Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

IERI 23:39 Oportunitate pentru fermieri: Se deschide calea exportului de lucernă în China

IERI 23:37 Timac Agro România: Problema solurilor acide. Cum le creștem fertilitatea cu ajutorul amelioratorilor de sol

IERI 20:22 Stelian Fuia, fost ministru al agriculturii, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă

Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar

apa calda din compost

Centrala bio cu compost este o invenție atribuită francezului Jean Pain (1928-1931) și poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă.

Sistemul inovativ pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată clădura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural.

La baza centralei verzi se află, așa cum vă puteți da seama, proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge și 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de țeavă și de plasă de oțel, iar sistemul bio poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătrați, timp de cel puțin 12-16 luni – după care compostul trebuie schimbat.

Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri.

Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își contruiască singuri sursa de apă caldă și căldură.

1941470_10152282637857164_1367002020_o

Ca și material de bază apreciat ca fiind cel mai eficient, fermierii europeni recomandă frunzele și lemnul tocat de foioase (se pot folosi ramurile rămase în urma lucrărilor sezoniere din livezi sau parcuri). Cel mult 15% din compost poate fi reprezentat de lemn de pin, considerat mult prea ”acru” pentru microorganismele ”angajate” în descompunere.

În general, ca materiale de bază se folosește lemn verde bine tocat, o țeavă care conduce ușor căldura, o pompă și oțel de construcție folosit la garduri sau chiar gard din oțel galvanizat.

Odată ce lemnul este tocat, ridicarea sistemului se poate face în doar 6 ore, dacă se folosește și tractor cu un încărcător de mici dimensiuni.

Cum se construiește

Deloc de ignorat, ”centrala” este construită având la bază o folie de plastic groasă, precum cele folosite la amenajarea iazurilor, și care va asigura mai ales succesul primei faze de amenajare, când compostul este bine alimentat cu apă pentru a determina putrezirea lemnului. Peste folia de plastic se pune lemn tocat, apoi țeava în formă circulară și fixată de structură pentru a-și menține forma concentrică. Se repetă apoi procedeul pentru alte patru straturi de țeavă și cinci de lemn tocat (ultimul deasupra).

În privința secretelor care asigură funcționarea centralei cu compost, fermierii francezi spun că este important ca lemnul să nu fie tocat foarte fin, pentru ca bucățile să permită oxigenarea în interior și stimularea procesului de descompunere. Un alt element important este udarea permanentă în primele patru zile, în așa fel încât compostul să fie cel puțin 70% bine înmuiat. Se pare că o greșeală frecventă ce poate da peste cap planurile fermierului este ca acesta să nu ude suficient sau să nu aibă lemn crud în componența ”centralei”.

Frumusețea acestui sistem este că materiale inițiale – țeava, gardul, pot fi refolosite timp de 10-15 ani, cu aceeași eficiență.

Centrala cu compost este o soluție și pentru încălzirea solariilor pe timp de iarnă.

EXITCARD EXITCARD
taierea-la-vita-de-vie

Tăieri de primăvară la vița de vie: reguli de aur pentru a obține o recoltă bogată în toamnă

Lavanda aduce 8000 de euro/ha. Un român a dovedit că se poate face agricultură profitabilă chiar şi pe un singur hectar

Alexandru Vulpe_RZV

Cel mai mare cultivator de cătină din România câştigă peste 10.000 de euro la hectar. Secretele lui Alexandru Vulpe

Casa de paie de la Turda – experimentul locuinței de 15.000 de euro cu întreținere zero

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. buna ziua
  puteti sa-mi dati mai multe detalii despre centrala verde aceea cu compost,de unde pot lua mai multe informatii,daca are cineva in romania?

  va multumesc

  RĂSPUNDE
 2. Vom reveni cu informații pe această temă care ne-a stârnit și nouă un mare interes. Între timp, vă recomandăm o lucrare (din păcate în limba engleză) despre metoda Jean Pain http://library.uniteddiversity.coop/Permaculture/Another_Kind_of_Garden-The_Methods_of_Jean_Pain.pdf

  RĂSPUNDE
 3. Noi am facut un experiment pt apa calda, inca functioneaza foarte bine (apa a ajuns pana la 70 de grade). Vrem sa continuam cu un experiment mai sistematic care sa mearga si iarna. http://stanciova.wordpress.com/2014/09/15/apa-calda-din-iarba-verde-versiunea-1-5/

  RĂSPUNDE
 4. In cercurile de permacultura de la noi se discuta de cativa ani de aceasta centrala. Erau mai multi doritori s-o construiasca. Nu stiu daca cineva de la noi a si facut-o.

