am vazut in viata mea atati oameni prosti care nu gasesc alt loc in care sa isi manifeste cea mai crunta dintre insusirile lor, prostia, in alta parte decat pe forumuri. unul ca sta in SUA si prajeste fudulii, alalt ca de ce e ala din SUA si mananca fudulii cand poate sa manance direct kurul, altul ca nu e rasa romaneasca e din Ungaria, crescatorul e nu stiu cum, Baltata romaneasca e creeata de unguri, ca de aia se numeste romaneasca. Ba idioti ce sunteti, morti de foame, sa va pisi in freza de cretini ce sunteti!

    • Vezi-ti de treaba ta,da e rasa ungureasca, pur ungureasca. in ungaria se creste intensiv si funduliile de mangalitsa nu sunt de nasul tau sunt scumpe si se manaca iun jar,neam din neamultau nu a mancat asa ceva. ca sa retii e rasa ungureasca 100% si voi nu ati stiut de ea pana nu ati mancat de la noi

  24. Un turc imi spunea in avion ce afacere are el in romania. Cumpara piei netabacite si ne argasite de oaie la 1 euro bucata, le tabaceste in Turcia si le vinde cu 3 euro la CHINEZI care fac haine, pantofi, si alte orice altceva la preturi ”concurentiale”.
    Turcul cumpara anula de peste 500.000 de euro !!!
    Bunastarea pleaca din romania din cauza lenei, prostiei, iresponsabilitatii si non valorilor romanilor si mai ales a conducatorilor sai.

  25. Rasa asta este rezultatul muncii agricultorilor unguri, la fel cassi vita Baltata romaneasca.
    Nu este adevarata afirmatia din articol cum ca „…pe vremuri era crescut în toate gospodăriile din România pentru carnea sa gustoasă şi săracă în grăsimi…”

  26. Dicta gadjo ! Adresez o intrebare intregii redactii de la aceasta prestigioasa revista de agricultura. De ce nu sunt permise comentariile in limba rromani? Eu de exemplu vorbesc romanes si doresc sa comentez in limba materna. Has mo car, am postat numeroase comentarii in rromani si au fost sterse nejustificat, in necunostinta de cauza. Motomanga,cine nu intelege ar puteasa intrebe sau sa consullte e adevarat cu dificultate google traducere.
    Talian bahtali!

  27. Stirile pozitiviste expuse nu trebuie babardite cu frustrari si conflicte ale celor care posteaza. dacat sa va babarditi in injuraturi mai bine povestiti de la sate si ce afaceri mai aveti. Nu e loc de babardeala la sate viata la tara e interesanta si mai bine spuneti cum obtineti fonduri europene poate babardim sinoi niste bani sa pornim afaceri profitabile si de durata lunga mai ales ca avem terenuri agricole necultivate si pline de buruieni necosite de 10 ani. Succes!

  28. Locuiesc in USA de 45 de ani. Porcul Mangalitsa e foarte cautat dar noi luam din Hungaria ca are carnea mai buna. Frigem urechile pe barbeque si punem chili si mincam ca hamburger. Foarte bun si gustos, cresteti mai multi ca sa faceti export la USA.

    • Mark Paul de Tintesti, minti ca porcul de Mangalitsa, esti din USA cum sunt eu de pe Marte. Mananca-i mai bine ratul la porc de analfabet mincinos si nenorocit ce esti. Ai vazut porci de angalita in SUA si mancat hamburgeri de urechi de porcvai de capul tau de amarastean ce esti. Mai degraba ai niste porci prin cotet si nu ai nici ce sa le dai de mancare

    • forumul acesta este pentru expunerea de idei,informatii,sugestii.Pe cititorul agrointel nu il intereseaza spumegarea frustrarilor tale,nici aptitudinile de adivinatie care iti permit sa (nu)stii de unde este un cititor si cati porci are prin cotet.
      Asteptam un comentariu util data viitoare din partea ta sau te rog sa te abtii.
      Multumim publicatiei agrointel pentru mediatizarea usor pozitivista a agriculturii.Un element esential pentru progres este ca mass media sa informeze echilibrat si despre proiectele de succes nu numai despre catastrofa generala in care se zbate agricultura noastra.Ne am plictiisit sa ni se tot spuna la unison de tot corul publicistic autohton ca statul ne fura mai mult decat il furam noi,ca fondurile europene sunt numai pentru cei cu pile/spaga,ca la sate (mai ales)domneste absolut saracia fara perspective de schimbare… .
      Succes in continuare revistei si la multi ani din partea unui cititor fidel

    • Mister Mark Paul,dumneata minți cu nerușinare.In USA porcii au două picioare și se rup în figuri,că au plecat din România.

  29. Vind porc Mangalita la carcasa sau viu. Pentru cei interesati, trebuie sa adaug ca i se mai spune popular, porcul cret bagabont. Daca nu ai grije el fuge din cotet pt ca e rasa originara din Ungaria, e obisnuit sa haladuiasca prin pusta. Eu vind rasa Mangalita adaptata la conditii Romania, adica porcul nu mai are comportament bagabont, la mine sint dresati sa stea si sa nu fuga. Pentru amanunte contactati-ma sa va ofer consultanta gratis, dar porcul dresat si adaptat contra cost inclus transport la domiciliu soliiicitantului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*