• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lecție de viață cu doi tineri din Cluj: S-au întors din străinătate pentru a crește găini nestresate și legume bio

    Gabriela Gimbășanu -

    Pentru mulți tineri plecați să lucreze în străinătate, visul cel mare este să economisească suficienți bani pentru a se întoarce acasă, pentru a pune pe picioare o afacere și pentru a duce un trai decent. Acest vis a devenit realitate pentru soții Cristina și Cristian Iepure care, după ceva timp petrecut printre străini, s-au decis să ducă o viață mai sănătoasă acasă, în România, în județul Cluj.

    „Umblând de-a lungul timpului prin țări străine, am sesizat faptul că în magazine se găsesc produse nesănătoase. Dorind să mâncăm cât mai sănătos, la întoarcerea în țară, în 2012, ne-am hotărât să ne mutăm în provincie, în satul Salicea, situat la 14 kilometri de Cluj.”, începe Cristian Iepure să depene firul aventurii unei tinere familii care s-a mutat la țară.

    Piatra de temelie a deciziei luate a fost casa moștenită de Cristian de la bunici, locul unde cei doi au decis să locuiască permament și să pornească la drum cu o microfermă de găini ouătoare. ”După ce ne-am stabilit în casa pe care soțul meu a primit-o moștenire de la bunci, am cumpărat câteva găinușe de ouă, pentru consumul propriu. Odată cu trecerea timpului, cunoștințele noastre, în special prietenii, au început să ne întrebe dacă avem de vânzare ouă. Așa ne-a încolțit în minte ideea de a începe un mic business cu găini ouătoare”, a declarat pentru Agrointeligența, familia Iepure, despre începuturile afacerii cu găini ouătoare.

    pag 51

    Despre investiția inițială în păsări, Cristina își amintește că au cumpărat 30 de găini din rase specializate în producția de ouă, adică Isa Brown și Lohmann Brown. A fost doar începutul, dar i-a costat pentru că fiecare găină a fost cumpărată de la crescători cu 26 de lei. “Am luat anul următor alte 30 și am ajuns astăzi să avem nici mai mult nici mai puțin de 100 de găinușe care ne asigură consumul propriu și ne ajută să obținem și un venit din vânzarea lor”, ne spune proprietara afacerii agricole pentru că, între timp, Cristian a înființat și o firmă specializată în amenajări exterioare, în special de grădini sau mici spații verzi.

    Totuși, agricultura reușește să le aducă în continuare un câștig constant și, foarte important, îi ține conectați la un stil de viață sănătos, cu mult timp petrecut în aer liber. Iar pentru a fi siguri că nu doar ei se bucură de viață, dar și găinușele, cei doi soți au investit 7.000 de lei într-un adăpost pentru păsările de curte care, cu noile condiții, au crescut randamentul producției de ouă. “Noi am cumpărat puicuțe care, la o vârstă de 16 săptămâni, încă nu făceau ouă. Au început ouatul după 5 săptămâni de când le-am achiziționat noi. Începutul a fost greu, ne-am lovit de multe bariere, dar ne-am sprijinit unul pe celălalt și așa am reușit să izbutim”, ne-a povestit Cristina Iepure, despre felul în care a reușit să depășească toate provocările unei mici afaceri pornite la țară.

    Internetul le-a oferit toate informațiile necesare

    Deși anterior nu au avut vreo legătură cu creșterea păsărilor sau cu agricultura, familia Iepure s-a apucat nu doar de creșterea găinilor, ci și de grădinărit. To din dorința dorința de a mânca cât mai sănătos. ”Am văzut cum se cresc găinile la buncii noștri, noi nu am fost niciodată implicați în această activitate. Ne-am apucat de această mică afacere fără să avem vreo informație concretă sau vreo experiență. Am petrecut nopți întregi căutând informații pe internet, prin reviste, prin cărți, dar așa cum probabil știți, nevoia te învață. Problemele cu care te confrunți direct sunt cele care te determină să acționezi”, explică astăzi crescătoarea de găini ouătoare.

    Găini din rasa Lohmann Brown

    Cât despre provocările începuturilor, Cristina își amintește că a descoperit imediat că rasele de găini ouătoare sunt foarte sensibile și orice schimbare de temperatură le afectează ouatul. Un element important pentru o mică fermă de familie situată într-o zonă geografică mai rece, așa că famila Iepure s-a hotărât, ca pe lângă invetiția în adăpostul solid, să le ofere găinilor și o sursă de căldură. ”Tocmai pentru a nu le influența rata de ouat, în adăpost le-am făcut și o sobă pe lemne, care ne ajută să le oferim o temperatură optimă pe perioada iernii. Am luat decizia de a face o sursă de căldură, mai ales ca prin partea noastră, temperaturile sunt scăzute iarna”, a vorbit clujeanca, despre condițiile pe care le oferă păsărilor.