  RĂSPUNDE
 5. Ce nu se spune in articol (dar este precizat in filmul atasat acestuia) este faptul ca pe langa energia calorica dezvoltata in timpul procesului de fermentare, se dezvolta o cantitate importanta de gaz metan (cateva mii de litri). Daca metanul nu este captat pentru a fi utilizat in gospodarie ca atare sau pentru a genera eventual electricitate, acesta va fi eliberat in atmosfera. Oare cati stiu ca metanul este de 30 de ori mai periculos ca efect (gaz de sera) decat dioxdul de carbon, si este pe locul doi dupa acesta ca nivel al emisiilor la nivel global. Votez cu 2 maini pentru implementarea acestor solutii ecologice, atata timp cat ele nu vor genera pe langa efectele dezirabile si efecte negative asupra mediului.

  RĂSPUNDE
 6. @Cip. Gazul metan nu se produce oricum prin descompunerea resturilor din lemn fie ca le lasi sa se descompuna singure sau le aduni pe toate la un loc si accelerezi procesul?
  Lemnul verde poate fi rezultat de la taierile sezoniere ale pomilor din livada. Insa pentru solutia propusa ai nevoie de aproximativ 50 mc de material pentru compost (din care se scade volumul tevilor) o data la 12-16 luni. Inca o problema ar fi temperatura exterioara pe tot timpul anului fata de exemplul aratat. Pentru cei care reusesc sa adune cantitatea necesara de material si au un spatiu atat de mare de incalzit (1500mp), probabil o sera, este posibil sa fie eficient. Insa mai sunt de facut ceva calcule pentru adaptarea solutiei in Romania, poate o solutie de dimensiuni mai reduse daca se poate pastra eficienta.

  RĂSPUNDE
 7. daca atata gaz metan e eliberat din acest compost e clar ca el a fost absorbit din natura si revine in natura, mai trezi ti va si terminatzi cu atata efect de sera, nu va mai ingrijoratzi cu atata psihoza paranoica de efect de sera, ca nu exista asa ceva …e o inventie guvernamentala dezgustatoare, pt marirea taxelor, peste tot la masini e afisata emisia de carbion, cati isi cumpara o masina pe criteriul acesta (nimeni), deci e o manipulare groteasca care vrea sa ne invetze pe noi sa credem in aceasta incalzire globala si sa acceptam supra taxarea

  RĂSPUNDE
 8. Poate daca s-ar ingropa instalatia s-ar putea capta si biogazul ? dar atunci ajungem la instalatiile clasice de biogaz si costurile cresc cu mult .

  RĂSPUNDE
 9. interesant

  RĂSPUNDE
 10. super tare

  RĂSPUNDE
 11. DA INTERESANTA IDEIE

  RĂSPUNDE
 12. foarte interesant,SINCER VOI INCERCA S-O PUN IN APLICARE,este adevarat ca,compostul verde udat se macereaza si produce o temperatura mare cu cat este mai mult cu atat temperatura creste…BRAVO !!!

  RĂSPUNDE
 13. Centrală Termică Ecologică

  RĂSPUNDE
 14. De la vorbă până la faptă cale lungă e.

  RĂSPUNDE
 15. de undr lemn ca parlamentari nostri au vandut toate padurile !!!

  RĂSPUNDE
 16. foarte interesant, dar in loc de lemn nu se poate folosi si alte resturi vegetale?vor avea aceeasi eficienta ca si lemnul?

