• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se crește Araucana, rasa de găini cu cele mai sănătoase ouă

    agrointeligenta.ro -

    Creșterea găinilor de rasă poate deveni o activitate profitabilă dacă alegi să investești într-o rasă specială care promite să facă ouă cu colesterol aproape zero și cu un raport mai bun al elementelor nutritive. În această cetgorie intră și rasa Araucana despre care se spune că produce cele mai sănătoase ouă, ușor de recunoscut pentru că aceste ouă de găună sunt verzi.

    Pentru a aflat mai multe despre creșterea găinilor Araucana, Agrointeligența a luat legătura cu un pasionat care știe foarte bine atât cum se comportă aceste păsări, dar și ce le deosebește de alte găini. Sergiu Cantemir este din Brașov și se ocupă de creșterea găinilor de rasă pură de mai bine de 5 ani, astfel că printre cele 10 rase pe care le îngrijește cu dăruire se numără și Araucana potârnichiu sălbatică. Brașoveanul crește această rasă pentru competiții, nu pentru activitate comercială. Cu toate acestea, fermierul a fost de acord să împărtășească, pentru cititorii Agrointeligența o parte din experința și cunoștințele sale referitoare la rasa de găini Araucana.

    cocos araucana

    Găinile Araucana nu au coadă

    Caracteristica ușor de observat care deosebește Araucana de celelalte rase de găini este faptul că îi lipsește ultima vertebră codală.

    “Practic, găinile din rasa Araucana nu au coadă. Această rasă de găini nu are “târtiță”, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă, asemănătoare altor rase de păsări. Araucana a fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă salbatică, care a fost ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producția de ouă”, a declarat pentru Agrointeligența Sergiu Cantemir, care se ocupă de creșterea găinilor de rasă în localitatea Cincșor, județul Brașov.

    Ce conțin ouăle găinilor Araucana

    Conținutul ouălor verzi de Araucana au fost studiate pentru a cunoaște beneficiile acestora. Studiile efectuate pe ouă au arată că gălbenuşul provenit de la găinile Araucana are un conţinut de grăsimi mai ridicat (270 mg/g gălbenuş) decât cel din ouăle de găină obișnuită (200 mg/g gălbenuş). De asemenea, ouăle Araucana au un raport mai mare între gălbenuş şi albuş (33/100 faţă de 23/100). Luând în considerare greutatea medie a unui ou, ouăle Araucan furnizează: 4 g lipide; 219 mg colesterol şi 0.47 mg carotenoide per portie (un ou); în timp ce ouăle ISA Brown furnizează; 3 g lipide; 213 mg colesterol şi 0.50 mg carotenoide per porţie (un ou).

    O caracteristică interesantă este compoziţia în acizi graşi a ouălor Araucana, care este diferită de cea a ouălor de găină autohtonă. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au un conţinut mai ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, de acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA (acizi omega-3 care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte), şi un raport mai bun între acizii graşi omega-6/omega-3 comparativ cu ouăle ISA Brown.

    Ouă verzi de găină Araucana
    Ouăle găinilor Araucana au culoarea verde cu diferite nuanțe

    Prețul unui ou de Araucana ajunge la 5 lei bucata

    Având în vedere toate aceste caracteristici ale ouălor prețul de valorificare este unul destul de mare, astfel că un ou din rasa Araucana are un preț care pleacă de la 2,5 lei și poate ajunge până la 5 lei.

    Practic la o producție de 150 de ouă pe an, scăzând ce oprești pentru întinerirea efectivului matcă, poți obține un venit de 360 lei, doar de la o găină. Dacă în schimb alegi să scoți pui și să-i vinzi, atunci venitul crește. Astfel, un pui din această rasă se vinde cu un preț ce pleacă de la 15 lei și poate ajunge la 25 lei.

    Rasa franțuzească de găini Marans are aceleași carateristici

    Brașoveanul ne-a mărturisit că nu poate confirma sau infirma dacă ouăle de Araucana sunt cele mai sănătoase, însă studiile publicate au făcut că lumea să caute produsele de la această pasăre, ceea ce face ca afacerea cu ele să fie una de viitor. “Eu nu am testat ouăle să vad exact ce conțin. Așa vă pot spune că și rasa franțuzească Marans negru-arămiu este o găină care face ouă de culoare maro închis. Coaja oului arată ca ouăle vopsite de Paști cu foi de ceapă roșie. Și despre Marans se spune că ar face ouă fără colesterol și că au un conținut foarte bogat în fier. Nu am avut curiozitatea să verific dacă ce spun alți este și adevărat”, ne-a vorbit tânărul crescător, despre caracteristicile similare pe care le are rasa Maranus.

    Cocos Araucana cu penaj pestrit
    Cocoș de Araucana

    Găinile Araucana  au un ritm de creștere foarte bun

    Rasa Araucana prezintă un ritm de creștere alert.

    “Sunt găini mult mai mici ca talie, decât găinile obișnuite, femelele ajung la 2 kilograme, iar cocoșul undeva la 3 kilograme. Anul acesta, în februarie, am fost în Germania, de unde mi-am adus ouă de găini Araucana de la cineva care avea un cocoș care avea o greutate de 4 kilograme. Pot spune că puii din ouăle aduse din Germania par puțin mai mari, să vedem rezultatul final. Puii Araucana cresc repede, în același ritm în care cresc și pui de carne, doar că Araucana se oprește din creștere când ajunge la 1,5 kilograme ”, a declarat pentru Agrointeligența Sergiu Cantemir.

    Araucana nu este o rasă performantă pentru producția de ouă

    Rasa Araucana nu est o rasă foarte performantă în ceea ce privește producția de ouă. Depune în medie 150-170 de ouă pe an, dacă sunt hrănite și tinute în adăposturi corespunzătoare.

    “Nu are un ritm de ouat așa de bun ca și rasele specializate pe producția de ouă. Eu merg foarte mult pe rasa Araucana potârnichiu sălbatic, din punctul meu de vedere această rasă este cea mai Araucană dintre Araucane. Este rasa salbatică ce și-a păstrat anumite caracteristici ale rasei din traiul în sălbăticie. Celelalte varietăți de culori se obțin prin infuzare, dar obții o culoare nouă cu riscul de a pierde mare parte din caracteristicile rasei”, ne-a spus brașoveanul despre ”cea mai Araucană dintre Araucane”.

    Hrana, temperatura și lumina – factori esențiali pentru producția de ouă la Araucana

    Ca să atingi stasul de producție al rasei trebuie să respecți trei factori esențiali: hrană, temperatură și lumină.

    “Găinile au nevoie de o temperatură nu foarte ridicată pe timpul verii și nu foarte rece pe timpul iernii. În ceea ce privește lumina, pentru a oua, păsările au nevoie de o perioadă de iluminat mai mare, acesta este și motivul pentru care ele ouă mai mult vara, pentru că beneficiază de un număr mai mare de ore de lumină pe parcursul unei zile. Dacă unul din cei trei factori este în dezechilibru automat scade și producția de ouă. Producția de ouă mai depinde și de linia din care provin, modalitatea în care au fost selecționate. Sunt multe lucruri care stau la baza obținerii unor producții pe care le oferă stasul de rasă”, ne-a vorbit tânărul crescător din județul Brașov despre condițiile pe care trebuie să le respecți pentru a obține stasul de producție.

    Hrănirea găinilor Araucana cu furaje speciale

    Brașoveanul se ocupă de creșterea și îngrijirea unor rase mai puțin întâlnite la noi în țară. Tocmai de aceea folosește pentru hrana lor furaje speciale pentru găini care fac ouă de reproducție, pe care le procură de la o firmă specializată din Prahova. Iată ce spune crescătorul despre hrănirea găinilor Araucana cu furaje speciale: “Furajele pentru ouă de reproducție au alte caraterisitici, conțin proporții variate de proteine, vitamine și substanțe care contribuie la creșterea imunității păsărilor. Ai nevoie de genul astă de furaje, dacă faci ou de reproducție, pentru că practic embrionul se hrănește din gălbenuș, iar dacă gălbenușul nu are o consistență bună, bogată în proteină nici puiul nu este sănătos și viguros așa cum ar trebui să fie. Un pui care a plecat bine se va transforma într-o găină adultă sănătoasă, de accea hrănirea corespunzătoare este o prioritate”.

    Araucana este o rasă rezistentă la boli

    Rasa Araucana are o imunitate foarte ridicată, nefiind vulnerabilă în fată bolilor.

    “Rasa Araucana nu este o rasă inventată, este o rasă descoperită și și-a păstrat multe caracteristici pe care le avea de la originea ei sălbatică. În general găinile sălbatice ouă mai puțin decât cele specializate pe producția de ouă. Coaja oului este de culoare verde-albăstrui, tot datorită originii ei sălbatice. Rasa Araucana face aproximativ 15 ouă după care clocesc – acesta este instinctul lor de înmulțire. Odată aduse și domesticite, această rasă a ajuns la o producție mai bună de ouă. Cu toate acestea și-au păstrat din caracteristici, încep ouatul ceva mai târziu și are tendința să clocească foarte des”, a declarat pentru Agrointeligența tânărul crescător din județul Brașov.

    gaini Araucana crescute la curte

    Araucana nu se pretează la creșterea în sistem intensiv

    Fiind o rasă cu origini arhaice, crescătorul Sergiu Cantemia consideră că cei care își doresc să exploateze rasa Araucana în sistem intensiv sau superintensiv nu vor avea prea multe șanse de reușită.

    “Chiar dacă le asiguri iluminat și tot ce le trebuie, găina va funcționa tot pe sistemul ei din sălbăticie. Este o rasă de găini destul de scumpă și ouăle sunt valorificate destul de bine și dacă ești într-o zonă apropiată de București vei reuși să vinzi ouăle la un preț bun. Trebuie să ținem cont de carateristicile și originile ei salbatice, Araucana nu se va adapata niciodată dacă va fi explotată în sistem intensiv sau superintensiv”, subliniază pentru Agrointeligența Sergiu Cantemir, crescător de păsări de rasă din județul Brașov.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!