    Tot din rezistenței păsărilor la condițiile locale, tânăra familie a decis să ce concentreze pe o singură rasă de păsări. “Am crescut de-a lungul timpului găini ouătoare din două rase diferite: Isa Brown și Lohmann Brown. Cele două rase au o rată de ouat asemănătoare. Ne-am axat în ultimul timp doar pe creșterea gănilor din rasa Lohmann Brown pentru că acestea sunt puțin mai corpolente și suportă mai bine frigul”, este motivată decizia familiei.

    Cum sunt hrănite găinile

    “Folosim în hrana lor cereale și șroturi: grâu, porumb, șrot de floarea-soarelui, șrot de soia și iarbă verde la care adăugăm și calciu pentru a obține ouă cu coaja tare. Soțul meu se ocupă de rețeta de furajarea a găinilor. Vindem oul în această perioadă cu prețul de 0,70 de bani. Pentru că mergem destul de des la Cluj, livrăm ouălele clienților noștri direct acasă, în baza unei comenzii făcută în prealabil. Avem cumpărători care vin la noi la poartă, în special familiile cu copii, care vor să se convingă de faptul că găinile noastre se bucură de libertate și nu sunt crescute în baterii” – Cristina Iepure, despre hrana naturală pe care o adminstrează găinilor ouătoare din Salicea.

    Livrare la domiciliul clienților

    Mici fermieri reușesc să-și vândă producția de ouă prin intermediul clienților pe care au reușit să-i fidelizeze de-a lungul timpului.“Ne-am creat un renume în zonă și încet-încet oamenii au început să vină la noi și să vadă, în primul rând, cum sunt crescute găinușele noastre și abia după ce se conving că ele nu sunt stresate, se hotărăsc să cumpere. Noi creștem găinile în sistem tradițional, păsările au acces, pe timpul verii la spațiu verde, unde pot mânca liniștite. Pe timpul iernii mai cresc în solar câteva buruieni pe care le culeg și le dau găinilor”, a precizat Cristian Iepure.

    solarii Salicea Cluj

    Soluții naturale: urzica și cenușa

    O altă activitate de care se ocupă familia Iepure este cultivarea legumelor bio în spații protejate, folosind doar soluții naturale în combaterea bolilor și dăunătorilor. ”În afară de creșterea găinilor avem și două solarii, amplasate pe o suprafață de 180mp, în care ne producem legume proaspete pentru noi și pentru cei care doresc să cumpere. Clienților noștri le oferim varinata de a-și culege singuri legumele din solarii. Cultivăm: roșii, salată, ceapă verde, castraveți, spanac, ardei. Totul este natural, pentru a combate bolile și dăunătorii ne folosim de urzică. O punem la macerat și facem o soluție cu care stropim în solar. Pentru dăunători ne mai ajută și găinușele. Cenușa pe care o strângem în timpul iernii o folosim tot la stropit legumele, ne ajută să combatem afidele și este extrem de benefică în neutralizarea solurilor acide”, a tănăra fermieră despre cealaltă activitate pe care o desfășoară, pe lângă creșterea găinilor.

    “În afară de grădinărit și de creșterea găinilor, avem și alte animăluțe: pui, porci și mărturisesc că mi-ar fi plăcut să avem și o văcuță sau o bivoliță. Din păcate munca în agricultură nu se termină niciodată, noi suntem tineri și nu prea avem mult ajutor. Singurii care ne dau o mână de ajutor sunt părinții noștri care vin la sfârșit de săptămână și au grijă atât de găinușe cât și de munca în grădină”, ne-a mărturisit Cristina Iepure.

    “Eu cred că oricine se poate ocupa de grădinărit și de creșterea găinilor în sistem tradițional, pentru consum propriu. Este important de știut că, indiferent spre ce optezi să te îndrepți, este mult de muncă și activitatea în grădină îți ocupă aproape tot timpul. La început vei trece prin multe provocări, important este să ai puterea și susținerea suficientă pentru a trece peste greutăți. Îi îndemn pe toți cei care au un teren să-l valorifice!”, Cristina Iepure, proprietara microfermei de găini ouătoare din localitatea Salicea, județul Cluj.

    Foto: Ouă de casă Salicea Cluj/Facebook.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ce putem planta lângă sau sub un nuc Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds