Fermă de sturioni la munte: Carnea peștilor păstrează gustul celor de Dunăre
agrointeligenta.ro -O fermă de sturioni fondată de doi afaceriști sibieni la poalele Făgărașului este unica fermă piscicolă de sturioni din zona montană, reușind să atragă inclusiv interesul organizațiilor internaționale. Peștele produs aici, în prezent în cantitate de 26 de tone, va fi comercializat pentru reproducție fiind singurul de pe piață care a fost adaptat la condițiile specifice zonelor de munte, dar care își păstrează și gustul de pește sălbatic din Delta Dunării.
Afacerea a pornit în 2002, iar cei doi antreprenori aveau deja o păstrăvărie. În ultimii ani au investit enorm pentru a adapta la munte specii de morun, nisetru, păstrugă, polioden şi nisetru siberian. Performanța a fost atinsă cu ajutorul specialiştilor de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi.
”Am zis că interesant să vedem ce realizări pot face în ape din acestea care sunt de o prospeţime şi o curăţenie deosebită, comparativ cu apele din zona Călimani sau apele din zona de şes. Adică, practic, aici se poate obţiune un peşte cu calitate superioară, dar nu ştiam cum reacţionează la temperatură”, a declarat pentru Mediafax Neculai Patriche, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi.
Potrivit specialiștilor, la acest moment nu există o piaţă specializată a sturionilor în România, nici în lume, dar peștii din județul Sibiu s-ar putea vinde la câteva mii de euro un exemplar. ”De la o femelă poate să scoată un contingent de 40.000 de pui care se vând cu 2 euro, ceea ce înseamnă un 80.000 de euro, deci cu cât să-l vând? De acum încolo proprietarul fermei poate să vândă oricând material, dar merge pe negociere directă”, mai spune Neculai Patriche.
Ferma piscicolă cu sturioni din Sibiu a atras şi atenţia specialiştilor Asociaţiei WWF, organism internaţional specializat în conservarea şi protejarea speciilor sălbătice, care derulează în România proiectul „Protejaţi sturionii, cel mai valoros dar al Dunării”.
„Am venit în vizită la această fermă din judeţul Sibiu pentru că dorim să atragem atenţia asupra faptului că există şi această posibilitate a sturionilor de acvacultură care poate salva sturionii sălbatici. Trebuie să luăm atitudine faţă de ceea ce se întâmplă. Te duci la restaurant şi ţi se dă un sturion «tocmai pescuit din Dunăre». Acceptând acel peşte devii, involuntar, complice la o infracţiune”, spune Cristina Munteanu, managerul de proiect din partea WWF.