Comerţ alimentar

Un procesator britanic lansează ”Laptele pentru fermieri”

Farmer holding milk in milking parlor

Morrisons, unul dintre cei mai mari procesatoridin UE, a anunțat că va lansa un brand de lapte pentru a veni în sprijinul producătorilor afectați de prețul mic al pieței. Astfel, o parte din prețul plătit de consumator va fi returnat fermierilor. Deși nu este vorba decât de 10 pence, acțiunea este primul semn că marii jucători din industria lactatelor caută să ajungă la o înțelegere cu crescătorii de animale.

Pe eticheta noului lapte – denumit ”Milk for Farmers” (Lapte pentru Fermieri), Morrisons va scrie explicit suma ce urmează a fi returnată fermierilor. Este și o modalitate ca fiecare consumator să susțină producătorii locali, alegând să cumpere exact acel lapte care provine din ferme britanice. Totuși, presa din Regatul Marii Britanii se teme că acțiunea va fi un eșec pentru că prețul ar putea părea prea mare la raft unde un bidon de lapte Morrisons (2,27 litri) care acum costă 89 de pence va fi cu 23 de pence mai scump.

_84824370_milkbottles

Decizia luată de Morrisons pare să aibă ecou și la alte mari nume din industria laptelui britanic. Recent, au existat acțiuni majore de protest ale fermierilor englezi nemulțumiți de prețul mic pe care îl încasează de la procesatori. Astfel, în timp ce costul de producție al laptelui pentru un bidon se ridică la 62 de pence, crescătorii primesc doar 48 de pence, adică pierd 7 pence la fiecare litru vândut. Mai apoi, în procesare se mai adaugă 46 de pence astfel încât, la final, pe raft, prețul unui bidon ajunge la un preț mediu de 94 de pence. 

Scrie un comentariu