Cum au ajuns cartofii să se vândă cu 15 bani kilogramul
agrointeligenta.ro -Seceta din acest an şi temperaturile ridicate din ultima perioadă au dat peste cap producţiile cultivatorilor de cartofi din România. Nu doar că acestea sunt reduse la jumătate faţă de alţi ani, ci şi importurile le dau bătăi de cap. În lipsa unor spaţii de depozitare, producătorii sunt nevoiţi să-şi vândă producţia la preţuri ce pornesc de la 15-20 de bani pe kilogram.
„Noi acum facem mai puţin de 50% din producţia de anul trecut. Dacă se menţin condiţiile meteo actuale, pierderile vor fi tot mai mari cu fiecare oră care trece. Mulţi producători nu vor putea să treacă peste această lovitură. Va fi dezastru”, declară Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale „Cartoful” din România.
El susţine că în lipsa unor spaţii de depozitare adecvate, cultivatorii locali sunt nevoiţi să-şi vândă producţia de cartofi timpurii în 2-3 săptămâni, pentru că altfel se strică. Pe de altă parte, piaţa a fost invadată tocmai în această perioadă de importuri din Turcia, Siria sau Egipt, ceea ce constituie o grea lovitură pentru cultivatorii români, nevoiţi să vândă kilogramul cu 15-20 de bani. Cele mai importante zone din ţară unde se cultivă cartofi timpurii sunt Lunguleţu- Dambovita, Peretu- Teleorman, Brezoaiele – Dâmboviţa şi Ovidiu- Constanţa.
Nici pentru recolta din toamnă premisele nu sunt mai bune, din cauza condiţiilor meteo defavorabile, Benea vorbeşte de o reducere a acesteia la jumătate faţă de anul trecut. Oricum suprafeţele cultivate s-au micşorat faţă de 2011, susţine preşedintele preşedintele
Federaţiei Naţionale „Cartoful” din România. Anul trecut, în România au fost cultivate 240.000 hectare de cartofi, de pe care a fost obţinută o producţie de 4,1 milioane de tone. Consumul mediu anual pe cap de locuitor se apropie de 100 kilograme.