Știri

Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar

Centrala bio cu compost este o invenție atribuită francezului Jean Pain (1928-1931) și poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă.

Sistemul inovativ pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată clădura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural.

La baza centralei verzi se află, așa cum vă puteți da seama, proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge și 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de țeavă și de plasă de oțel, iar sistemul bio poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătrați, timp de cel puțin 12-16 luni – după care compostul trebuie schimbat.

Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri.

Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își contruiască singuri sursa de apă caldă și căldură.

1941470_10152282637857164_1367002020_o

Ca și material de bază apreciat ca fiind cel mai eficient, fermierii europeni recomandă frunzele și lemnul tocat de foioase (se pot folosi ramurile rămase în urma lucrărilor sezoniere din livezi sau parcuri). Cel mult 15% din compost poate fi reprezentat de lemn de pin, considerat mult prea ”acru” pentru microorganismele ”angajate” în descompunere.

În general, ca materiale de bază se folosește lemn verde bine tocat, o țeavă care conduce ușor căldura, o pompă și oțel de construcție folosit la garduri sau chiar gard din oțel galvanizat.

Odată ce lemnul este tocat, ridicarea sistemului se poate face în doar 6 ore, dacă se folosește și tractor cu un încărcător de mici dimensiuni.

Cum se construiește

Deloc de ignorat, ”centrala” este construită având la bază o folie de plastic groasă, precum cele folosite la amenajarea iazurilor, și care va asigura mai ales succesul primei faze de amenajare, când compostul este bine alimentat cu apă pentru a determina putrezirea lemnului. Peste folia de plastic se pune lemn tocat, apoi țeava în formă circulară și fixată de structură pentru a-și menține forma concentrică. Se repetă apoi procedeul pentru alte patru straturi de țeavă și cinci de lemn tocat (ultimul deasupra).

În privința secretelor care asigură funcționarea centralei cu compost, fermierii francezi spun că este important ca lemnul să nu fie tocat foarte fin, pentru ca bucățile să permită oxigenarea în interior și stimularea procesului de descompunere. Un alt element important este udarea permanentă în primele patru zile, în așa fel încât compostul să fie cel puțin 70% bine înmuiat. Se pare că o greșeală frecventă ce poate da peste cap planurile fermierului este ca acesta să nu ude suficient sau să nu aibă lemn crud în componența ”centralei”.

Frumusețea acestui sistem este că materiale inițiale – țeava, gardul, pot fi refolosite timp de 10-15 ani, cu aceeași eficiență.

Centrala cu compost este o soluție și pentru încălzirea solariilor pe timp de iarnă.

EXITCARD EXITCARD

19 Comments on Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar

 1. Si totusi acest tip de incalzire se preteaza la clima Romaniei?Are cineva in aceasta tara?Poate saposteze cam cat costa constructia si tot ce este necesar pt a incalzi o casa de 150mp,si daca are randament la -15 gr?Multumesc

 2. Salut,
  de unde as putea face rost de mai multe informatii vizavi de diametrul si tipul de teava folosit, lungimea si traseul optim functie de dimensiunile „centralei” date, tipul de pompa folosita etc.
  Multumesc.

 3. Buna ziua ,

  Revin cu rugamintea de primi mai multe detalii despre aceasta metoda si informatii despre cei ce au pus in practica metoda din foto . M-ar ajuta mult pentru a incepe ,fara sa ma pierd in detalii inutile . mULTUMESC

 4. Buna
  Ma intereseaza o astel de forma de a incalzi o casa si o sera . Poti sa-mi dai un mesaj cu numarul de telefon al persoanei care a realizat centrala din foto pentru a ma intilni personal cu el la fata locului .

  multumesc

 5. inainte de a incepe sa construiti ceva e bine sa aruncati o privire in lieratura de specialitate. e mai putin mai complicat daca vrei sa faci un sistem care sa functioneze „OK”.
  easy reading : http://aem.asm.org/content/33/2/345.full.pdf
  science reading: http://pub.epsilon.slu.se/950/1/CeSu103fin0.pdf

  pe scurt avem doua situatii prezentate in graficul de mai jos.http://www.agnet.org/htmlarea_graph/library/20110722114739/eb394f3.jpg (daca anumite conditii de temperatura umiditate pH compactare dimensiunea si tipul compostului nu sunt indeplinite o sa ai o gramada de gunoi care scoate aburi si nu o poti folosi eficient la incalzire.)

