An compromis pentru floarea-soarelui? Georgian Corniță, fermier: Am început să întoarcem culturile!


Atac intens al rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) la floarea-soarelui. Însămânțările fără sămânță tratată cu neonicotinoide au dus la o invazie a rățișoarei iar dăunătorul atacă plăntuțele imediat după ce încep să germineze. Georgian Corniță, producător agricol care lucrează 700 de hectare în cadrul societății Tehnoplant Cereal, din județul Călărași trage un semnal de alarmă și solicită Ministerului Agriculturii să găsească alternative la lipsa derogărilor pentru tratamentul semințelor.
O decizie a Curții de Apel Cluj, pronunțată pe 18 martie, a aruncat culturile de primăvară în aer. Fermierii care au însămânțat floarea-soarelui s-au trezit cu atacuri agresive de rățișoară imediat cum planta a ”scos capul”. În ferma lui Georgian Corniță, floarea-soarelui ocupă 180 de hectare iar fermierul deja se pregătește să reînsămânțeze primele sole care au fost distruse de rățișoară.
Citiți și: Comunicat ANF pentru fermieri despre situația derogărilor pentru utilizarea neonicotinoidelor

Culturile de primăvară, marea provocare în ferma lui Georgian Corniță
În ferma cunoscutului fermier Georgian Corniță floarea-soarelui ocupă în acest an 180 de hectare. Agricultorul s-a apucat de însămânțat vinerea trecută iar după germinare a descoperit că plantele sunt deja retezate de rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis). Fermierul din județul Călărași se află printre agricultorii care nu au apucat să achiziționeze sămânță tratată cu neonicotinoide, după ce pe 18 martie Curtea de Apel Cluj a dat o decizie privind supendarea derogărilor date de Ministerul Agriculturii pentru neonicotinoide.
”Am 180 de hectare de floarea-soarelui semănată, am terminat semănatul vineri, pe 11 aprilie. Și primele parcele deja sunt retezate de rățișoară, nici nu apucă să iasă că sunt retezate de sub pământ. La floarea-soarelui când o mănâncă, o taie efectiv de jos cu totul. Porumbul are conul de creștere mai jos sub nivelul pământului poate să mai dea din el, chiar dacă o mănâncă mai are o șansă chiar dacă nu prea mare, dar mai are. Dar la floarea-soarelui, în momentul în care a retezat-o acea plantă nu mai este viabilă din start și-a diminuat densitatea. În cazul unei densități foarte mari de dăunători, cultura e compromisă, trebuie întoarsă așa cum este cazul acum în ferma noastră. Gândiți-vă, dacă sunt doi dăunători sau trei pe o plantă, aceasta nu mai are nicio șansă”, a spus George Corniță pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Atacul de rățișoară era o provocare pentru fermieri și în anii cu derogări la neonicotinoide având în vedere agresivitatea dăunătorului dar în acest an, în contextul lipsei derogărilor, culturile de primăvară nu au nicio șansă. ”Și anul trecut am avut rățișoară. În momentul în care planta era protejată de tratamentul semințelor, dăunătorul mânca din ea și murea, iar atunci nu mai trecea la următoarea plantă. Și atunci din 60.000 de plante câte aveam, cu o densitate de 50.000-55.000 de plante care rămâneau, aveam o cultură mai aproape de normalitate. În momentul acesta în care plantele nu sunt protejate de niciun fel de substanță împotriva acestor dăunători, ei efectiv mănâncă plantele la rând și atunci te trezești că pe 50-100 de metri liniari nu ai nicio plantă, pentru că pur și simplu la un număr mare de dăunători, dacă fiecare mănâncă 3-4 plante pe zi, într-o săptămână nu mai ai nimic acolo”, a mai punctat fermierul.
Apel către Ministerul Agriculturii: Trebuie să faceți ceva! În caz contrar floarea-soarelui va fi compromisă în acest an
Fermierul Georgian Corniță se pregătește de alte cheltuieli de însămânțare după ce primele sole cu floare-soarelui au fost compromise de rățișoară. Chiar și în acest condiții acesta nu are nicio certitudine că la a doua încercare nu va avea parte de același atac.
”Acea decizie a Curții de Apel Cluj s-a dat pe 18 martie, deci aproape acum o lună și pentru noi nu s-a găsit nicio soluție. Lupta aceasta cu rățișoara oricum este pierdută din start pentru noi și este grav că autoritățile nu au venit cu o soluție. De aceea cerem în mod urgent să ni se spună ce ar trebui să facem. Eu deja am dat comanda de sămânță pentru primele sole pe care mi le-a distrus, deci altă cheltuială de 400 de lei pe hectar numai cu sămânța. Plus alte cheltuieli, consum de motorină dar și o întârziere a culturii, dacă luăm în calcul că rățișoara nu ar ataca ceea ce este foarte puțin probabil. Chiar astăzi am vorbit cu un alt coleg cu 230 de hectare distruse care deja se apucase să întoarcă. Și atunci întreb: chiar va fi un an compromis pentru floarea-soarelui?”, a spus Georgian Corniță.