  RĂSPUNDE
 17. bravo lor, in exemplu bun de urmat si pentru altii care nu au vazut munca doar in fotografiile bunicilor

  RĂSPUNDE
 18. este adevarat am avut situatii cind otava (finul) ud sa autoaprins

  RĂSPUNDE
 19. Stie cineva … se poate face sau a facut cineva ceva similar in pamant?

  RĂSPUNDE
 20. BRAVO

  RĂSPUNDE
 21. BRAVO

  RĂSPUNDE
 22. Lemn crud? De unde? Ca de abia mai sunt paduri! Altminteri nu e o solutie rea. Sa-mi spuneti de unde lemne, ca eu nu sunt de acord cu taierea padurilor sau a copacilor din spatiile publice. De exemplu in Tg-Mures s-au taiat toti copacii batrani din spatiul public si s-au plantat copacei. In plus ramurile copacilor sunt taiati in mod oribil mai tot timpul anului. Acum vad ca se incepe din iarna. Oare e o simpla coincidenta faptul ca atunci cand se intampla acestea majoritatea locuitorilor au trecut pe incalzirea cu lemne? Deci inca odata, de unde lemnele?

  RĂSPUNDE
 23. scuze, dar a trait foarte putin acest Jean Pain, 1928-1931, la 3 ani avea o asa minte ?

  RĂSPUNDE
 24. Pe timpuri am crescut ciuperci in mina , si compostul il pregateam din paie si gainat de gaina.Puneam un strat de paie de circa 25 cm si un strat de gainat de 4-5 cm (poate fi adaugat si balegarul) si asa ridicam gramada pana la inaltimea de 2 metri. Il udam bine. Temperatura se ridica pana la 70 de grade .Dar mie imi trebuia compost, si eram nevoit sa-l amestec la fiecare 10 zile ca sa primesc un compost calitativ. Pentru incalzire nu e nevoie de amestecat.

  RĂSPUNDE
 25. Aceasta metoda a aparut in revista FLACARA prin’81,si alte publicatii,,nu a facut nimeni nimic,nu ne place munca,stam ca dobitocii,suntem o natie de puturosi si lenesi,,,stam cu mina intinsa si sa ne vina totul pe teava,daca se poate degeaba,,,asta-i adevarul !

  RĂSPUNDE
 26. Daca nu este tradusa nu toti intelelegem ,mai multe detalii tehnice din ce materiale se confectioneaza serpentina etc..

  RĂSPUNDE
 27. super !!

  RĂSPUNDE
 28. La noi e un haos total si lupta asta pt supravietuire este acerba.
  pacat de natia noastra.

  RĂSPUNDE
 29. prin ce calcul sau din ce date ati ajunj la cifra de 1500m3 ? in lucrare scrie foarte clar ca, prin metoda lui ,caloriferul abia a atins temperatura de 30 de grade

  RĂSPUNDE
 30. *1500m2

  RĂSPUNDE
 31. Aceleasi rezultate se obtin la fermentarea strugurilor ,prunelor etc .Metoda este mult mai veche

  RĂSPUNDE
 32. inainte de a incepe sa construiti ceva e bine sa aruncati o privire in lieratura de specialitate. e mai putin mai complicat daca vrei sa faci un sistem care sa functioneze „OK”.
  easy reading : http://aem.asm.org/content/33/2/345.full.pdf
  science reading: http://pub.epsilon.slu.se/950/1/CeSu103fin0.pdf

  pe scurt avem doua situatii prezentate in graficul de mai jos.http://www.agnet.org/htmlarea_graph/library/20110722114739/eb394f3.jpg (daca anumite conditii de temperatura umiditate pH compactare dimensiunea si tipul compostului nu sunt indeplinite o sa ai o gramada de gunoi care scoate aburi si nu o poti folosi eficient la incalzire.)

  curve 1 indicates that conditions of moisture, temperature, c:n ratio, and aeration are at optimum levels for rapid aerobic, thermophilic composting. within several days, the internal pile temperatures increase rapidly from the mesophilic (20 to 40°c) into the thermophilic (> 40°c) stage, after which the temperature begins to decline as available nutrients are depleted by the indigenous microorganisms.

  curve 2 indicates what might happen when certain parameters are deficient or outside their optimum range, which would limit the growth and activity of microorganisms and adversely affect the desired time-temperature transition for successful composting.

