Culturi profitabile

Ferma de afine – o afacere agricolă cu profit garantat din exporturi

Fermele de fructe de pădure au devenit tot mai numeroase în România, chiar dacă cea mai mare parte a vânzărilor nu se face pe piața internă, iar profitul producătorilor este dependent de exporturi. Un astfel de business a clădit în Dâmbovița Radu Cristian Săracu, primul fermier din județ care a investit într-o fermă de afine.

Plantația de afine a dâmbovițeanului se întinde pe o suprafață de 7,5 hectare și a fost înființată din fonduri europene neramburasabile obținute de fermier prin Măsura 112. ”Am început proiectul acum cinci ani. Apoi terenul l-am achiziționat în urmă cu 3 ani și jumătate, prezentând autorităților locale un plan de afaceri, după care am depus un proiect pe Măsura 112. Am așteptat cam opt luni până a fost aprobat, iar după un an de la depunerea dosarului, am semnat contractul de finanțare. A urmat implementarea”, a declarat Radu Cristian Săracu pentru trustul regional Incomod Media.

Agricultorul spune că a întâmpinat rezistență din partea localnicilor care la început nu au susținut transformarea acelui teren – accident, de altfel, într-o plantație de fructe de pădure. Astăzi, vecinii din sat se gândesc și ei să se apuce de o afacere similară în agricultură, în paralel cu livezile tradiționale de măr și de gutui.

Chiar și cu finanțarea semnată, investitorul în agricultură a avut apoi de furcă la accesarea creditelor prin bancă, fără de care nu ar fi putut să strângă totalul de 3,5 milioane de lei cât a cheltuit pentru înființarea fermei de afine cu toate facilitățile, inclusiv cu sistemul de irigații pus la punct. În 2013 a reușit să se apuce de plantat.

ferma de afineProducție de 10 tone la hectar

Soiul de afine ales de dâmbovițean a fost bine gândit să fie unul care să se coacă în lunile august-septembrie. Opțiunea a fost dictată de faptul că în zonă sunt multe livezi, iar în lunile anteriore i-ar fi fost imposibil să găsească 70-100 de zilieri care să recolteze fructele de pădure. Acum stă liniștit că peste doi ani, când plantația va intra pe rod, nu va avea dificultăți în a găsi culegători pentru cele circa 10 tone de afine pe care le așteaptă de pe fiecare hectar.

Producția fermei de afine bio va lua, în primii ani, drumul Germaniei și Olandei, dar Radu Cristian Săracu speră ca fructele sale să își găsească, cu timpul, loc și pe piața internă. Chiar și așa, nu se plânge, pentru că speră să își scoată rapid investiția și atât timp cât reușește să își vândă complet recolta, chiar și la export, profitul îi este garantat!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. nu numai plante trebuie sa cumperi ci o grămada de turba acida pt schimbarea solului, afinul are nevoie de un PH 5.5, împrejmuire, plasa de antigrindină, sistem de irigare cu automatizare și munca munca munca cu pregătirea terenului, plantare
  dacă nu ai mașini agricole lucrările costa mult, la întreținere ai nevoie de mașini, tractoraș , spațiu/clădire pt ei,
  transport frigorific, camera frigorifica… dar oricum 100,000€/ hectar este un pic exagerata

 2. Si eu am patit la fel , am incercat sa acceses fonduri in valoare de 15000 de EUR iar cei care se ocupau de proiect mi=au spus ca nu voi primi punctajul necesar si ca mai bine renunt pt ca ei nu au timpul necesar sa ofere consultanta pt proiecte fara success 🙁

 3. habar n-aveti pe ce lume traiti.n-ati ridicat niciodata un pai de jos si improscati cu mizerii din fata unui calculator dindu-va cunoscatori.vorbiti doar de spagi si controale pentru a va acoperi lenea voastra si motoul celebru al tuturor incapabililor: LA NOI NU MERGE ! LA NOI NU SE POATE ! din pacate tara are prea multi ca voi. FELICITARI ! celor care incearca , care FAC ceva. si pentru cultura voastra, o finantare la un astfel de proiect inseamna ni afara de plante si imprejmuirea terenului, utilaje,constructii de hale de depozitare si multe altele.si nu va suparati, daca nu faceti nimic, macar nu mai descurajati pe altii. lasati oamenii in pace

 4. PACAT!Invidia e prea mare la poporul roman care in loc Sa se gandeasca cum Sa faca ceva benefit si pentru alti prefera Sa faca comentarii. Citind articolul mi s-a parut interesant faptul ca veti reusi Sa puneti Paine pe masa la atatia oameni e incredibil.Nu pot Sa ma pronunt in ceea ce implica aceste fonduri ,dar daca e vorba de acte, birocratia in Romania e in floare si poate agricultura moderna nu e ce am stiut noi de la bunici (suntem in sec XXI)Ma bucur pentru cine face ceva constructiv si e nevoie de Mai multi ca d-voastra si poate vom reusi Sa schimbam ceva in tara noastra!Continuati, prosperati si ajutati in continuare!Sper Sa existe sustinatori ca mine pentru toti cei atacati de invidiosi.

 5. Investiția reala este de mai puțin de 200000 EUR dar ca sa fie gratis tot ce cumpara le dublează/triplează prețurile.
  UE finanteaza pana la 60% din investiție .
  Ca sa dubleze/tripleze prețurile sunt nevoiți sa le plătească celor care emit facturi impozitul pe profit si alte taxe…
  Prețul plantelor de afin sunt între 1 si 1,5 EUR si se plantează in medie 3300 plante/ha
  Asta doar așa ca sa va dați seama ca maxim 200.000 de euro a fost toată investiția.

 6. Mihai 23 mai 2014 13:01

  Date din articol:
  – investitie 3.500.000 lei
  – suprafata 7.5 ha
  Rezulta ca pentru a infiinta o plantatie de afini pe un hectar s-a investit 100.000 euro??? In conditiile in care plantele/hectar nu costa mai mult de 10.000 euro.
  Daca datele din articol sunt corecte.. probabil ar trebui facut un control la firma respectiva. Nu?

 7. Date din articol:
  – investitie 3.500.000 lei
  – suprafata 7.5 ha
  Rezulta ca pentru a infiinta o plantatie de afini pe un hectar s-a investit 100.000 euro??? In conditiile in care plantele/hectar nu costa mai mult de 10.000 euro.
  Daca datele din articol sunt corecte.. probabil ar trebui facut un control la firma respectiva. Nu?

Scrie un comentariu