Pomul care face roșii: Un soi aparte de tomate crește ca un arbore din care se culeg apoi fructele zemoase
Gabriela Gimbășanu -Roșia-pom pare, la prima vedere, o plăsmuire a imaginației, dar vă spunem că acest soi este cât se poate de real și este cultivat chiar și de către legumicultori români pasionați de cultura de tomate. Este adevărat că soiul nu este autohton, ci își are orginea în Italia, nefiind însă vorba de vreo modificare genetică, ci specialiștii spun că roșiile pom au fost obținute în urma unui proces de hibridare.
Cel care le-a descoperit și le cultivă în grădina sa de 1.000 mp, din Bălțătești, județul Neamț este Valentin Cucu un cunoscut legumicultor și culegător de semințe de plante mai puțin cunoscute publicului larg.
“Acest soi de roși l-am căutat timp de trei ani. După ce am văzut o poză care m-a lăsat cu gura cascată. Am tot căutat să găsesc sămânță și să văd dacă se pot obține aceleași rezultate și în clima de la noi din țară. La origine este un soi italian, care a fost obținut prin 1937 de o familie de grădinari. La vremea în care căutam eu sămânța, nu am găsit-o în Italia, ci am cumpărat-o din Canada, țară care are o climă destul de asemănătoare cu a României”, a declarat, pentru Agrointeligența Vali Cucu, legumicultor din comuna Bălțătești, județul Neamț.
Producție bună de pe un singur fir
Pasionat de cultivarea și descoperirea de soiuri noi de roșii, cultivatorul din Bălțătești a pus în pământ și pomul lăudat. Rezultatele obținute au fost surprinzătoare.
“Acest soi este caraterizat de o productivitatea foarte mare. Anul trecut, de pe patru fire, puse în ghivece mari de 50 litri, am recoltat 36 kilograme de roșii, asta în condițiile în care trei etaje de flori mi-au avortat în lunile iulie, august. Probabil dacă aceste flori nu avortau obțineam o producție mult mai ridicată. Fiind o plantă care crește destul de mult, atingând o înălțime de peste 2 metri, are nevoie de o susținere adecvată, fiind necesară legarea în permanență a ramurilor”, ne-a vorbit agricultorul, despre performanțele de producție ale roșiei-pom.
Dacă are condiții, rezistă și 7 ani
Roșia-pom este un soi peren și dacă i se asigură o temperatură de 15-18°C, pe perioada iernii, planta poate rezista și șapte ani. Acest soi dă un randament mai mare dacă este cultivat în sere sau solarii, intercalat de alte plante.
“Fructele sunt foarte gustoase și au o formă neregulată. Specialiștii spun că, dacă se asigură condițiile optime, începând cu anul 4 de la plantare, de pe o singură plantă se pot recolta și 100 kilograme. Este un soi care consumă foarte multă apă, pe timp de vară, le pun cam 10 litri de apă pe zi, la fiecare ghiveci. Nu au nevoie de condiții speciale, dar eu le protejez cu plasă de umbrire”, ne-a spus Vali Cucu, despre pretențiile de cultură ale roșiilor-pom.