• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea căpșunilor în 2014: Preț la producător de 5 lei/kg și profit de 12.500 de euro la hectar

    agrointeligenta.ro -

    În localitatea Halmeu din județul Satu-Mare, care asigură jumătate din consumul intern de căpșuni, a început recoltarea fructelor din câmp, cu câteva zile mai devreme decât normal datorită vremii frumoase. De pe vremea lui Ceaușescu, aici exista un CAP care se ocupa exclusiv de cultura căpșunului iar această tradiție a fost moștenită de către fiecare familie din Halmeu. În prezent, aproape 500 de hectare sunt cultivate cu căpșuni în această zonă.

    10-12 tone la hectar

    Alin Hotea, împreună cu un partener, cultivă căpșuni pe 2,5 hectare în câmp și spune că în acest an recolta va fi de 10-12 tone de căpșune la hectar. ”Este o recoltă foarte bună, nu am avut nicio problemă majoră în acest an. În acest moment, eu vând la angrosiști cu 8 lei kilogramul iar într-o săptămână, maxim 10 zile, prețul va ajunge la 4-5 lei. Consider că în vârf de producție, prețul corect la consumatorul final pentru căpșunile românești ar trebui să fie 6-7 lei. Eu vând peste tot în țară, și la Suceava, și la Alba-Iulia, și la Brașov, și la Iași. Gustul căpșunilor de Halmeu este fără pereche”, spune Alin Hotea (foto jos).ferma de capsuni la halmeucultivator capsuni

    Dana și Regina, vedetele show-ului

    Fermierul sătmărean s-a orientat exclusiv către soiurile autohtone, pe care le consideră incomparabil mai bune la gust față de cele străine. ”Recent am vorbit cu cineva de la Oradea, care a plantat un soi de la un importator din California tocmai. Producție bune, fructe mari de tot. Însă mi-a zis că nu știa dacă mănâncă căpșune sau castravete. Eu folosesc soiurile Premial, destul de timpuriu însă dulce și aromat, Dana și Regina, niște soiuri apreciate care produc și un aspect comercial bun al căpșunelor”, explică Hotea pentru Agrointeligența.

    cules de capsuniCosturi de 4.500 de euro la hectar

    Dacă ar fi să dea un sfat celor care doresc să se apuce de această afacere, fermierul spune că cel mai important lucru este gestionarea timpului: ”Este o cultură care necesită multă atenție, multă muncă dacă vrei să iasă recoltă bună și să faci bani. Cât timp te ocupi cu căpșunul, lași altă treabă deoparte. Asta e marele secret din punctul meu de vedere.”

    Profitul este bun, dacă luăm un preț mediu și o producție o medie pentru acest an, rezultă un venit de 17.000 de euro la hectar. Cheltuielile totale pentru aceeași suprafață ajung și la 4.500 de euro, ceea ce înseamnă un profit de 12.500 de euro la hectar.

    capsuni romanesti cu folie capsuni romanestiDulceața de căpșuni românești ”înghite” mai puțin zahăr

    Cel mai mare of al ”căpșunarilor” din Halmeu este că nici un investitor din industria alimentară nu s-a gândit să facă o fabrică de prelucrare a fructelor în zonă. ”E păcat de Dumnezeu. Ce dulceață, ce sirpouri s-ar obține aici. Avantajele ar fi pentru toată lumea, producător, procesator, consumator. Produsele de aici ar fi mult mai ieftine deoarece la căpșunile noastre foarte dulci ar intra mai puțin zahăr în procesul de prelucrare iar produsele finite ar fi mult mai sănătoase. Iar noi, fermierii, am avea mai multă predictibilitate la preț și cantitatea contractată. Poate ne aude cineva și îi vine această idee” este mesajul acestui fermier de nivel mediu din Capitala românească a căpșunului.

    Sfat: cum recunoști căpșuna românească

    Alin Hotea are un singur sfat pentru consumator, dacă vrea să mănânce un fruct românesc, de calitate, și să evite importurile: ”Mulți vând căpșune din import și zic că sunt românești, autentice. Ca să nu se lase păcăliți de aspect, le recomand celor care merg la piață său la supermarket să ia o căpșună, să închidă ochii și să o guste. Dacă simt o dulceață și un parfum ca în copilărie, atunci e bine. Când guști o căpșună și o și vezi în același timp te pot păcăli un pic simțurile, nu e același lucru. Pentru că căpșună mare, aspectuoasă vizual mai taie un pic din gustul acru și consistența de burete.”

    Foto: Facebook/Căpșuni Halmeu


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!