  curve 1 indicates that conditions of moisture, temperature, c:n ratio, and aeration are at optimum levels for rapid aerobic, thermophilic composting. within several days, the internal pile temperatures increase rapidly from the mesophilic (20 to 40°c) into the thermophilic (> 40°c) stage, after which the temperature begins to decline as available nutrients are depleted by the indigenous microorganisms.

  curve 2 indicates what might happen when certain parameters are deficient or outside their optimum range, which would limit the growth and activity of microorganisms and adversely affect the desired time-temperature transition for successful composting.

 6. Aceasta metoda a aparut in revista FLACARA prin’81,si alte publicatii,,nu a facut nimeni nimic,nu ne place munca,stam ca dobitocii,suntem o natie de puturosi si lenesi,,,stam cu mina intinsa si sa ne vina totul pe teava,daca se poate degeaba,,,asta-i adevarul !

 7. Ce nu se spune in articol (dar este precizat in filmul atasat acestuia) este faptul ca pe langa energia calorica dezvoltata in timpul procesului de fermentare, se dezvolta o cantitate importanta de gaz metan (cateva mii de litri). Daca metanul nu este captat pentru a fi utilizat in gospodarie ca atare sau pentru a genera eventual electricitate, acesta va fi eliberat in atmosfera. Oare cati stiu ca metanul este de 30 de ori mai periculos ca efect (gaz de sera) decat dioxdul de carbon, si este pe locul doi dupa acesta ca nivel al emisiilor la nivel global. Votez cu 2 maini pentru implementarea acestor solutii ecologice, atata timp cat ele nu vor genera pe langa efectele dezirabile si efecte negative asupra mediului.

  • @Cip. Gazul metan nu se produce oricum prin descompunerea resturilor din lemn fie ca le lasi sa se descompuna singure sau le aduni pe toate la un loc si accelerezi procesul?
   Lemnul verde poate fi rezultat de la taierile sezoniere ale pomilor din livada. Insa pentru solutia propusa ai nevoie de aproximativ 50 mc de material pentru compost (din care se scade volumul tevilor) o data la 12-16 luni. Inca o problema ar fi temperatura exterioara pe tot timpul anului fata de exemplul aratat. Pentru cei care reusesc sa adune cantitatea necesara de material si au un spatiu atat de mare de incalzit (1500mp), probabil o sera, este posibil sa fie eficient. Insa mai sunt de facut ceva calcule pentru adaptarea solutiei in Romania, poate o solutie de dimensiuni mai reduse daca se poate pastra eficienta.

  • daca atata gaz metan e eliberat din acest compost e clar ca el a fost absorbit din natura si revine in natura, mai trezi ti va si terminatzi cu atata efect de sera, nu va mai ingrijoratzi cu atata psihoza paranoica de efect de sera, ca nu exista asa ceva …e o inventie guvernamentala dezgustatoare, pt marirea taxelor, peste tot la masini e afisata emisia de carbion, cati isi cumpara o masina pe criteriul acesta (nimeni), deci e o manipulare groteasca care vrea sa ne invetze pe noi sa credem in aceasta incalzire globala si sa acceptam supra taxarea

  • Poate daca s-ar ingropa instalatia s-ar putea capta si biogazul ? dar atunci ajungem la instalatiile clasice de biogaz si costurile cresc cu mult .

 8. In cercurile de permacultura de la noi se discuta de cativa ani de aceasta centrala. Erau mai multi doritori s-o construiasca. Nu stiu daca cineva de la noi a si facut-o.

 9. buna ziua
  puteti sa-mi dati mai multe detalii despre centrala verde aceea cu compost,de unde pot lua mai multe informatii,daca are cineva in romania?

  va multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*


AGROCONCEPT