  RĂSPUNDE
 33. Cine-i interesat si optimist incearca, iar cine incearca nu greseste, si gaseste doar scuze….

  RĂSPUNDE
 34. interesant

  RĂSPUNDE
 35. Buna
  Ma intereseaza o astel de forma de a incalzi o casa si o sera . Poti sa-mi dai un mesaj cu numarul de telefon al persoanei care a realizat centrala din foto pentru a ma intilni personal cu el la fata locului .

  multumesc

  RĂSPUNDE
 36. Vreau mai multe detalii,unde ma pot informa?O persoana de contact, un nr de telefon pt a obtine mai multe detalii.Va multumesc

  RĂSPUNDE
 37. Buna ziua ,

  Revin cu rugamintea de primi mai multe detalii despre aceasta metoda si informatii despre cei ce au pus in practica metoda din foto . M-ar ajuta mult pentru a incepe ,fara sa ma pierd in detalii inutile . mULTUMESC

  RĂSPUNDE
 38. Salut,
  de unde as putea face rost de mai multe informatii vizavi de diametrul si tipul de teava folosit, lungimea si traseul optim functie de dimensiunile „centralei” date, tipul de pompa folosita etc.
  Multumesc.

  RĂSPUNDE
 39. Rog date de contact in Romania
  Multumesc.

  RĂSPUNDE
 40. Exista o astfel de centrala in Romania ??? Si daca DA unde anume?
  Multumesc.

  RĂSPUNDE
 41. Si totusi acest tip de incalzire se preteaza la clima Romaniei?Are cineva in aceasta tara?Poate saposteze cam cat costa constructia si tot ce este necesar pt a incalzi o casa de 150mp,si daca are randament la -15 gr?Multumesc

  RĂSPUNDE
 42. spre exemplu.daca ai o casa care are un necesar de 5 kw /termic/24h….si gramada ta de gunoi la 50 grade celsius…trebe sa produca cel putin 10 kw.

  RĂSPUNDE
 43. deci….in speta…instalatia functioneaza.asta e clar.ok.dar pt necesarul unei case…caldura+apa calda…..iti trebe mult mai mult.procesul de fermentare este permanent….foarte adevarat./dar daca caldura absorbita de schimbatorul de caldura este mai mare decat puterea de fermentatie…atunci procesul de fermentatie scade in viteza….implicit temperatura mai mica.

  RĂSPUNDE
 44. studiati,si…….comentati!

  RĂSPUNDE
 45. e…l-au vidut…l-au dat degeaba…ca daca il vindeau poate erau bani la buget!!!

  RĂSPUNDE
 46. multumim pt sugestii

  RĂSPUNDE
 47. frumos…

  RĂSPUNDE
 48. Voi incerca sa construiesc aceasta centrala,dar nu stiu de unde o sa iau atat compost,

  RĂSPUNDE
 49. Are cineva un raspuns la comentariul lui Cip?

  RĂSPUNDE
 50. As vrea sa posteze un comentariu si cineva care chiar a facut asa ceva.

  RĂSPUNDE
 51. Geoff Lawton are aceeasi sursa de incalzire si apa calda pentru ditamai proprietatea sa din Australia, numai ca dimensiunile difera: constructia e mult mai mare.

  RĂSPUNDE
 52. aceasta instalatie necesita cantitativ mult mai mult compost decit foloseste o gospodarie cu soba ,atita doar ca se pot utiliza si crengi subtiri .

  RĂSPUNDE
 53. Intrebare paie sau/si iarba tunsa putem folosi?

  RĂSPUNDE
 54. bine ca face francezi noi nu mai avem cu ce sa facem nu mai avem lemn.

  RĂSPUNDE
 55. Se poate face instalația și la baza ingrasamantului animalier? Cred care mult mai eficient după părerea mea (și la îndemâna microfermelor)

  RĂSPUNDE
 56. Jean Pain s-a nascut 1930 si a decedat 1981

  RĂSPUNDE
 57. Se pot pune si rumegus si vreascuri orice se descompune in timp.
  Tnx

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES