• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Viticultorii din Vrancea cer modificarea Codului Fiscal: Actuala legislație blochează intrarea pe piață a micilor producători de vin românesc

    agrointeligenta.ro -

    Situația bazinului viticol din județul Vrancea nu se aseamănă cu nici o alta din țară. Aici există 18 mii de mici proprietari de vie, care dețin 14 mii de hectare de teren, ceea ce determină acest sector să reprezinte sursa principală de venit pentru un segment important din populația județului. Din cauza prețului mic oferit de procesatorii de struguri, dar și a subvenției pentru vița de vie de doar 139 de euro/hectar (similară cu cea acordată culturilor de cereale), producătorii nu au nici o șansă să intre pe piața internă, deși mulți dintre ei produc vinuri foarte bune.

    Pornind de la aceste date, la ultima ședință în teritoriu a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, fermierii vrânceni au venit cu o serie de propuneri care, apreciază organizațiile profesionale, vor ajuta micii producători să își valorifice vinul pe piață.

    Potrivit Direcției pentru agricultură din județul Vrancea, micii producători își prelucrează singuri strugurii în gospodăriile proprii, însă nu reușesc ca surplusul de vin să fie comercializat, în special din cauza restricțiilor impuse de legislație. Pentru a rezolva această problemă, organizațiile profesionale din Vrancea propun modificarea Codului Fiscal în sensul scoaterii micilor producători de vinuri liniștite din categoria ”Operatori economici”. Acești fermieri ar trebui definiți ca ”Producători persoane fizice care, în baza carnetelor de viticultori, pot desfășura activități în domeniul producției de comercializării vinurilor, în limita cartității de 1.000 de hectolitri”. Modificarea legislativă ar permite, astfel, familiilor care dețin suprafețe mici de vie și produc vin, să îți vândă marfa.

    Pentru a evita orice fraudă și pentru a exista mereu o perspectivă clară asupra producției interne, viticultorii vrânceni cer ca fiecare carnet de viticultor să evidențieze întreaga producție de struguri și vin a unui producător, inclusiv cantitatea de vin rămasă în gospodăria proprie. ”Solicităm și modificarea codului Fiscal pentru a da posibilitatea viticultorilor care dețin cantități de vin liniștit în custodia unui antrepozit fiscal să-l comercializeze către respectivul antrepozit sau către alte antrepozite fiscale. Astfel, se pot introduce cantități importante de vin într-un circuit comercial legal, din care bugetul de stat ar putea câștiga sume importante”, se arată în documentul susținut în fața Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

    Reconversie viticolă și pentru strugurii de masă

    Fermierii din Vrancea s-au arătat mulțumiți de reconversia viticolă și au cerut deputaților și reprezentanților Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prezenți la ședința din 8 iulie să extindă programul și pentru înființarea de noi plantații viticole destinate producerii strugurilor de masă. Ei cred că garanția de 500 euro/ha cerută pentru reconversie nu face decât să pună bețe în roate micilor producători, așa că au propus eliminarea ei.

    Deputatul Nini Săpunaru: Noua lege a viei și vinului va rezolva o mare parte din problemele actuale

    Deputatul liberal Nini Săpunaru este nu doar președintele Comisiei pentru agricultură, ci este și parlamentar de Vrancea, așa că este un cunoscător al problemelor cu care se confruntă producătorii din regiune. Potrivit acestuia, ședința extraordinară a Comisiei a avut loc în Vrancea, la Jariștea, din dorința de a discuta direct cu fermierii și cu antreprenorii din industrie ce trebuie făcut pentru a rezolva problemele producătorului român de vin. ”Legea viei și vinului se află în dezbatere publică și este important să aflăm de la viticultori cum o putem face mai bună, să răspundă nevoilor și realităților din taotă țara”, a spus Săpunaru. El este convins că în urma dialogului deschis și sincer dintre Comisie și producătorii din Vrancea, dar și după ce deputații vor vizita și alte zone viticole, chestiunile care macină industria vinului românesc vor fi clare. ”Noua lege a vinului și viei va rezolva o mare parte din problemele actuale. Noi avem un dialog permanent cu productorii agricoli, cu procesatorii și cu industria alimentară în general, iar acest dialog este esențial pentru a îmbunătăți cadrul legislativ din România”, a mai spus președintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun