• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prima cooperativă țărănească produce bio: Producția se vinde prin magazinul propriu din Sibiu, iar fermierii noi primesc consultanță gratuită

    Roxana Dobre -

    Fermierii care produc bio sunt, de cele mai multe ori, mici afaceri care cu greu răzbesc pe piață. Un număr de 15 gospodari din județele Sibiu și Mureș și-au dat seama că șansa lor stă în unitate, așa că încă de acum 10 ani și-au înființat propria cooperativă. Biocoop este, de altfel, prima cooperativă țărănească ecologică din România întrucât producătorii nu doar că dețin gospodării țărănești, dar și-au obținut și certificare de fermieri bio.

    Cooperativa Biocoop a luat ființă acum 10 ani, dar au fost necesari peste doi ani ca gospodarii sibieni să se organizeze așa cum cere legislația. Au fost deschizători de drumuri, iar acum se pot mândri că au propriul magazin, lucrează în echipă și au devenit parteneri de nădejde pentru consumatorii fideli ce le caută produsele. Se comercializează tot ce îți poți imagina, bunătăți produse100% la țară respectând regulile agriculturii ecologice: de la suc de mere la plăcinte, brânză de capră, siropuri, ceaiuri și chiar sare cu ierburi aromate.

    magazin cooperativa taraneasca”Membrii Biocoop sunt țărani mai mici, producători direcți pentru ceea ce comercializăm prin cooperativă. Toată lumea vinde produsele în magazinul propriu pe care îl avem la Sibiu și care se și numește Biocoop Sibiu (este situat pe strada Avram Iancu, la numărul 11 – n.r.). Acolo mai avem și câteva produse comerciale pentru diversitate, dar 90% din spațiul nostru este ocupat de produsele provenite de la țăranii din cooperativă. Fiecare membru este responsabil pentru produsele lui, astfel că ambalează sau înfrumusețează marfa cum vrea să fie vândută mai bine”, a declarat pentru Agrointeligența, Wilhelm Tartler, recunoscut apicultor din Sibiu și unul dintre fondatorii cooperativei.

    966018_602645873099360_954363208_o

    Bio înainte ca bio să fie la modă

    Avantajul mare al țăranilor din județele Sibiu și Mureș este că au învățat ce înseamnă bio încă de dinainte ca agricultura ecologică să fie o tendință în agricultură. Pe vremea aceea, adică acum 10 ani, nici legea nu era clară, dar cooperativa i-a ajutat pe toți să afle care sunt normele europene și să le respecte întocmai. Marea nemulțumire a tăranilor bio este acum intrarea pe piață a oportuniștilor ”ecologici”, adică a celor care au intrat în business doar pentru subvenții și nu se țin de reguli.

    Mândria celor care se numesc ”țărani”

    Un alt element de lăudat la membrii Biocoop este modul în care rostesc cu mândrie cuvintele ”țăran”, ”țărănească” și ”cooperativă”. Pentru ei, acești termeni înseamnă mai mult decât o cale de a ajunge la inima consumatorului sau de a aștepta facilități fiscale din partea Guvernului. Ei s-au asociat pentru că așa au simțit că trebuie, au simțit că vor să se gospodărească împreună. Abia acum se gândesc mai departe la a-și crește lanțul și numărul de membrii pentru că și magazinul lor din Sibiu începe să facă cu greu cererii venite din partea clienților fidelizați.

    Biocoop este mai mult decât o cooperativă, mai spune Wilhelm Tartler, unul ditnre puținii sași rămași în Transilvania. Pentru membrii săi, Biocoop este o familie mai mare în care membrii oferă întotdeauna consultanță în domeniu celor interesați.

    Utilajele nu se folosesc la comun

    “Noi nu suntem în competiție, suntem o echipă și ne ajutăm reciproc cu sfaturi, cu nutrețuri, cu ingrediente. Fiecare de ce are nevoie. În schimb, nu folosim la comun utilaje sau terenuri ca la alte cooperative. Fiecare își lucrează pământul și produce prin propria tehnologie”, ne-a mai explicat apicultorul.

    O altă regulă a Biocoop este că fermierii vând doar 50% din producție prin magazinul propriu. Restul sunt liberi să își valorifice marfa cum doresc: la alte magazine, direct pe internet sau la fermă. “Mai vindem și la magazinele ecologice din București, alții merg și la piață sau la târguri. Sau chiar online și direct din fermă. Majoritatea fermierilor înscriși în cooperativă au și cazare, așa că omul poate merge să vadă singur cum merg lucrurile la o fermă și poate cumpăra direct de la fermier ce îl interesează”, explică președintele Biocoop modul în care țăranii bio își distribuie produsele.

    miere Hamba

    Cooperativa poate fi înființată cu cel puțin cinci membri

    Despre numărul de membrii ai Biocoop, Wilhelm Tartler a recunoscut că acesta fluctuează – nu toți rezistă la ritmul pe care membrii mai vechi îl impun. ”Membrii noi apar mereu. Dar mai mult de 15 producători nu a crescut până acum pentru că unii vin, alții pleacă”, precizează sibianul.

    Despre condițiile minime de înființare a unei cooperative, președintele Biocoop spune că acestea sunt legate de numărul de membrii – minim cinci, și existența unui sediu. “Nu este mare bătaie de cap. Oricine poate înființa pe plan local. Cred că important este să ai voință și un scop clar. La noi cotizații nu se plătesc, ci se trage “cotizația” din produs. Produsele care intră în magazin se vând cu un preț mai mare decât cel negociat și este o diferență care rămâne pentru întreținerea magazinului : utilități, vânzătoarea etc.”, mai spune sibianul.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Principalele teme din agricultura ecologică de la nivelul UE, dezbătute la Madrid Cum se produce porumbul siloz bio, baza furajării vacilor de lapte din fermele Silvania Bio Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte