• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea lui Giorgio – Marele Alb care s-a făcut uriaș cu zer și plimbări în aer liber

    Gabriela Gimbășanu -

    Giorgio. Așa îl strigă Vasile Coraciuc pe porcul care a strâns deja sute de like-uri pe Facebook, multă lume întrebându-se dacă imaginea în care crescătorul apare cu „uriașul” nu este trucată.

    ”Nici vorbă”, ne-a spus Vasile Coraciuc, fermierul de 44 de ani care crește porci și vaci de carne în localitatea suceveană Marginea. A lucrat 16 ani în Italia, într-o fermă de suine, iar după ce a deprins ”șiretlicurile” profesioniștilor, s-a întors acasă să își facă propria afacere cu animale. A pornit la drum cu economiile făcute printre străini și multă voință. Și cu Giorgio.

    De altfel, în poza postată pe internet, pe grupul de Facebook ”Fermierul român” de către Florin Lungu, cumnatul lui Coraciuc, Giorgio avea doar un an și patru luni și atinsese deja 480 de kilograme. Acum este…mai mare!

    Este ”italian”

    Rasa lui Giorgio este ușor de identificat pentru specialiști: este un Marele Alb. ”Am în fermă un porc din rasa Marele Alb, în vârstă de 3 ani, ce atinge acum o greutate de 500-550 kilograme. Porcul cel mare de la mine din fermă se bucură de toată atenția mea, numele lui este Giorgio și am grijă să nu-i lipsească nimc. Așa cum și numele sugerează porcul Giorgio este italian, l-am adus de acolo pentru că am rămas impresionat de greutatea care poate să o atingă. L-am adus în România, i-am facut buletin de român, dar i-am păstrat originea italiană”, ne-a povestit fermierul sucevean, cu care am reușit să vorbim la telefon la scurt timp după ce poza lui Giorgio a început să facă furori pe internet.

    Porcul e mereu la dietă

    Hrana porcului Giorgio nu se deosebește cu nimic de hrana oricărui porc din ferma de la Marginea. Cum mănâncă un porc de 100 kilograme, așa mănâncă și el. ”Oricum nu îi dau să mănânce atât cât ar trebui, îl țin la dietă, dacă se poate sunpe așa, pentru că potențialul lui de greutate este de 700-750 kilograme. Am grijă să nu ajungă la această greutate pentru că pot apărea probleme cu oasele și nu vreau să risc să-l pierd”, ne explică crescătorul care ne spune și că Giorgio mănâncă doar cereale de grâu, orz, secară, floarea-soarelui, ovăz, lucernă – toate măcinate împreună și administrate sub formă de făinuri. Mai special este faptul că pentru Giorgio, apa este înlocuită cu zer.

    Cum era de așteptat porcul-vedetă este folosit doar pentru montă artificială și nu va vedea prea curând lama cuțitului. ”Pentru montă am mai mulți porci, dar în acest moment Giorgio este cel mai mare din fermă. Am un alt vier mai mic, la vreo patru luni, am unul la un an. Rasele de vieri diferă pentru că și oamenii vor altceva, în acest fel mi-am cumpărat și un mistreț, dar și un vier din rasa Mangalița. La porci ai nevoie de mai multe rase”, ne spune Vasile Coraciuc puțin despre strategia sa de afaceri.

    Recordul fermierului, un Duroc de 640 de kilograme

    De altfel, Giorgio nu este cel mai mare porc pe care fermieul l-a crescut la el în fermă. ”Nu este chiar cel mai mare, am avut, acum ceva ani, un vier din rasa Duroc care a ajuns la o greutate de 640 kilograme”, ne mai spune crescătorul.

    Porcul Giorgio are urmaș în tot județul Suceava: ”Nu pot spune că urmașii lui Giorgio au o creștere mai rapidă, doar că, după vârsta de 6 luni, dacă e hrănit cum trebuie acest porc poate lua, până la 1,5 kilograme pe zi. Nu trebuie doar să-i dai mâncarea și să pleci, trebuie să stai cu el, să vezi că a mâncat, să vorbești cu el, doar așa vei reuși să obții porci cu greutate mare. Trebuie să îți petreci mult timp cu animalul, dacă întradevăr vrei să faci ceva”.

    Pentru că are o greutate considerabilă porcul Giorgio iese zilnic la plimbare, tocmai pentru că fermierul vrea să îl țină în formă și binedispus.

    Cât despre restul animalelor din ferma sa, deși Giorgio îi răpește destul de mult timp, Vasile Coraciuc are mare grijă și de restul porcilor – 50 la număr, toți de vânzare. ”Nu sunt axat exclusiv pe creșterea porcilor, cresc și vaci de carne. Efectivul la vacile de carne variază și el, în funcție de perioada din an. În ceea ce privește vacile de carne, eu cresc doar vaci din rasa Bălțată Românească, linia de carne”, a spus suceveanul pentru Agrointeligența.

    De subliniat că Vasile Coraciuc nu are studii de specialitate, ci a acumulat toate cunoștințele despre creșterea animalor prin muncă. ”Studiile mele de specialitatea le-am făcut pe parcursul celor 16 ani cât am lucrat și m-am ocupat exclusiv de creșterea porcilor, la ferma din Italia, unde am lucrat. Specialitatea mai bună ca la muncă nu se poate face nicăieri, degeaba citești biblioteci de cărți dacă practic nu faci nimic. Realitatea cu care te confrunți într-o fermă bate teoria. În afară de muncă fizică, în Italia, am urmat un curs pentru însămânțări artificiale, ce a durat un an. Acest curs mi-a permis să învăț cum se face corect o însămânțare artificială. Astfel că, astăzi, fac însămânțări artificiale, pentru ferma mea și pentru toți cei care doresc asta, de aici din zonă”, ne-a mai spus fermierul din Marginea.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!